Nieuwe mensen leren kennen op je reis: zo doe je dat

Of je nu op een korte stedentrip in Praag bent, twee weken aan het backpacken bent door Argentinië of een roadtrip van twee maanden door de Verenigde Staten doet, er is geen betere manier om een bestemming te leren kennen dan door met de locals te praten.

Nieuwe mensen leren kennen is sowieso leuk en de locals kennen alle ins en outs, weten wat je moet doen en wat je moet laten, waar je heen kunt en wat je kunt overslaan. Je zou kunnen zeggen dat de locals eigenlijk de beste gidsen zijn de iemand zich zou kunnen wensen. Uit reisdata afkomstig van ons Internationale reis onderzoek 2016 maakten wij op dat hoewel 60% van ons met lokale bewoners zou willen praten, maar 25% zich daadwerkelijk ook daartoe zet. Het rechtstreeks benaderen van vreemden, of vragen naar de weg en hopen dat het iets meer wordt dan alleen een vlug antwoord, locals benaderen kan best moeilijk zijn, zeker wanneer je alleen op vakantie bent. Wij hebben onze favoriete websites en apps op een rijtje gezet om je te helpen locals te ontmoeten als je op reis bent.

Chat met de locals

Nieuwe mensen leren kennen als je op reis bent kun je natuurlijk het beste doen door ze aan te spreken, maar dat is vaak lastiger dan het lijkt. Gewoon naar een vreemde toestappen is niet voor iedereen even eenvoudig. Daar komt echter het mooie van internet om de hoek kijken – je hoeft dat tegenwoordig niet meer face-to-face te doen.

reddit

Wil je stranden als deze vermijden? ? Kijk op reddit, chat met locals en zoek uit waar je heen kunt. Of waar je liever niet heen moet gaan …

Wil je stranden als deze vermijden? ? Kijk op reddit, chat met locals en zoek uit waar je heen kunt. Of waar je liever niet heen moet gaan …

Niet alleen is reddit een soort konijnenhol vol algemene informatie, het is ook een uitstekende bron voor het reizen. De unieke subreddits zijn individuele pagina’s die vrijwel elk mogelijke onderwerp aansnijdt, inclusief het reizen naar landen, steden en gebieden. Mensen plaatsen vaak verzoeken om tips en advies – of ze vragen mensen om af te spreken. Ga voort en chat!

Ask a Stranger (alleen voor iPhone) is een handige app die je in staat stelt om vrijwel alles aan vreemden te vragen. Plan het vooruit, of stel je vraag spontaan – doorgaans is er wel een groep onbekenden die bereid is om je informatie te verschaffen over plekken om heen te gaan, over dingen om te doen en te zien en over waar je goed kunt eten.

Kijk in de krant

Lokale kranten hebben een schat aan informatie. Haal er een paar op in kroegen, café’s en restaurants (of Google naar de online versie) en leer het gebied kennen op lokaal niveau. Wellicht tref je een rommelmarkt of een gezellige bijeenkomst of een ander sociaal gebeuren waar je de kans hebt je onder de locals te begeven. Als je de taal niet beheerst, kopieer de link naar Google Translate voor wat interessant leesvoer!

Lees meer: Als je alleen op vakantie gaat naar een nieuwe bestemming, bereid je dan voor met onze 20 onontbeerlijke tips voor de soloreiziger

Eet samen met de locals

Wat is een betere manier om een gesprek te beginnen dan tijdens een heerlijke maaltijd? Je kunt natuurlijke jezelf uitnodigen en gewoon rond etenstijd brutaal bij iemand binnenlopen, of je kunt aanschuiven aan een tafel met vreemden in een restaurant, want om te worden gevraagd voor een lokaal eetfestijn is zo simpel nog niet. Gelukkig worden we geholpen door de technologie, die ons in staat stelt locals te ontmoeten terwijl we op reis zijn, zonder dat je daarbij een modderfiguur hoeft te slaan.

EatWith

Eet met locals en geniet van een lekkere thuismaaltijd

Eet met locals en geniet van een lekkere thuismaaltijd © EatWith

Met tafels die gereed staan voor je in meer dan 150 steden in de wereld, heeft EatWith een heel eenvoudig concept: je vindt een bestemming, kiest een gastheer/gastvrouw uit (eentje die klinkt alsof het eten er goed is) en meld je aan! De kosten lopen uiteen maar het overgrote deel is goedkoper dan een zelfde maaltijd in een restaurant. Het grote voordeel is dat je aan tafel gaat met nieuwe mensen – zowel reizigers als locals!

Withlocals

Net als EatWith, maar dan met slechts 20 landen op de lijst, verbindt Withlocals reizigers met locals voor een hapje eten en het uitwisselen van ervaringen. Je kunt tours nemen, diverse activiteiten zoals workshops bijwonen en natuurlijke genieten van het eten. Zo krijgen reizigers een goede indruk van een stad en de cultuur daarvan.

Vayable

Neem een ander soort tour met gids en ontmoet locals met Vayable

Neem een ander soort tour met gids en ontmoet locals met Vayable

Zo’n beetje hetzelfde als Withlocals, biedt Vayable maaltijden, lokale tours en vermaak voor reizigers die benieuwd zijn naar hun bestemming. Vayable richt zich op 10 Europese steden waar zij allerlei verschillende tours aanbieden, maar waar je ook de gelegenheid krijgt om een tour geheel op jouw wensen in te richten, mocht datgene wat je ziet niet helemaal jouw ding zijn.

Ontmoet lokale mensen

Een andere geweldige manier om de lokale bewoners te ontmoeten is door een persoonlijke rondleiding met gids te plannen van welke plaats je ook besluit te bezoeken. Er zijn honderden mogelijkheden in honderden plaatsen, dus kies je bestemming, kies je gids en ga op weg.

Party with a Local

Hoor hoe het allemaal echt zit, en feest met de locals

Hoor hoe het allemaal echt zit, en feest met de locals

Het is beschikbaar voor iOS en Android, en met Party with a Local kun je precies dat doen: een feestje bouwen met lokale mensen. Meld je aan, kies een local met ongeveer dezelfde smaak als jij en feesten maar! Zo simpel is ‘t.

Showaround

Met honderden locals over de hele wereld, geeft Showaround je een persoonlijke gids, waar je ook bent. De tours zijn niet van tevoren uitgestippeld. Voordat je aankomt bespreek je eerst wat je leuk vindt en wat niet, zodat je een geheel op maat gesneden tour krijgt, voor jou persoonlijk gemaakt. Dat kan toch alleen maar leuk zijn?!

CouchSurfing

De grootste en meest bekende uitwisseling van hospitality die er is, heet CouchSurfing, een manier die aantoonbaar succesvol is als methode om voor een nacht een bed te krijgen, informatie van kenners te in te winnen en, als je geluk hebt, nieuwe lokale vrienden te maken. Aanmelden, opvang vinden en je kunt op pad.

Tours by Locals

Vind een local om je door de lokale markten te loodsen – je weet nooit waar je mee thuiskomt

Vind een local om je door de lokale markten te loodsen – je weet nooit waar je mee thuiskomt

Een gevestigde naam is Tours by Locals, een organisatie die honderden tours over de hele wereld aanbiedt voor mensen die alleen op vakantie zijn of voor groepen. De tours kunnen helemaal aangepast worden aan het soort fysieke inspanning waar jij toe bereid bent en de tours bestrijken zo’n beetje alles wat je maar kunt bedenken. Je krijgt daarbij het unieke perspectief van de lokale mensen.

Meet Up

Het grootste netwerk van lokale groepen ter wereld is Meetup. Zij hebben voor elk wat wils. Je kunt je zoekactie uitvoeren op basis van locatie en de kans is groot dat je dan een groep gelijkdenkende individuen vindt die elkaar ontmoeten om hun – en ook jouw – ding te doen.

Lees meer: wil je nog meer reisapps? Kijk ook naar onze 15 reisapps waarvan je niet gedacht zou hebben dat je ze nodig had

De 5 manieren

Jouw geest openstellen tijdens het reizen is cruciaal om nieuwe ervaringen te kunnen omarmen. Het is te simpel om oogkleppen op te doen en de geijkte paden af te gaan. Probeer op je volgende reis je gedachten op te schonen, open je geest en reis met onze 5 manieren in het achterhoofd. Hiervoor heb je geen technologie nodig.

1. Laat je schild zakken

Reizen betekent jezelf openstellen voor iets nieuws, iets anders. Open je geest en doe je oordeel achter slot en grendel.

2. Praat met vreemden

Niet alleen met het personeel van jouw hotel. Een vreemde is gewoon een vriend die je nog niet hebt ontmoet.

3. Zeg ja!

Reizen is niet alleen iets van bestemmingen – het gaat ook om wat er onderweg gebeurt. “Ja” is het magische woord dat tot nieuwe ervaringen leidt.

4. Stay curious

Heb het lef om iets voor de eerste keer te proberen. Bij reizen gaat het om grenzen verleggen, ook de grenzen die jij jezelf hebt opgelegd!

5. Geef om te delen

De wereld met een open geest tegemoet treden maakt jou tot een bron van inspiratie voor anderen. Laat vrienden en familie door jouw ogen zien hoe mooi en vriendelijke de wereld is. Nu ben je helemaal gereed om te gaan chatten met de locals voor, tijdens – en misschien zelfs na – jouw reis en om het tot eentje te maken die altijd in je herinnering zal blijven!

Meer reistips kun je krijgen van een full-time traveller and expert vagabond en lees meer over onze reisgadgets die je gewoon móet hebben zodat je helemaal voorbereid bent op wat de reis je zal brengen. En nu hopsakee, ga heen en meng je onder de mensen!