11 exclusieve tips voor het vinden van de beste hoteldeals

In alle opwinding bij het plannen van een vakantie kan er nogal wat tijd gaan over het kiezen van een hotel. Niet alleen moet je beslissen waar je gaat verblijven, maar je moet ook strategisch te werk gaan: maak je de reservering nu, of wacht je nog even om te zien of de prijs omlaag gaat? Wat nou als je via de ene website boekt en op de andere website vind je een betere prijs? Of stel dat je plannen wijzigen en je moet de data wijzigen, wat dan?

Een hotel boeken kan een mijnenveld zijn en dat is nou precies waarom wij onze eigen hotelexperts hebben benaderd om wat praktische informatie en insider tips te geven over hoe je de goedkoopste hoteldeals kunt vinden. Kijk je even mee?

Ga in het laagseizoen

Om te beginnen kun je het liefst de overvolle en dure vakantie vermijden door buiten de piekseizoenen te reizen. Toeristen reizen meestal tijdens deze piekperiodes, wanneer het gaat om de zon, de sneeuw, e.d. om de best mogelijke weersomstandigheden te hebben. Voor strandbestemmingen loopt het hoogseizoen meestal van juni tot augustus, terwijl de winterbestemmingen zoals de skiresorts vooral in trek zijn tussen december en februari. Voor het zuidelijk halfrond zijn de winterse en zomerse hoogseizoenen net omgekeerd.

Reis je buiten deze drukke tijden, dan bespaar je geld en vermijd je de toeristen, een echte win-win situatie!

Vermijd de vrijdagavond

Zorg dat je niet op vrijdagavond in het hotel verblijft, dit is vaak een van de duurste nachten van de week. Omdat iedereen juist zoveel mogelijk probeert te halen uit hun 2-daagse weekend is vrijdag vaak de drukste en daardoor ook duurste hotelovernachting.

Je kunt in plaats daarvan er liever voor kiezen om op zaterdagochtend vroeg te arriveren. Laat je bagage achter bij de receptie als je kamer nog niet gereed is en duik de stad in om met het geld dat je bespaart op verkenning te gaan.

Kies alleen de meest essentiële voorzieningen

Natuurlijk is het verwarmde buitenzwembad lekker, maar zal je er eigenlijk wel gebruik van maken?

Het is best leuk hoor, dat je hotel een binnenzwembad heeft en een spa en een gym, maar als je al die dingen toch niet gaat gebruiken, waarom zou je ze dan opnemen in je zoekactie naar een goedkope hotelovernachting? Als je te veel filters aanklikt, dan kan het zijn dat je de beschikbare opties wel heel erg beperkt, dus klik liever die voorzieningen aan die je absoluut nodig hebt (bijvoorbeeld Wi-Fi, parkeren, gratis ontbijt – dit verschilt natuurlijk van persoon tot persoon).

Zorg dat je op de hoogte bent van de lokale vervoerskosten

Voordat je het voor jou perfecte hotel uitkiest, zoek dan nog even uit wat de kosten van het openbaar vervoer zijn in de stad waar je verblijft.

Accommodatie in het stadscentrum is normaal gesproken duurder, omdat iedereen binnen loopafstand van de belangrijkste attracties wil zijn. Zoek daarom net even buiten het centrum naar potentiële koopjes. Kun je misschien vanaf daar ook snel de stad bereiken, bijvoorbeeld met een rap (en goedkoop) ritje in de metro? Is er een betaalbare en goede busverbinding binnen loopafstand van het hotel?

Afhankelijk van de prijs van lokale bussen, trams, metro, etc., kun je vast geld besparen op je hotelovernachting, als je dat ietsje verder buiten het centrum kiest en je er geen probleem mee hebt om enkele minuten langer daarheen te reizen elke dag.

Ga niet alleen af op beoordelingen

Iedereen weet dat New York lawaaierig is. Wees redelijk, veroordeel een hotel niet op basis van één klacht over geluidsoverlast

Uiteraard is het slim om beoordelingen van andere reizigers te lezen om wat meer te weten te komen over een hotel dat je eventueel wilt boeken, maar laat deze ene factor niet allesbepalend zijn. Mensen klagen over van alles en nog wat online, dus betracht enige nuancering bij alles wat je leest.

Als je een verblijf plant in het hart van New York, bij het als luidruchtig bekend staande Time Square bijvoorbeeld, dan word je zeker geconfronteerd met het lawaai van bouwwerkzaamheden, het verkeer en de mensen. Dat gaat nu eenmaal hand in hand met slapen in het centrum en daar kan het hotel helemaal niets aan doen.

Bepaal dus voor jezelf of de klacht van een ander realistisch is, of simpelweg overdreven.

Het aantal sterren wil niet altijd wat zeggen

Veel mensen weten niet dat hotelkamers over bepaalde voorzieningen moeten beschikken om zich een bepaalde sterrencategorie te mogen aanmeten. Goedkope hotels met één ster dienen te beschikken over de basisbenodigdheden als dagelijkse schoonmaak van de kamer en een toilet, terwijl luxe vijfsterrenhotels allerlei bijkomende faciliteiten moeten bieden, zoals restaurants en café’s met gerechten uit een veelvoud aan gevarieerde keukens.

Er zijn echter geen beperkingen voor wat betreft het jaar waaruit deze voorzieningen stammen. Je kunt dan wel in een vijfsterrenkamer logeren, maar alles – van de beddensprei tot de haardroger – zou er al sinds 1970 in kunnen staan. Dat brengt ons op het volgende punt …

Let op de foto’s

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Foto’s van een hotel kunnen je meer inzicht geven, niet alleen in hoe je kamer er mogelijk uit zal zien, maar ook in wanneer het hotel de laatste keer een renovatie heeft ondergaan. Als de mensen op de foto’s allemaal gekleed gaan in kleding die al geruime tijd uit de mode is, zoals jeans met wijde pijpen of topjes met flowerpower prints, dan kun je daaruit afleiden dat het hotel 1) haar foto’s moet updaten, of 2) haar interieur, voorzieningen, etc. moet updaten.

Het kan best zo zijn dat een hotel heel recent gerenoveerd is, maar simpelweg nog geen nieuwe foto’s heeft geplaatst. Daarom is het belangrijk om goed op de details te letten zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij aankomst.

Is je luxe kamer eigenlijk gewoon een standaardkamer?

Ga voor luxe en slaap als een koning! © St. Pancras Renaissance Hotel London

Let goed op de benaming van de kamer wanneer je de reservering maakt. De overvloed aan hoteldeals van verschillende online reisagenten brengt allerlei discrepanties met zich mee op hotelboekingssites: waar de ene online reisagent spreekt van een luxekamer, wordt deze door het hotel zelf betiteld als ‘standaard’ terwijl een andere online reisagent het in zijn hoteldeal misschien wel een superdeluxe kamer noemt!

Het is altijd de moeite waard om naar hoteldeals op de website van het hotel te zoeken om er zeker van te zijn dat je krijgt waar je voor boekt. Let ook op wat er allemaal is inbegrepen bij de kamerprijs – een gratis ontbijt en gratis wifi kunnen al een aardig verschil maken.

Restitutieregeling kamers

Hoewel een kamer waar je restitutie voor kunt krijgen zo’n 5-10% duurder is, kan het je uiteindelijk des te meer besparen. Het biedt je flexibiliteit met je data, dat in ieder geval, maar je kunt het ook als een soort verzekering beschouwen.

Als je reserveert, en je gaat door met zoeken naar hoteldeals en je vindt daarbij een andere kamer voor een betere prijs (ook al is dat in hetzelfde hotel), dan kun je de nieuwe kamer boeken en de kamer waarvoor je restitutie krijgt annuleren. Heerlijk genieten, zo’n slimme zet. Bij sommige hotels mag je zelfs tot op de dag van aankomst nog kosteloos annuleren, dus je hebt ruimschoots de tijd om een betere hoteldeal te zoeken – zorg er wel voor dat je het beleid betreffende annuleringen goed checkt om zeker te zijn van je timing!

Kijk wat er allemaal te doen is

Volgepakte straten (en hotels) bij Mardi Gras in New Orleans

Niet alleen heb je er geen zin in dat de stad waar je verblijft wordt overspoeld met bezoekers aan een congres of het carnaval (zoals de chaos van Mardi Gras in New Orleans), waardoor het openbaar vervoer en de restaurants tot de nok toe vol zitten, je wil zeker ook niet allerlei piekprijzen voorgeschoteld krijgen omdat iedereen hier in de stad is. Drukke data rond grote congressen en sportevenementen kunnen de prijs behoorlijk opdrijven, dus even snel googlen naar allerlei op stapel zijnde evenementen kan je aardig wat besparen wanneer je een hotel boekt.

En voor de experts onder de reizigers …

Mix je reserveringsschema’s

Heb je trek in een uitdaging (geloof ons maar, dit zal wat tijd en inspanning vergen), maak dan meer dan één boeking bij hetzelfde hotel.

In plaats een hotel zoeken voor bijvoorbeeld een week in Rome, verdeel je de tijd in verschillende zoekacties voor het hotel in plaats van dat je zoekt voor de gehele duur van je reis. Misschien heeft het hotel geen kamers beschikbaar voor 6 nachten achtereen, maar wie weet hebben ze wel een luxekamer voor drie nachten en een standaardkamer voor de volgende drie nachten beschikbaar. Het is niet waarschijnlijk dat een hotel je een mindere kamer zou geven als je zou moeten wisselen tijdens je verblijf. Bij een eventuele wissel zullen ze je eerder een upgrade geven!

Hou in gedachten dat verschillende boekingen allemaal hun eigen voorwaarden hebben (de één kan niet-restitueerbaar zijn, of een ander heeft misschien gratis ontbijt, etc.). Neem het zekere voor het onzekere en lees de kleine lettertjes goed door.

Hier zijn nog wat tips over hoe je een expert kunt worden in reizen:

Check de Black Friday aanbiedingen en doe je voordeel met afgeprijsde vluchten en kortingen op hotels.