Interview: Jelmer de Boer over goedkoop vliegen en zijn boek ‘Thuisblijven is duurder’

  • Name: Jelmer de Boer
  • Known as:  The book ‘Staying at home is more expensive’
  • Number of countries visited: 45
  • 3 most essential items when traveling: Passport, credit card, laptop
  • 3 favorite airlines: Qatar Airways, Emirates, Cathay Pacific

Schrijver en (reis)blogger Jelmer de Boer bracht begin dit jaar het boek Thuisblijven is duurder uit, waarin hij de ‘helemaal niet zo geheime kunst van goedkoop vliegen’ uitlegt. Voor Jelmer is het vinden van goedkope vliegtickets namelijk te vergelijken met het oplossen van een complexe puzzel, wat hem  de mogelijkheid  geeft om naar exotische en verre plekken te reizen voor weinig geld (en het liefst in business class).

Lees in het interview hieronder onder ander hoe hij gratis naar Bali vloog, hoe je slim miles spaart en wat volgens Jelmer de grootste mythe is voor het boeken van goedkope tickets.

Wie ben je en waarom reis je graag?

“Ik trek graag m’n eigen plan en daarom reis ik graag. Ik vind Nederland precies saai genoeg om regelmatig het vliegtuig te pakken naar verschillende plekken op de wereld. Het laat me nadenken over hoe onbelangrijk ik zelf ben en hoe mooi de wereld is. Plus er zijn heel veel plekken met beter weer, beter eten en lagere prijzen dan Nederland. En dronen in Nederland is saai.”

Wat is je favoriete reisbestemming en waarom?

View this post on Instagram

Ik ga de komende zes weken naar Macedonië 🇲🇰, Griekenland 🇬🇷, Albanië 🇦🇱, Kosovo 🇽🇰, Montenegro 🇲🇪, Israël 🇮🇱, Qatar 🇶🇦, Sri Lanka 🇱🇰, Maleisië 🇲🇾, Singapore 🇸🇬, Hong Kong 🇭🇰 en Taiwan 🇹🇼 en daar past wel zo'n vreugdevolle foto als deze bij. . Tijdens het reizen ga ik een video maken die Thuisblijven is duurder heet waarin ik in beeld breng wat er ook in m'n gelijknamige boek staat. Zo ga ik low-cost airlines 🤢 vergelijken met full service airlines 😊, laat ik zien hoe je voor een paar tientjes business 😎 en first class 🤪 kunt vliegen, hoe je upgrades in hotels krijgt 🤩 en waarom airport lounges zo fijn zijn 😌. . En tussendoor ga ik ook hummus eten, luipaarden en orang-oetans safariën en ninjasnorkelen met haaien. Nou, dan weet je ervan. . M'n boek Thuisblijven is duurder is natuurlijk nog steeds te koop en je bent een baas als je dat koopt want dan support je mijn missie om schrijvertje te worden. Link in bio en de groetjes! ❤️

A post shared by JELMER DE BOER (@jelmerdeboer) on

“Als ik per se moet kiezen, dan Kaapstad. Het is een vriendelijke stad waar veel verschillende dingen te doen zijn: er zijn honderden verschillende restaurants, er staat een berg middenin de stad met het mooiste uitzicht, er wonen pinguins om de hoek en dichtbij zijn talloze wijngaarden. Bovendien is het er zomer als het hier winter is, en maakt het daarom een geschikte overwinterlocatie. De wisselkoers en het prijspeil is al jaren gunstig.”

In je boek Thuisblijven is duurder vertel je over travelhacks en tips om goedkope maar vooral slimme keuzes te maken wat betreft vliegtickets boeken. Kun je alvast een slimme tip weggeven?

“Een slimme tip is dat er geen sleutel tot succes is, maar verschillende. Eigenlijk is het net als met alles in het leven: als je ergens goed in wilt worden, zul je er moeite voor moeten doen.”

Voor wie heb je dit boek geschreven?

“Ik heb dit boek geschreven voor mezelf, maar dan drie jaar geleden. Toen ik er achter probeerde te komen hoe goedkope vliegtickets te vinden en te boeken zijn, snapte ik er niet zoveel van. Gaandeweg heb ik veel geleerd en ik heb geprobeerd het boek te maken wat ik zelf graag had willen lezen. Maar toen was het er nog niet. Nu wel.”

Hoe kwam je op het idee om van reizen een hobby te maken?

Jelmer aan het skateboarden in Death Valley, Verenigde Staten

Jelmer aan het skateboarden in Death Valley, Verenigde Staten.

“Volgens mij is het geen bewust besluit om iets een hobby te maken. Immers is een hobby iets wat je doet om het proces en niet om het doel. Dus ja, ik vind het interessant om exotische en verre plekken te bezoeken, ik kan ervan genieten om (business class) te vliegen (en er heel weinig voor te betalen, maar dat is niet het voornaamste) en is het vinden van goedkope vliegtickets een soort bijzonder complexe puzzel. En puzzelen is volgens mij voor iedereen een leuke bezigheid. En dat ik van verhalen vertellen hou (op m’n blog, in boeken en bijvoorbeeld op Instagram) komt mooi uit. Zo hou ik mezelf wel aardig bezig hiermee.”

Werken de travelhacks uit je boek enkel als je alleen reist?

“Nee, absoluut niet. Hoewel ik de laatste tijd wel aardig wat moeite heb om een reis te boeken met vijf vrienden. Vaak is het snel beslissen en dan is overleg met mensen die in meetings zitten of niet direct reageren moeilijk. Maar een goede voorbereiding is het halve werk, dus de meeste reizen maak ik met meerdere mensen. En dan betalen we er evenmin de hoofdprijs voor.”

Is thuisblijven écht duurder?

“Als je je huis kunt verhuren, dan zeker. Ik hou liever m’n huis voor mezelf, dus dan is thuisblijven alleen duurder wanneer ik op een goedkope plek ben, in bijvoorbeeld Indonesië of de Filipijnen, en daar veel minder uitgeef dan ik in Nederland zou doen.”

Wat is volgens jou de grootste misvatting over het vinden van voordelige vliegtickets?

“Dat dat op dinsdag in incognitomodus moet. Dat heeft ooit een dwaas bedacht en tot aan nu kopieert iedere reisblogger en tante op verjaardagen dat. Het is niet waar. Ik hoef daar dus ook geen argument voor te geven. Dat staat trouwens wel in m’n boek.”

Je bent fan van het sparen van miles. Moet je eerst veel geld investeren voordat het wat gaat opleveren?

“In principe wel, maar anders dan koopzegels bij de supermarkt ga je hier wel echt wat aan hebben. Die koopzegels hebben een vaste (lage) waarde. Dan lik je honderden zegels op een spaarkaart en krijg je een keer twee euro korting. Als je slim je punten spaart, kun je binnen no-time business class vliegen en honderden of, echt, duizenden euro’s besparen.”

Wat is tot nu toe je beste vliegticket-aankoop geweest?

Champagne drinken op 10 kilometer hoogte.

Champagne drinken op 10 kilometer hoogte.

“Business class van Amsterdam via Doha naar Tokio, met Qatar Airways. Daar betaalde ik iets meer dan €600 voor. Normaalgesproken is dat ongeveer vijf keer zo duur. Bovendien spaarde ik met deze reis genoeg punten om er nóg een keer business class mee te vliegen en werd ik silver member bij British Airways en had ik een jaar lang toegang tot lounges op luchthavens en voorrang bij boarden. Even los van die vier vluchten in business class en a la carte dineren en champagne van €200 per fles drinken op 10 kilometer hoogte dan.”

En wat was tot nu toe je meest bijzondere vliegervaring?

“Die Qatarvlucht in business class was heel tof, maar twee jaar eerder vloog ik voor het eerst business class met Emirates. Ik was in Vietnam en de vlucht was vol. Ik wist dat er een mooie vergoeding zou worden gegeven voor vrijwilligers die een dag later zouden willen vliegen, dus meldde ik me. En het klopte: als ik de volgende dag zou vliegen (en niet op zaterdag maar op zondag in Nederland zou terugkeren), kreeg ik een upgrade naar business class op die volgende vlucht, in de tussentijd een prima hotel en eten, en bovendien een retourvlucht naar keuze met Emirates vanaf Amsterdam. Later vloog ik daarom naar Bali voor €0. Nieuw-Zeeland had natuurlijk ook gekund, maar ik had zin in saté.”

Lukt het je echt áltijd om goedkope vliegtickets te vinden?

Jelmer gaat nergens heen waar hij niet per se hoeft te zijn. Waarschijnlijk boekte hij dit tripje naar Panama dus voor een mooie prijs.

“Nee. Maar als ik niets voordeligs kan vinden, dan ga ik ook niet. Ik móét natuurlijk ook nergens per se zijn. Oke, laatst was er een bruiloft van een goede vriend in Málaga. Tickets er naar toe op specifieke data waren best prijzig, maar toen zag ik dat het via Lissabon een stuk goedkoper was en plakte ik er dus een stedentrip aan vast. En ik heb ook eens op het laatste moment mijn plannen moeten wijzigen toen een vriend geen visum kreeg voor India en we dus tijdens onze reis (we waren toen in Zuid-Afrika) iets nieuws moesten verzinnen. Ach, dat zijn uitzonderingen.”

In je boek vertel je dat je onder andere momondo gebruikt voor het vinden van voordelige vliegtickets. Wat vind je handig aan momondo?

“Laten we voorop stellen dat ik bijna altijd de laagste tarieven vind via momondo, en dat is niet vanwege dit interview want dat staat ook letterlijk in m’n boek. Maar ik vind het fijn dat ik meerdere bestemmingen in één keer kan zoeken, dat ik snel tarieven te zien krijg en dat ik nooit naar een obscure boekingswebsite word verwezen als ik een mooi ticket vind.”

Wat zijn recente of toekomstige innovaties in de vliegwereld waar je enthousiast over bent?

“Ik ben eigenlijk vooral blij dat de wereld steeds beter met elkaar verbonden raakt en er zijn steeds meer erg mooie en fijne luchthavens met genoeg stopcontacten, snelle wifi en airconditioning en waar de rest (controles en boarding) ook prima geregeld is. Verder ben ik blij dat er steeds meer online zelf te regelen is. Dat kun je trouwens ook lezen in m’n boek.”

Wat is de grappigste reiservaring die je ooit aan je vrienden hebt verteld?

View this post on Instagram

I like it in the stern. Of the boat.

A post shared by JELMER DE BOER (@jelmerdeboer) on

“Tijdens mijn allereerste verre reis (met 8 vrienden naar Thailand—ook vrij voordelig trouwens) reed ik nogal hard op een quad mezelf een ravijn in. Een meter of 10 diep, maar gelukkig brak de jungle m’n val. Het is trouwens helemaal niet grappig, maar dat vinden m’n vrienden wel. Dus ik word er regelmatig aan herinnerd als ik weer dingen wil besturen en zij dat niet zo’n goed idee vinden.”

Goedkope vluchten? Check de Black Friday vliegtickets en reisaanbiedingen om te besparen op vliegtickets.