Bezoek de wonderlijke plaatsen van BBC’s Planet Earth

Ben je weg van de Planet Earth episodes? We hebben beide seizoenen doorgenomen en tonen je 13 wonderlijke plaatsen die je zonder veel moeite kunt bezoeken

Zoals nergens anders op Aarde ... de koraalriffen van Indonesië

Zoals nergens anders op Aarde ... de koraalriffen van Indonesië

Categorie Strand en natuur

Datum 15/12/2016

Ben jij een van de miljoenen mensen die geniet van een tweede seizoen van Planet Earth? Dan ben je vast benieuwd of al deze wonderlijke plaatsen ook echt bestaan, nietwaar? En als ze ook echt bestaan, dan zal je ze zeker niet kunnen bezoeken, nietwaar? Nou, dat zou nog eens een verrassing voor je kunnen zijn …
Uit al de afleveringen van Planet Earth kozen wij 13 plaatsen, eentje voor elk leefgebied, die allemaal toegankelijk zijn voor de gemiddelde reiziger. Dat wil zeggen zonder dat je wekenlang moet ronddobberen in een lekke vissersboot, zonder 10-daagse trektochten door bloedhete woestijnen en zonder dat je drie dagen achtereen moet ploeteren om op een bevroren waterval omhoog te lopen.

Als de pure schoonheid van deze blauwe stip bijna niet te bevatten is voor je, waarom ga je dan niet zelf op pad om het met je eigen ogen te zien?

Papoea-Nieuw-Guinea

De kleurrijke Goroka Show
De kleurrijke Goroka Show

Als een van de minst verkende landen ter wereld is het niet zo verbazingwekkend dat de bossen van Papoea-Nieuw-Guinea wellicht de meest exotische dieren en planten ter wereld herbergen. Dit is een paradijs voor vogelliefhebbers met, je raadt het al, verschillende soorten paradijsvogels plus nog een heleboel andere gevleugelden die nog ontdekt moeten worden.

Het leven hier speelt zich vooral af op het platteland, waar het er nog precies zoals honderden jaren geleden aan toegaat. Port Moresby is het perfect startpunt om deze ongelofelijke plek te gaan verkennen. Kijk bij Trans Niugini Tours, een lokale, ethisch verantwoorde aanbieder van georganiseerde tours rond Papoea-Nieuw-Guinea, zelfs naar de meest afgelegen gebieden.

Lees meer: maak je graag een stevige wandeling? In Papoea-Nieuw-Guinea kom je aan je trekken

Vind een vlucht naar Port Moresby

Okavango Delta, Botswana

Onvergetelijk
Onvergetelijk

Technisch gezien is de Okavango Delta onderdeel van de Kalahari-woestijn, dat zich uitstrekt over 930.000 vierkante kilometer en een groot deel van Botswana, delen van Namibië en stukjes van Zuid-Afrika bestrijkt. Maar de delta is een totaal ander beestje.

Kom in het natte seizoen (juli en augustus), dan ben je getuige van de jaarlijkse migratie van olifanten, leeuwen, buffels, giraffe en nog veel meer diersoorten, die hun weg zoeken door de woestijn, richting het water van de delta dat voor hen van levensbelang is. Na een dagje deze magnifieke dieren te hebben bewonderd, sla je een kamp op onder de sterrenhemel en luister je naar het zware gebrul van leeuwen in de verte, terwijl je in slaap valt. Je zal niet vaak zo’n spektakel meemaken.

Kijk eens naar African Budget Safaris’ Okavango Delta and Central Kalahari Tour voor een vijfdaagse tocht het land in.

Vind een vlucht naar Gaborone

De Skeleton Coast, Namibië

Trekken over oneindig lijkende duinen
Trekken over oneindig lijkende duinen

De naam Skeleton Coast (Geraamtekust) komt van de beenderen van zeehonden en walvissen waar deze zandkust ooit mee bezaaid was ten gevolge van de walvisindustrie. De uitgestrekte strook staat nu echter meer bekend om de lugubere wrakken van vele schepen die hier vergaan zijn. Door de constante branding zijn de gevaarlijke rotsen die onder het wateroppervlak op de loer liggen niet zichtbaar voor schippers.

Gelukkig is het prachtige Skeleton Coast National Park, dat 16.845 vierkante kilometer meet, eenvoudiger te bereiken – hoewel je voor een safari naar het noordelijke deel wel moet vliegen. Het is een spectaculair wild, uniek en onaangeroerd leefgebied van bavianen, giraffen, leeuwen, zwarte neushoorns en springbokken, met enorme zandduinen die je te voet mag verkennen.

African Budget Safari biedt een zesdaagse safari door de Namibische duinen en de wilde natuur die zeer zeker de moeite waard is.

Lees meer: waarom niet een roadtrip door Zuid-Afrika?

Vind een vlucht naar Windhoek

Canadese Rockies, Canada

Een onvergetelijk uitzicht over Banff National Park
Een onvergetelijk uitzicht over Banff National Park

De gigantische Rocky Mountains strekken zich uit vanaf Canada helemaal naar het zuiden, naar de grens tussen de VS en Mexico.

In de Canadese Rockies heb je vier naast elkaar gelegen nationale parken: Yoho, Banff, Jasper en Kootenay. Samen vormen ze de Canadian Rocky Mountain Parks (een nogal logische benaming). De parken staan allemaal op de UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege hun uitzonderlijke schoonheid en de ongerepte leefgebieden van zeldzame en bedreigde diersoorten, zoals de grizzlybeer.

Je mag de parken op eigen houtje betreden, je kunt erdoorheen rijden, kamperen, wandelen, de keus is aan jou. Zorg er wel voor dat je de natuur respecteert … en hou je ogen open voor een grizzly!

Vind een vlucht naar Edmonton

Yucatán schiereiland, Mexico

De Grote Cenote is de moeite waard om te verkennen
De Grote Cenote is de moeite waard om te verkennen

Het Yucatán schiereiland staat bekend vanwege de schitterende stranden, maar al even mooi (of misschien zelfs mooier) zijn de cenotes die vanaf het aardoppervlak de diepte in duiken.

Deze zinkgaten werden gevormd door ingestort moedergesteente van leisteen, waardoor de meest ongekende natuurlijke zwembaden op onze planeet werden gevormd. Magische leisteengrotten, onweerstaanbaar aantrekkelijke poelen met helder turquoise water, allemaal onder een door oerwoud omzoomde lucht.

Ze zijn allemaal bij uitstek geschikt om te zwemmen en snorkelen en in sommige van de grotere, diepere cenotes, kun je zelfs duiken. Het mooiste van alles? De beste van deze zinkgaten zijn gemakkelijk bereikbaar en zijn opgenomen in georganiseerde dagreisjes naar bestemmingen als Chichen Itza.

Lees meer: wil je meer natuurlijke zwembaden?

Vind een vlucht naar Cancun

Woud van Białowieża, Polen

Welkom ... in het Woud van Białowieża
Welkom … in het Woud van Białowieża

Deels in Polen en deels in Wit-Rusland ligt het Woud van Białowieża, een door UNESCO erkend Werelderfgoed. Het is een van de weinige nog bestaande oerbossen ter wereld, met een oppervlakte van 3.086 vierkante kilometer en huisvest ongeveer 800 Europese bizons.

Het is een ongelofelijke ervaring om door dit bos te rijden, maar voor een meer intieme belevenis moet je naar Rezerwat Pokazowy Żubrów, een bizonreservaat in het park. Wil je wat avontuurlijker op pad, dan kun je de fiets- of wandelroutes nemen van de Wilczy Szlak of Wokół Uroczyska Głuszec die door het woud lopen.

Lees meer: vind nog andere mooie – en toegankelijke – UNESCO-plekken

Vind een vlucht naar Warschau

Grand Canyon, Arizona, VS

Deze canyon doet je beseffen hoe klein we eigenlijk zijn
Deze canyon doet je beseffen hoe klein we eigenlijk zijn

De Grand Canyon behoeft geen introductie. Met rotsen op de bodem die bijna twee miljard jaar oud zijn is dit met recht een van de zeven natuurlijke wonderen van de wereld. Maar waarom kies je in plaats van de gebruikelijke drukte van de South Rim niet ervoor om wat meer naar het noorden te gaan, naar de vrijwel verlaten North Rim, dat slechts 10% van de bezoekers ontvangt? Of waarom blijf je niet gewoon overnachten? Dat doet immers slechts 1% van de bezoekers.

Beter nog, je kunt ook een nat pak halen door te gaan raften over de Coloradorivier, waarna je gegarandeerd als een blok in slaap valt ’s avonds (nadat je naar de sterrenhemel hebt zitten staren tijdens het avondeten).

Ga naar Western River Expedition voor een drie-, zes- of zevendaagse reis – en de ervaring van je leven.

Lees meer: klinkt het aanlokkelijk? Bezoek dan ook de rest van het land van de ravijnen

Vind een vlucht naar Las Vegas

Koraalriffen van Indonesië

Een karetschildpad die gewoon z’n ding doet
Een karetschildpad die gewoon z’n ding doet

De Raja Ampat-eilanden hebben de hoogst gemeten diversiteit aan zeeleven op onze planeet. Afgelegen, relatief onaangetast door de mens en met 600 soorten harde koraal en 1200 verschillende vissoorten, behoren de koraalriffen van Raja Ampat niet alleen tot de beste duikbestemmingen, maar ze zijn ook prima geschikt om te snorkelen.

Of je nu gaat duiken of snorkelen mag je zelf bepalen en waar je het besluit te doen hangt af van waar je verblijft, maar het goede nieuws is dat het allemaal geweldig is!

Vind een vlucht naar Jakarta

Noord-Amerikaanse Prairie, Montana, VS

Bizons in Yellowstone National Park
Bizons in Yellowstone National Park

In de 16e eeuw waren de Great Plains van Noord-Amerika een gebied dat 10 staten bestreek. Deze uitgestrekte prairies vormden het leefgebied van 30-60 miljoen bizons. Rond 1880 leefden er echter nog minder dan 100 in het wild. In de 19e eeuw waren er al pogingen om het dier voor uitsterven te behoeden.

Nationale parken, het beste idee van Amerika, heeft de bizon helpen terugbrengen van het randje van uitsterven en tegenwoordig zijn er zo’n 500.000 in leven. Het in 1908 opgerichte National Bison Range in Montana heeft een belangrijke rol gespeeld, en doet dit nog steeds, in de wederopstanding van de bizon.

Het park is eenvoudig toegankelijk vanuit Missoula, en je kunt er door prachtig landschap rijden of wandelen en zo krijg je de kans om dit prachtige dier – dat we bijna kwijt waren – van dichtbij te zien.

Lees meer: kijk naar onze favoriete motels in de VS, voor wanneer je aan het roadtrippen bent

Vind een vlucht naar Missoula

Madagaskar

De kleinste maki’s ter wereld wegen zoveel als een doosje rozijnen (die op de foto weegt wat meer)
De kleinste maki’s ter wereld wegen zoveel als een doosje rozijnen (die op de foto weegt wat meer)

Madagaskar is het op drie na grootste eiland ter wereld en doordat het zo geïsoleerd is huisvest het vele endemische diersoorten – net als de Galapagoseilanden.

Het is een bijzonder eiland, met zandstranden, prachtige nationale parken, de vreemde maar mooie Baobab-bomen, heel veel oerwoud, en uiteraard de maki’s. Van de ringstaartmaki tot de springende indri. Het is niet de meest gemakkelijke plaats om rond te trekken, maar dat geeft juist ook zoveel meer voldoening. Ga op een tour en ervaar het zelf maar.

Probeer de Baobab and Tsingy Explorer tour van G Adventures. Die bieden een perfecte, onvergetelijke en 8 dagen durende kennismaking met het eiland dat in omvang ongeveer zo groot is als Frankrijk.

Vind een vlucht naar Antananarivo

Galapagoseilanden

Waag het maar als je durft, slangen. Waag het maar
Waag het maar als je durft, slangen. Waag het maar

Galapagos is een archipel van vulkanische eilanden die de sleutel vormden voor Darwin’s theorie van natuurlijke selectie. De eilandengroep is nu een UNESCO Werelderfgoed.

De endemische diersoorten die op de eilanden wonen zijn ongewoon vriendelijk, deels ook dankzij het ontbreken van natuurlijke vijanden, maar het feit dat de archipel een nationaal park is en het gebied hierdoor veel minder wordt verstoord door menselijke activiteit draagt ook hieraan bij. Begroet hagedissen, vinken, pinguïns, zeehonden, de gigantische Galapagos schildpadden en uiteraard, de zeeleguaan. Het is net of je teruggaat in de tijd.

Je kunt naar de Galapagos met het vliegtuig vanuit Quito, of je kunt erheen varen met een cruise. De reizen per boot kunnen behoorlijk verschillen qua prijs en comfort, dus ga goed shoppen naar iets dat verantwoord is en ook past in je budget.

Vind een vlucht naar Quito

Jodhpur, India

Gewoon een hoelman die zijn koninkrijk overziet
Gewoon een hoelman die zijn koninkrijk overziet

Jodhpur staat ook bekend als de Blauwe Stad, omdat de meest huizen in een tint blauw geschilderd zijn. De stad is bekend vanwege de tempels, de paleizen, de specerijen en de rijke historie. Maar de stad is ook bekend door de honderden pluizige medebewoners, de grijze hoelmans.

Deze dieren worden goed gevoed en verzorgd door de bewoners van de stad en ze kunnen er vrij rondlopen. Het lijkt misschien wat vreemd voor bezoekers, maar zij worden als een symbool van de apengodheid Hanuman gezien, dus je kunt er niet omheen. Accepteer het maar gewoon zoals het is.

Lees meer: je kunt schitterende fietstochten ondernemen rond Jodhpur – kijk maar eens!

Vind een vlucht naar Jodhpur

Antarctica

IJzig kalm en bloedmooi
IJzig kalm en bloedmooi

Een van de meest gewaagde reizen op de lijst is die naar Antarctica, maar het is zeker de vier dagen die je op zee moet doorbrengen waard.

Er zijn weinig plaatsen zo verbluffend mooi, divers en ongerept en je bent er niet van gegarandeerd dat je bultruggen, zeeolifanten of stormbandpinguïns zal zien. Wat je wel zal zien is ijs. Heel veel ijs. Van witte, besneeuwde bergen tot glooiende tunnels die diep de ijsbergen in gaan en alle tinten blauw reflecteren die er bestaan. Als je “geluk” hebt ben je ook getuige van het afkalven van ijs – dan vallen grote brokken ijs van de gletsjers af om zich, soms snel en een andere keer wat langzaam, in zee te storten.

Er zijn een aantal manieren om Antarctica te bezoeken (vanuit Argentinië of Chili). Welke je ook kiest, zorg ervoor dat jouw touroperator lid is van de IAATO (Internationale Associatie van Antarctica Touroperators), die strenge richtlijnen hanteren voor veilige en milieuverantwoordelijke tours naar het gebied.

Lees meer: wil je meer sneeuw? Waarom probeer je dan geen ijsmarathon?

Vind een vlucht naar Buenos Aires

Daar heb je ze. De mooiste plekken ter wereld. Ga voort en ontdek en open je wereld – maar vergeet niet hoe teer het allemaal is.

Geen idee waar we het over hebben? Bekijk dan maar de trailer van seizoen twee (de laatste aflevering is te zien op de BBC op 11 december 2016), lees vervolgens dit artikel nog een keer en begin maar in te pakken.

Heb je iets interessants gezien op de lijst? Zorg dat je goed voorbereid bent en neem de beste reisverzekering. Zoek je iets dat wat minder avontuurlijk is en een stukje dichter bij huis, dan zou je een alternatieve stedentrip in de plaats kunnen proberen

Originele publicatie

15/12/2016