Een jaar vol kunst: 15 boeiende evenementen in 2018

Het jaar 2018 belooft weer een vruchtbaar jaar te zullen worden voor de kunstwereld. Van een nieuw museum voor hedendaagse kunst in Zuid-Afrika en de belle époque-sfeer van Parijs tot de opkomst van een nieuwe ster in Abu Dhabi, we tonen je de 15 kunstevenementen in de wereld die een gegarandeerde uitdaging en inspiratie voor je zullen vormen.

Yayoi Kusama Museum – Tokio, Japan

 Yayoi Kusama: pompoenen proclameren luidkeels de liefde, de eeuwigheid voorbij, 2017

Heb je jouw Instagram de laatste tijd ook zien exploderen met stippen? Dat heb je hoogstwaarschijnlijk te danken aan Yayoi Kusama, de invloedrijke kunstenares die kunstliefhebbers in de hele wereld al meer dan 60 jaar in haar ban houdt met haar iconische stippen, netten, pompoenen en infinity-kamers. Met de opening in oktober 2017, van een museum dat gewijd is aan deze avant-garde-kunstenares, worden de fans van Yayoi getrakteerd op een ruimte van vijf verdiepingen in een buitenwijk ten westen van Tokio, waar je eindeloos veel gelegenheid hebt om selfies te maken in het universum van de stippenmeesteres.

Vind een vlucht naar Tokio

Louvre – Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten

Het futuristische Louvre Abu Dhabi

Mona Lisa … de vrouw met de mysterieuze glimlach, veilig achter kogelvrij, driedubbel gelaagd glas in ‘s werelds grootste kunstmuseum, Het Louvre. Spoel dan nu snel door vanaf de opening van het museum in 1793, naar november 2017. Er is een nieuwe hoofdstuk toegevoegd aan de geschiedenis van dit legendarische museum: de opening van Louvre Abu Dhabi, een nieuwe culturele baken, met een visie die een frisse blik wil werpen op de verhalen die de mensheid deelt. Ontworpen door de gelauwerde architect Jean Nouvel en uitkijkend over de Arabisch Golf, is het gebouw met de futuristische luchtkoepel op zich al iets om blij van te worden. Mona Lisa, dat is nou echt een goeie reden om te glimlachen! Op 21 december 2017 opent een inaugurele tentoonstelling ‘From One Louvre to Another’.

Vind een vlucht naar Abu Dhabi

Jasper Johns bij The Broad – Los Angeles, CA, VS

Doordat ze kunnen rekenen op een gemiddelde van 284 zonnige dagen per jaar, lopen de burgers van Los Angeles geen risico op een gebrek aan vitamine D. Dat gezegd hebbende, zal er een ander zonnetje in de stad schijnen wanneer één van de belangrijkste nog levende Amerikaanse kunstenaars, Jasper Johns, het museum voor hedendaagse kunst The Broad zal bezoeken om zijn eerste grote solotentoonstelling in Californië in meer dan 60 jaar te presenteren.

De titel is Jasper Johns: ‘Something Resembling Truth’ en de tentoonstelling biedt iconische beeltenissen van vertrouwde objecten – vlaggen, doelen, nummers, kaarten en gloeilampen – waarbij een van de hoogtepunten het doek ‘Three Flags’ uit 1958 is. Bereid je voor op een serieuze dosis hersenvitaminen en een authentieke bijeenkomst in de zon.

Wanneer: februari-mei 2018

Vind een vlucht naar Los Angeles

The Armory Show – New York, NY, VS

Het behoeft geen betoog dat New York een waar mekka is voor liefhebbers van kunst en de vooraanstaande kunstbeurs The Armory Show is de plek voor kunstenaars en verzamelaars om elkaar te ontmoeten. Sinds deze beurs van start ging in 1994 heeft The Armory Show als een soort kernpunt van de kunstwereld gefungeerd en het brengt kunst uit de 20e en 21 eeuw bijeen onder het toeziend oog van jaarlijks zo’n 65.000 bezoekers.

De beurs wordt gehouden in Midtown Manhattan op de voor speciale evenementen bestemde locatie Piers 92/94. Dit jaar is het programma samengesteld door twee Amerikaanse curators, Gabriel Ritter en Jen Mergel, die allebei beschikken over institutionele banden en veel ervaring met het opzetten van kunstcollecties in de VS.

Wanneer de lente voor de deur staat bloeit The Armory Show in de frisse Big Apple, je moet er gewoon je tanden inzetten en een hap nemen.

Wanneer: 8-11 maart 2018

Vind een vlucht naar New York

Biennale van Sydney – Sydney, Australië

Ga uitgebreid kijken naar de kunstvoorstellingen tijdens de Biennale van Sydney

De Biennale van Sydney is de eerste die in de regio Azië-Stille Oceaan werd opgezet en het is ook de langst lopende tentoonstelling in zijn soort. In 2018 keert het terug voor alweer de 21e editie.

Verspreid over een periode van 12 weken zal dit evenement ongeveer 70 kunstenaars bijeenbrengen, waaronder Ai Weiwei, Haegue Yang, Eija-Liisa Ahtila, Anya Gallaccio en Oliver Beer. Er zal geen specifiek thema of concept aan de orde zijn, maar de aandacht zal meer uitgaan naar een ontdekkingsreis door de diverse perspectieven van de wereld en de achterliggende historiën.

Dit wordt een vruchtbare aangelegenheid die gewoon ligt te wachten om laag voor laag te worden ontleed.

Wanneer: 16 maart-11 juni 2018

Vind een vlucht naar Sydney

Art Basel – Hong Kong

Met de opening van grote internationale kunstgalerieën in de stad, zoals White Cube en Gagosian, heeft de nog relatief jonge kunstwereld van Hong Kong zichzelf goed op de kaart gezet en het is het zeker waard om hierheen te gaan. Wat het allemaal nog dwingender maakt is Art Basel Hong Kong, dat zich meer en meer presenteert als één van ’s werelds beste kunstbeurzen in opkomst.

Met een zeer uitgebreid overzicht van de diversiteit van de regio, of dat nu met historische kunst of geavanceerde werken is, zal Art Basel Hong Kong wellicht op menig lijstje met verplichte nummertjes voorkomen, voor wat betreft kunstzinnig tijdverdrijf in 2018.

Wanneer: 29-31 maart 2018

Vind een vlucht naar Hong Kong

São Paulo Internationaal Kunstfestival (SP-Arte) – São Paulo, Brazilië

Neem de tijd om het allemaal te zien op SP-Arte – het internationale kunstfestival van São Paulo

Met haar tomeloze energie biedt São Paulo onderdak aan een kleurrijke kunstscene. In april brengt SP-Arte – het São Paulo International Art Festival – je een dynamisch programma met een uitgebreide mix van kunstenaars.

Het begon ooit heel kleinschalig met 40 lokale kunststalletjes en het werd gehouden in het Biennale paviljoen ontworpen door niemand minder dan de meester van de hedendaagse kunst, Oscar Niemeyer. Thans is het uitgegroeid tot een internationaal gebeuren met 147 kunstenaars die hun werken tentoonstellen aan zo’n 27.000 bezoekers. Oh ja, als je er toch bent, vergeet dan niet om een kijkje te nemen bij de grootste muurschildering ter wereld, van de internationaal beroemde straatkunstenaar Eduardo Kobra.

Wanneer: 12-15 april 2018

Vind een vlucht naar São Paulo

Banksy bij Moco – Amsterdam, Nederland

Wellicht ‘s werelds meest beroemde straatkunstenaar, is Banksy inmiddels een internationaal icoon, befaamd vanwege het geheime karakter en de eerlijkheid van zijn werken bestaande uit iconische stencils met een politiek randje op muren rond de wereld. Banksy begeeft zich voor het eerst in de geschiedenis tussen vier witte muren met een museumtentoonstelling bij het Modern Contemporary (Moco) Museum Amsterdam.

Kom ook kijken naar de graffitimeester, schilder, activist en filmmaker die in 2010 een vermelding had op de lijst van de 100 meest invloedrijke personen ter wereld. Anoniem en toch bij iedereen onderwerp van gesprek.

Wanneer: vanaf heden-31 mei 2018

Vind een vlucht naar Amsterdam

Zeitz Museum of Contemporary Art Africa – Kaapstad, Zuid-Afrika

Het Zeitz Museum of Contemporary Art Africa is de meest recente speler in de mondiale kunstwereld

Dit is een museum waar de hele wereld reikhalzend naar heeft uitgekeken en het is hard op weg één van Afrika’s belangrijkste culturele attracties te worden: het Zeitz Museum of Contemporary Art Africa in Kaapstad. De deuren van het museum openden voor het eerst in september 2017, negen etages, waarvan zeven gevuld met kunst. Het geheel is een overvloed aan werken van creatieve breinen en vormt een platform voor Afrikanen om hun eigen verhaal te vertellen. De vraag aan museumdirecteur Mark Coetzee over wat de grote kracht is achter dit instituut beantwoordt hij met: “Het onbekende. We begeven ons op nieuw terrein.” En wat is dan de grootste zwakte? “Het onbekende. We begeven ons op nieuw terrein.” Dus ben je gereed om je op nieuw terrein te begeven, het onbekende binnen te stappen?

Vind een vlucht naar Kaapstad

Berlin Biennale – Berlijn, Duitsland

Berlijn is een eclectische mengelmoes die je nieuwsgierigheid opwekt en je ertoe beweegt om in alle hoeken en gaten te gaan speuren. Een goede plek om daarmee te beginnen is de Berlin Biennale for Contemporary Art, waarbij hoofdcurator Gabi Ngcobo en een keur aan gastcurators je trakteren op een reeks van zich geleidelijk ontwikkelende locaties door de gehele stad.

Wat meer is, de Berlin Biennale is absoluut niet monoloog van strekking. Het wordt vormgegeven door de concepten van enkele bekende curators en vindt plaats op diverse verrassende locaties. Het dient te worden gezien als een ‘open ruimte’ waar kunstenaars in dialoog kunnen treden met het publiek.

Wanneer: 9 juni-9 september 2018

Vind een vlucht naar Berlijn

Liverpool Biennial – Liverpool, VK

Liverpool heeft behoorlijk veel aandacht van kunstliefhebbers weten te trekken sinds de oprichting van het Liverpool Biennial in 1998. Het is inmiddels uitgegroeid tot het grootste festival van hedendaagse visuele kunst in het Verenigd Koninkrijk en dit jaar komt het sterker dan ooit voor de dag. Het festival is uitgesmeerd over een periode van 15 weken en galerieën, museums en openbare plaatsen in de gehele stad doen mee. Dit jaar ligt de focus vooral op sociale, politieke en economische wanorde, met de titel ‘Beautiful world, where are you?’.

Onder de kunstenaars die zijn uitgenodigd om hun werk te laten zien treffen we de Pakistaanse Madiha Aijaz, die zich bezig houdt met fotografie en film. Ook de uit New York afkomstige Kevin Beasley doet mee. Zijn werken omvatten beeldhouwen, fotografie, geluid en optreden. Verder is Paul Elliman van de partij; hij werkt met taal en typografie, maar dan bekeken door hun vele sociale en technologische verschijningen.

Wanneer: 14 juli-28 oktober 2018

Vind een vlucht naar Liverpool

Code Art Fair – Kopenhagen, Denemarken

De herfst in Kopenhagen draait allemaal om kunst

Tegen de tijd dat de herfst zich aankondigt begint er ook weer beroering te komen vanwege iets heel speciaals in Kopenhagen: de Code Art Fair. Als nieuwe, ambitieuze kunstbeurs, en ook de enige van internationale allure in heel Scandinavië, presenteert de Code Art Fair het beste van de hedendaagse kunst uit de gehele wereld, terwijl het ontluikende en gevestigde galerieën tot elkaar brengt.

Het vindt allemaal plaats onder de vleugels van het Bella Center, het grootste exhibitiecentrum van Scandinavië, waar filmvertoningen, lezingen en podiumkunsten het vier dagen durend programma vullen.

Echt waar hoor, er valt meer te halen in Kopenhagen dan alleen de ‘New Nordic’ keuken.

Wanneer: 30 augustus-2 september 2018

Vind een vlucht naar Kopenhagen

Art Basel Cities – Buenos Aires, Argentinië

Art Basel, de megagrote Zwitserse beurs, is op zoek naar nieuw ontplooiingsgebied buiten het opzetten van beurzen en doet dit door middel van de organisatie van een eerste grote project in Buenos Aires. De titel van dit initiatief is Art Basel Cities en beoogt ondersteuning te bieden aan het culturele ecosysteem van de stad, maar ook om de dynamische culturele scene te onderstrepen en vieren. Het geheel bestaat uit vier dagen van workshops, lezingen en de gelegenheid om verzamelaars, curators en kunstenaars uit de hele wereld te ontmoeten … hartstikke leuk toch?

Er waait duidelijk een frisse wind in Buenos Aires.

Wanneer: 11-16 september 2018

Vind een vlucht naar Buenos Aires

Frieze – Londen, VK

De Londense Frieze Art Fair mag je niet missen

In oktober, wanneer het noordelijk halfrond afkoelt en het koude seizoen begint, is er een bepaald gedeelte van Londen dat juist begint op te warmen. De reden? Eén van ‘s werelds meest invloedrijke beurzen voor de hedendaagse kunst wordt gehouden in Regent’s Park: Frieze London. Met de beurs onderstreept de Britse hoofdstad maar weer eens haar rol als één van de meest vooraanstaande centra van de kunstwereld. London’s calling …

Wanneer: Oktober 2018

Vind een vlucht naar Londen

FIAC – Parijs, Frankrijk

FIAC, is de Foire Internationale d’Art Contemporain en het vindt eind oktober plaats in Parijs. Kunstliefhebbers en verzamelaars trekken in grote getale hierheen, onder de glazen belle époque plafonds van het Grand Palais en het Petit Palais.

Er wordt een keur aan hedendaagse en moderne kunst geplaatst in elk hoekje en gaatje van de twee Beaux-Arts paleismuseums die voor de Universal Exposition van 1900 waren gebouwd. Je zal niet gauw een mooiere plek vinden voor een kunstbeurs. Het programma van vorig jaar bevatte grotere retro-werken als De Alchemist van Paul Gauguin, maar ook tentoonstellingen van jongere kunstenaars zoals ‘Women House’, dat het werk van 39 vrouwelijke kunstenaars toont – inclusief nieuwkomers als Pia Camil, Nazgol Ansarinia en Joana Vasconcelos.

Wanneer: 18-21 oktober 2018

Vind een vlucht naar Parijs
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Artland en de auteur is Anne-Lill Brok. Artland is gebaseerd op een visie waarbij kunstverzamelaars, kunstliefhebbers en kunstenaars uit de gehele wereld worden samengebracht in een mondiale kunstgemeenschap. Je kunt meer hierover te weten komen en ook de gratis app downloaden via hun website.

Op zoek naar nog meer inspiratie?

Gerelateerd
Alternatieve zomervakantie bestemmingen voor 2018
— 11 mins lezen

Alternatieve zomervakantie bestemmingen voor 2018