Alles wat je moet weten over de Nieuwjaarsduik 2017

Het jaar is alweer bijna ten einde. En wat is een betere manier om fris en fruitig het nieuwe jaar in te gaan? Lees hier alles over de Nieuwjaarsduik 2017.

Nieuwjaarsduik 2017

Vele mensen trotseren jaarlijks het ijskoude water op de eerste dag van het nieuwe jaar

Categorie Tips & tricks

Datum 08/12/2016

De jaarwisseling komt er alweer aan; het jaar 2016 is omgevlogen. Om het oude jaar van ons af te spoelen en fris en fruitig het nieuwe jaar in te gaan, duiken Nederlanders op 1 januari massaal de zee in. In grote massa’s rennen we half naakt met een oranje muts op ons hoofd het ijskoude water van de Noordzee in. Zijn wij de enige maffe mensen die dit doen? Gelukkig niet! Op de Schotten kun je altijd rekenen en de natuurliefhebbende Canadezen zijn de uitvinders van deze traditie. Onze zuiderburen doen ook gezellig mee en ook in de V.S. zijn er een aantal plekken waar de Nieuwjaarsduik gehouden wordt. Wat zijn de populairste plekken voor een Nieuwjaarsduik in Nederland in 2017? En hoe gaat het er bij andere landen aan toe? Dat lees je hier.

Waar het allemaal begon – de Nieuwjaarsduik in Canada

Nieuwjaarsduik 2017 - Canada
De Canadezen waren de eerste die op 1 januari de Nieuwjaarsduik traditie begonnen

Hoewel Nederland jaarlijks de meeste deelnemers kent is de Nieuwjaarsduik, in het Engels de “Polar Bear Plunge”, ontstaan in Canada. De Polar Bear Swim Club in Vancouver is een van de oudste organisatoren van de duik. Al in 1920 waagde initiatiefnemer Peter Pantages samen met zo’n tien andere taaie zwemmers de sprong in het koude water van de English bay. Nu zijn er jaarlijks zo tussen de 1000 en 2000 mensen die joelend en verkleed de zee in rennen op de eerste dag van het nieuwe jaar. De Nieuwjaarsduik van de Polar Bear Swim Club wordt op 1 Januari 2017 gehouden om 14:30 bij English Bay Beach. De polar bear plunge wordt ook op vele andere plekken in Canada georganiseerd.
Vind hier een vlucht naar Vancouver Vind hier een hotel in Vancouver

Nieuwjaarsduik Nederland – oranje mutsen met erwtensoep toe

Nieuwjaarsduik 2017 - Scheveningen
Jaarlijks duiken zo’n 10.000 mensen in Scheveningen het frieskoude zeewater in

In Nederland is de traditie later ontstaan en werd de eerst duik genomen in Zandvoort. Op 1 januari 1960 besloot de ondertussen 86-jarige zwemleraar Ok van Batenburg samen met andere zwemmers van zijn zwemvereniging Njord ’59 de sprong in het diepe te wagen. Dit was het begin van de oer-Hollandse traditie. De meest bekende Nieuwjaarsduik vindt plaats in Scheveningen. In 1965 dook ex-kanaalzwemmer Jan van Scheijndel de Noordzee in samen met zes andere deelnemers. De nieuwe traditie werd door Nederlanders met veel enthousiasme ontvangen: ons land kent tegenwoordig de meeste nieuwjaarsduikplekken en het grootste aantal deelnemers ter wereld. In Scheveningen rennen jaarlijks zo’n 10.000 deelnemers met een oranje Unox muts de zee in, waarna ze zich opwarmen met een dampende kop erwtensoep. In heel Nederland doen ruim 50.000 mensen mee op meer dan 135 locaties.

Waar moet je op 1 januari 2017 zijn om het nieuwe jaar te vieren met een verfrissende duik? Dit zijn de Nieuwjaarsduik hotspots (deelname is overal gratis):
1. In Scheveningen barst het festijn los om 12:00. Vanaf 10:30 opent de inschrijving.
Website: www.unox.nl

2. In IJmuiden wordt dit jaar alweer de 33e Nieuwjaarsduik georganiseerd. Inschrijven kan vanaf 11:30 en de duik start om 13:00.
Website: www.strandspektakelijmuiden.nl

3. In Vlissingen zijn de deelnemers een mix tussen lokale inwoners en toeristen, gegarandeerd plezier dus! Al sinds 1996 kun je op het Badstrand de zonde van je afspoelen en met een schone lei het nieuwe jaar ingaan. De duik begint om 13:30.
Website: www.vlissingen.com

4. De Nieuwjaarsduik combineren met een leuk tripje, dat kan op het eiland Texel. Op het strand de Koog (Paal 29) wordt om 13:00 het startschot gegeven.
Website: www.facebook.com/NieuwjaarsduikTexel

5. Ook bij Egmond aan Zee kun je op 1 januari terecht voor een spectaculaire duik. Een populair evenement dat gehouden wordt op het Noordzeestrand. Om 14:00 wordt het startsein gegeven door de burgemeester, waarna een groot feest volgt.

6. Sinds 2004 wordt ook op het prachtige Ameland een Nieuwjaarsduik gehouden.
Website: www.amelandernieuwjaarsduik.nl

De smaak te pakken gekregen? Vind meer koud water avonturen in IJsland en bekijk hier de gids.

Waar alles begon met een grap – de “Loony Dook” in Schotland

Nieuwjaarsduik Schotland - Loony Dook
Tijdens de ‘Loony Dook’ in Schotland rennen verklede mensen het water in om het nieuwe jaar in te duiken

De Nieuwjaarsduik, beter bekend als de “Loony Dook”, is in Schotland oorspronkelijk ontstaan als een grap. Op 1 januari in het jaar 1986 hadden drie jonge Schotten een kater van de vorige avond en bedachten dat een frisse duik in het water weleens de oplossing zou kunnen zijn. Zo gezegd zo gedaan. De jaren daarop werd de duik herhaald voor het goede doel en het evenement is ondertussen druk bezocht. Jaarlijks gooien enkele duizenden dappere mensen zichzelf in het vrieskoude water van de Fifth of Fourth in South Queensferry, enkele kilometer van de hoofdstad Edinburgh vandaan. “Loony” staat voor Lunatic (gek) en “Dook” is het schotse woord voor dip of baden. Een uiterst gezellige sfeer met veel verklede enthousiastelingen, verliezers van weddenschappen en een enkeling die het water niet bereikt door omstandigheden van de avond ervoor. Op 1 januari 2017 begint de parade om 14:30 en om 14:40 springt de feestende massa de Dook in.

Vind hier je vlucht naar Edinburgh Vind hier een hotel in Edinburgh

De Polar Bear Plunge in Amerika- een duik voor het goede doel

Nieuwjaarsduik 2017- polar bear plunge Amerika
Ook in Amerika is de ‘polar bear plunge’ populair © Kim

In Amerika wordt de Nieuwjaarsduik vaak gehouden om geld in te zamelen voor het goede doel. De klappertandende Polar Bear plunge vindt over het hele continent plaats, van New York tot Maryland tot Boston. Een van de bekendste wordt elke Super Bowl Sunday georganiseerd bij de stranden van Long Beach in New York. Sinds 1998 springen duizenden mensen in hartje winter de oceaan in. Alle opbrengsten worden gedoneerd aan de Make a Wish Foundation. De populaire Polar Plunge in New Yersey wordt georganiseerd door non-profitorganisatie Special Olympics New Jersey die met de opbrengsten van het evenement gratis trainingen en atletische wedstrijden organiseren voor mensen met een verstandelijke beperking. De duik vindt plaats op 25 februari 2017 in Seaside Heights. Bij de Polar Bear Club in Coney Island kan een sprong in de Atlantische Oceaan het leven van een kind redden. De opbrengsten van de duik gaan naar een organisatie die kinderen met levensbedreigende ziektes helpt. Op 1 januari om 13:00 klinkt het startschot.

Liever warm binnen zitten met een cocktail in de hand? Ontdek de 10 beste cocktailbars in New York

Vind hier een vlucht naar New York Vind hier een hotel in New York

Oostende – de grootste ijsberenduik in België

Ook bij onze Oosterburen kun je na het feesten op oudejaarsavond direct door naar het strand om het nieuwe jaar in te luiden. Al vanaf 1987 vieren de Belgen het nieuwe jaar uitgebreid op het strand in Oostende. Geïnitieerd door de leden van de ijsberenclub, komen er nu ruim 6000 bibberende ijsberen op het evenement af en is het de grootste ijsberenduik van het land. Op 1 januari start vanaf 11:00 de inschrijving op het strand ter hoogte van De Drie Gapers en klinkt om 15:00 het startschot. Zet je wollen muts op en gaan!

Vind hier een vlucht naar Brussel Vind hier een hotel in Oostende

De wens voor een warm bed na de Nieuwjaarsduik is niet meer dan normaal. Bekijk hier het aanbod van de beste hotel deals in Nederland en erbuiten. Kijk voor de leukste stedentrips in Nederland, de meest luxe skiresorts en andere reisideeën op de inspiratie pagina van momondo.

Originele publicatie

08/12/2016