De beste Europese stedentrips van 2016

Genoeg van de met toeristen overspoelde steden die iedereen op zijn lijstje heeft staan? Reis voor de menigtes uit naar deze ultieme Europese stedentripbestemmingen van 2016.

Een typische dag in Aarhus: locals relaxen bij de nieuwe waterkant naast het stervormige Navitas-gebouw

Een typische dag in Aarhus: locals relaxen bij de nieuwe waterkant naast het stervormige Navitas-gebouw

Categorie Stedentrips

Datum 04/12/2016

Waarom zou je je tussen die massa’s toeristen begeven tegen de meest exorbitante prijzen, als je naar minder bekende steden kunt reizen die al net zo’n echte warme uitstraling hebben? Of het nu voor een korte stedentrip van een weekend is, of voor een wat langer verblijf, je krijgt veel meer waar voor je geld met onze keus van de beste Europese stedentrips van 2017.

Bristol, Engeland

Probeer zoveel mogelijk van de fraaie straatkunst in Stokes Croft te zien
Probeer zoveel mogelijk van de fraaie straatkunst in Stokes Croft te zien

Uit de weg Londen! Bristol komt eraan! De stad laat het industrieverleden achter zich en presenteert zichzelf als de nieuwe creatieve hotspot van Engeland.

Iets wat je meteen opvalt hier is de liefde voor straatkunst. Langs smalle steegjes en passages, op de muren van gebouwen en tegen bruggen aan, trekt de graffitikunst sterk de aandacht. Eén van de beroemde rebelse zonen van Bristol is Banksy en hij heeft de muren van de stad getooid met zijn typische, zo herkenbare graffitistijl. De openlucht-graffitigalerie Stokes Croft is een prima plek om de vele gezichten van Bristol te ontdekken.

Van het Instagrammen van graffitikunst, duik je rechtstreeks de underground muziekscene van Bristol in. Enkele muziektempels waar je de nieuwe Engelse sound kunt horen zijn het voormalig politiebureau The Island, de elektronica-tent Cosies en de live-jazz pub Bristol Fringe. Zorg goed voor de inwendige mens, om zo energiek mogelijk te blijven: laat de Mediterrane hapjes je goed smaken (Bellita), verwen jezelf met nieuwe, innovatieve lokale gerechten (Bulrush) en ontdek je nieuwe favoriete brood bij (Hart’s Bakery), allemaal op één dag.

Vind een vlucht naar Bristol

Graz, Oostenrijk

Murinsel – waar de locals komen om te ontspannen en genieten van het uitzicht
Murinsel – waar de locals komen om te ontspannen en genieten van het uitzicht

Voeg diversiteit in de architectuur samen met experimentele kunst en je krijgt … Graz, de op één na grootste stad van Oostenrijk. De architectuur hier omvat Renaissance binnenplaatsjes, Barokke paleizen en moderne gebouwen.

Een wandeling door de kasseistraatjes van de Oude Stad onthult prachtig bewaard gebleven gebouwen uit de 17e en 18e eeuw, zoals het majestueuze Landhaus, met een door zuilengangen omringde binnenplaats, het met mooi pleisterwerk verfraaide Haus am Luegg en de 28-metershoge klokkentoren op de Schlossberg, de heuvel die boven de stad uitrijst.

In Graz is het niet alleen statige, oude Europese architectuur waar het om gaat. Het op een ruimteschip gelijkende Kunsthaus Graz en het kunstmatige Murinsel, een eiland van staal dat drijft op de rivier Mur, zijn voorbeelden van de ultramoderne architectuur die je hier ook tegenkomt. Er worden evenementen georganiseerd als de Steirischer Herbst, een avant-garde-festival waar 650 kunstenaars bijeenkomen en experimentele expositiecentra zoals het Forum Stadtpark. Er is dus genoeg te doen hier, zoals je ziet.

Vind een vlucht naar Graz

Wroclaw, Polen

Een van de vele standbeelden van dwergen in de stad
Een van de vele standbeelden van dwergen in de stad

Gelegen aan de wijde rivier Oder, bestaat Wroclaw uit 12 eilanden, 130 bruggen en meerdere waterwegen en parken langs de rivier. Je waant je eventjes in Venetië. Vanwege haar gemengde erfgoed vind je in de stad Gotische, Barokke en Art Nouveau architectuur. Het prachtige Rynek-marktplein brengt al deze verschillende stijlen bijeen – loop eens rond en bekijk het 13e-eeuwse Gotische stadhuis en de vele herenhuizen met de fraai afgewerkte gevels.

Geef je ogen goed de kost tijdens je wandeling, de stad heeft meer dan 300 kleine standbeeldjes van dwergen die voor het eerst in 2001 verschenen. De beeldjes waren het initiatief van het Oranje Alternatief, een anticommunistische beweging. Wroclaw is echter niet zomaar weer een ansichtkaartwaardige stad – het heeft een stevig kloppend cultureel hart. Op het menu staan onder andere theater, grote festivals, een bruisend uitgaansleven en betaalbare eethuizen.

Vind een vlucht naar Wroclaw

Aarhus, Denemarken

'Jouw regenboogpanorama' biedt een van de beste settings in de stad om een plaatje te schieten
‘Jouw regenboogpanorama’ biedt een van de beste settings in de stad om een plaatje te schieten © ARoS, Aarhus Kunstmuseum – VisitAarhus

Aarhus, is de op één na grootste stad van Denemarken en heeft zichzelf het predicaat ‘de gelukkigste stad in het land’ opgespeld. Aarhus is befaamd vanwege de culturele rijkdom en de innovatieve gastronomie.

Kunstmuseum ARoS herbergt de grootste Deense kunstcollectie buiten Kopenhagen en het bijzondere ‘Jouw regenboogpanorama’ is een permanente kunstinstallatie van de Scandinavische kunstenaar Olafur Eliasson, dat bovenop het gebouw staat. Het museum is mede hierdoor een van de meest iconische gebouwen van de stad. Er zijn het hele jaar door flink festivals die reizigers in vervoering brengen en als kers op de taart zal Aarhus in 2017 een van de twee Europese culturele hoofdsteden zijn, dus zullen er nóg meer culturele evenementen zijn om je kennismaking met de stad luister bij te zetten.

Tussen al het sightseeing kun je energie opladen met wat heerlijke gerechten. Michelin-sterrenrestaurants als Frederikshøj, Substans en Gastromé zijn tenten die hoge ogen gooien met een uitstekend men.

Vind een vlucht naar Aarhus

Funchal, Portugal

Boodschappen doen met de locals op Funchal’s boerenmarkt, Mercado dos Lavradores
Boodschappen doen met de locals op Funchal’s boerenmarkt, Mercado dos Lavradores

Funchal – betekent zoiets als ‘plantage van venkel’ – en het is de hoofdstad van het Portugese eiland Madeira. Het werd in de 15e eeuw een nederzetting en door de tijd heen transformeerde het van een door piraten geteisterde havenstad tot een bloeiend handelscentrum en belangrijke tussenstop voor allerlei schepen.

In het museum Madeira Story Centre is de turbulente geschiedenis van Funchal in kaart gebracht door middel van multimedia exposities, waarbij zelfs de geur van een specifieke omgeving is nagebootst. Geschiedenis en kunst komen bijeen in de oudste wijk van de stad, Zona Velha. Daar zijn de deuren van eeuwenoude huizen door verschillende kunstenaars beschilderd als onderdeel van een initiatief om de tot verval geraakte wijk op te fleuren.

De locals komen bijeen in een mooie Art Deco-hal waar de Mercado dos Lavradores wordt gehouden, een markt waar boeren uit de omgeving hun verse fruit, groenten, bloemen en seafood elke week komen aanbieden. Proef ook de sappige cherimoyavrucht en vul je mandje met verse vijgen en dwergbananen.

Vind een vlucht naar Madeira

Turku, Finland

Fietsen, ontspannen, een hapje eten, wat zon pakken – Turku's rivieroever biedt heel veel keus
Fietsen, ontspannen, een hapje eten, wat zon pakken – Turku’s rivieroever biedt heel veel keus

Helsinki voert weliswaar de scepter als hoofdstad en ook grootste stad van Finland, maar dat is niet altijd zo geweest. Toen de Russen Finland aan het begin van de 19e eeuw veroverden, verhuisden zij de hoofdstad zodat het dichter bij de Russische grens kwam te liggen, vandaar Helsinki. Daarvoor was Turku, aan de zuidwestelijke kust van het land, de grootste stad en gold het als het bestuurlijke centrum van Finland.

Turku werd gesticht in de 13e eeuw en kan simpelweg worden omschreven als de klassieke Europese middeleeuwse stad: er staan een historisch kasteel en een kathedraal, er stroomt een rivier omheen en het heeft een markt. Maar het is toch zoveel meer dan dat, deels ook vanwege de vele studenten die hier hun thuis hebben. De oever langs de rivier Aura is het kloppend hart van de stad: als het weer het toelaat komen de mensen hier bijeen om te eten, drinken en naar livemuziek te luisteren. Langs de oever liggen rivierboot-restaurants, die heerlijke maaltijden aanbieden, en die gepaard gaan met onovertroffen uitzichten.

In de zomer wordt de stad overspoeld met muziekfestivals en culturele evenementen. Zo is er een van de oudste festivals van Europa, Ruisrock, maar ook de historische nabootsing van de Middeleeuwse Markt van Turku. In de zomer zijn de mogelijkheden hier eindeloos.

Vind een vlucht naar Turku

Bologna, Italië

 Bologna's Fontein van Neptunus, Italië
Bologna’s Fontein van Neptunus, Italië

Pisa bezoeken om de scheve toren te zien of naar Venetië vanwege de grachten of een tripje Florence voor de zuilengalerijen: waarom zou je dat doen als je alledrie kunt vinden – en dan zonder al die luidruchtige toeristen en de exorbitant hoge prijzen – in het wat manke maar uiterst gracieuze Bologna?

Hier huist Europa’s oudste universiteit, tezamen met alle creatieve curiositeit en culturele evenementen die daarbij horen. Ga lekker ronddolen door het middeleeuwse hart met de eindeloze terracotta zuilengangen die je beschutting bieden tegen de elementen. Bezoek de beroemde Neptunusfontein, neem even een pauze op één van de met graffiti getooide pleintjes in het zicht van romantische paleizen en basilieken die hoog boven alles uit torenen. Je kunt ook langsgaan bij de kunstateliers in de voormalige Joodse ghetto en de moderne kunst bekijken in de wijk Saragozza.

We hoeven je niet te vertellen dat gezellig babbelende gastheren en gastvrouwen in de vele restaurantjes en cafeetjes niet kunnen wachten om je te verwennen met verleidelijke Italiaanse drankjes vooraf.

Vind een vlucht naar Bologna

Glasgow, Schotland

Winkelen in Glasgow, Schotland
Shoppen in Glasgow, Schotland

Zowel nuchter als spiritueel, een gemeenschap met de uitstraling van een rauwe arbeidersklasse gecombineerd met een vrolijk soort genotzucht, allemaal temidden van de statige Victoriaanse gebouwen en de gerestaureerde 18e-eeuwse warenhuizen, dat is in een notendop het beeld van het uiterst vriendelijke Glasgow. Mensen kijken op de bekende Barras markt is altijd leuk, maar je kunt je ook tegoed doen aan seafood van de West Coast in Merchant City en je kunt de werken van lokale ster Charles Rennie Mackintosh bewonderen. Zijn odes aan de Art Nouveau kom je overal verspreid in de stad tegen wanneer je erdoorheen wandelt.

Haast onvermijdelijk zal het weer naar het sombere omslaan, dus als het regenachtig is kun je het beste maar de museums van de stad bezoeken (de toegang is meestal gratis), je kunt op jacht naar oude LP’s, of je kunt naar een van de vele kroegen en clubs voor een stevige whiskey, live muziek en de aanstekelijke charmes van de Schotse persoonlijkheid.

Vind een vlucht naar Glasgow

Córdoba, Spanje

Gewelfde doorgangen in de Grote Moskee van Córdoba, Spanje
Gewelfde doorgangen in de Grote Moskee van Córdoba, Spanje

Echo’s van het getokkel van Spaanse gitaren klinken op de heimelijke, slapende binnenplaatsen. De geur van sinaasappelbomen en palmen hangt over de in schaduw gehulde patio’s. De oude Joodse wijk en de Moslimbuurt bestaan uit een wirwar van smalle en kromme straatjes. Eens was dit een van Europa’s grootste en belangrijkste culturele centra, wat rest is een wat lome en serene oude stad die de mystiek van haar Moorse erfgoed veelal voor zichzelf houdt.

Ontegenzeggelijk de kroonjuweel van de stad is de Grote Moskee van Córdoba, een testament aan een mondain verleden – en een meesterwerk dat zichzelf met elk bezoek steeds weer opnieuw op de kaart zet. Om te proeven van het moderne Andalusische leven (en de voortreffelijke gerechten!) kun je een bezoek brengen aan de Plaza de las Tendillas of de drukke waterkant van de rivier Guadalquivir.

Vlucht naar het nabije Sevilla

Bergen, Noorwegen

Bryggen's kadewoningen in Bergen, Noorwegen
Bryggen’s kadewoningen in Bergen, Noorwegen

De pure Noorse gratie van de oude stad Bryggen, waar de steegjes met houten gebouwen en rijen van puntige gevels die zou liefelijk tegen elkaar aanleunen alleen overtroffen worden door het sublieme landschap van ruige bergen en duizelingwekkende valleien die er omheen liggen. De natuur hier is als theater in zijn meest pure vorm.

Genesteld tussen fjorden en heuvels, is Bergen een verrassend levendige plaats, ondanks de afgelegen ligging. Kijk hoe kunstenaars de idyllische zeezichten aan de waterkant schilderen, hap een broodje Koningskrab weg op de Fisketorget (vismarkt) en geniet zachtjes kreunend van de gloeiendhete skillingsbolle (kaneelgebak) in het gezellige café aan de kade. Hoogwaardige cultuur vind je bij KODE 3, waar de grootste Edvard Munch-collectie is ondergebracht die je buiten Oslo kunt zien.

De kers op de taart? Een bezoek aan Bergen is nog nooit zo goedkoop geweest als vandaag de dag.

Vind een vlucht naar Bergen

Utrecht, Nederland

Café’s aan de Utrechtse gracht
Café’s aan de Utrechtse gracht

Op slechts 30 minuten van Amsterdam en stampvol met studenten (en overeenkomstige prijzen), maar vooral typisch Nederlands, is het oude Utrecht, één van de best bewaarde geheimen van Nederland. De stad heeft een jeugdige en progressieve uitstraling, wat ook de grootste aantrekkingskracht is.

Wat je er allemaal kunt doen? Je kunt met een rondvaartboot de grachten af gaan, fietsen door lommerrijke parken en genieten van een lekker kroketje aan de Oudegracht, voordat je de 465 treden van de Domtoren beklimt om de meest spectaculaire uitzichten te ervaren.

Filosofen, dichters en zwervend voetvolk, het passeert hier allemaal over de kasseien, terwijl er zich langs de stille grachten een verrassend bruisend ondergronds leven ontpopt: restaurantjes, muziektempels en kunstboetiekjes zijn hier in de kelders van de stad ondergebracht en ze ademen een wereldse cultuur die staat te springen om ontdekt te worden.

Vind een vlucht naar Utrecht

Montpellier, Frankrijk

Wandelen over de Place de la Comédie in Montpellier, Frankrijk
Wandelen over de Place de la Comédie in Montpellier, Frankrijk

Zelfverzekerd en multicultureel, verfijnd maar ontspannen, het zonnige Montpellier biedt een overvloed aan stijlvol Mediterraans chique, zonder ook maar iets van haar jonge hart prijs te geven. Statige boulevards geflankeerd door elegante woonhuizen en met mos begroeide fonteintjes op vreemde pleintjes worden afgewisseld door verwaarloosde straatjes van de oude wijk en heuse stranden zijn op slechts een steenworp afstand.

Wandel rond in het autoloze historische centrum, ga op zoek naar antieke spulletjes of neem een bakje koffie op de Place de la Comedie. Je kunt ook een ritje doen in één van de trams met hun Christian Lacroix-ontwerp die hier door de stad rijden. Het Muséé Fabre leent zich voor een fraai rondje kunst en ga ook naar de architectonisch progressieve wijk Antigone of waag je aan het stedelijke bos in de Jardin des Plantes.

Het spreekt voor zich dat er voldoende wijnbars zijn waar je de warme avond kunt slijten, je bent per slot van rekening in Zuid-Frankrijk, lieverd.

Vind een vlucht naar Montpellier

Leipzig, Duitsland

Leipzig’s Oude Stad, Duitsland
Leipzig’s Oude Stad, Duitsland

Groten der Aarde als Bach en Wagner, Goethe en Nietzsche hebben hier ooit gewoond en de stad kreeg de titel ‘Heldenstad’ vanwege haar sleutelrol rond de val van de Berlijnse Muur. Leipzig is supercool en bewijst keer op keer dat het net zoveel substantiële inhoud heeft als dat het stijlvol is.

De stad is omgeven van bossen en meren en wordt gekenmerkt door een scala aan architectonische stijlen, van Barok tot post-modern en alles wat daartussen ligt. Je proeft hier gewoon de nijverheid van jonge creatieve talenten. Bekijk de kunstateliers van de Baumwollspinnerei (katoenweverij), haal een biertje in het morsige MoritzBastei of ga voor de wat Berlijnachtige techno en clubscene. Je zal gauw genoeg merken waarom men hier zo opgewonden over raakt.

Vind een vlucht naar Leipzig

Antwerpen, België

Antwerpen Centraal Station, België
Antwerpen Centraal Station, België

De tekenen van een rijk handelsverleden zijn overduidelijk zichtbaar, kijk maar naar de schepen die in alle vormen en maten overal opdoemen in de internationale havenstad Antwerpen. Meer bewijs vind je in het middeleeuwse hart, in het doolhof van straatjes en op de Grote Markt die ontspruit als een cluster van handelshuizen met glazen gevels – sierlijke symbolen van commercieel aanzien.

De havenbuurt is een toonbeeld van trots Vlaams erfgoed, wat je ook proeft in het huis en de tuinen van de grote meester Rubens. Het paleisachtige Antwerpen-Centraal Station oogt bijzonder fraai, maar vergeet vooral niet dat de diamanthandel en de bewerking van diamanten belangrijke redenen zijn waarom deze Belgische stad zo beroemd is. Een expeditie naar het Belgische zou niet compleet zijn zonder een stevige portie mosselen met Vlaamse friet – en Belgische wafels ter afsluiting, uiteraard.

Vind een vlucht naar Antwerpen

Bratislava, Slowakije

Een wandeling door Bratislava's Oude Stad, Slowakije
Een wandeling door Bratislava’s Oude Stad, Slowakije

Omgeven door wijngaarden en dichtbeboste bergen, gelegen op een kruising tussen Wenen, Praag en Boedapest, is de Slowaakse hoofdstad tegelijkertijd een sluimerend plaatsje op het platteland en een ontluikende Europese stad die flinke stappen voorwaarts neemt.

Het is veel minder druk en ook veel minder duur in Bratislava in vergelijking met haar grotere buren. De ui-vormige koepels van de kerken en de Habsburgse jachthuizen stralen een bescheiden herderlijke charme uit, terwijl de drukke terrasjes van de café’s en het bruisende uitgaansleven een duidelijk kosmopolitische polsslag verraden. Je kunt de stad prima bezichtigen vanaf een bootje, varend over de meanderende Donau en de vestingmuren van het kasteel bieden prachtige uitzichten.

Uiensoep en bryndza (een romige schapenkaas) zijn standaard-delicatessen. Doe mee met de vriendelijke, maar gereserveerde lokale bewoners aan een rondje Borovicka brandy – dat zal ze gauw genoeg opwarmen.

Vind een vlucht naar Bratislava

Basel, Zwitserland

Een blik op de Rijn in Basel, Zwitserland
Een blik op de Rijn in Basel, Zwitserland

Basel is weliswaar klein, maar de kunstwereld groeit hier bijna uit zijn voegen. Je ziet hier het niet aflatend gevoel voor esthetiek overal om je heen: in de wereldklasse museums, maar ook in de elegante architectuur, de gepolijste restaurants en de fraaie boetiekjes.

Scharrel rond op de Petersplatz vlooienmarkt op zoek naar tweedehandse kleding, derdehandse boeken en vierdehandse ditjes en datjes, doe een tochtje met de veerboot die wordt aangedreven door de stroming van het water of beklim de Romaans-Gotische Kathedraal van Münster om te zien hoe de Rijn ombuigt en Duitsland instroomt. Als je hier in februari komt kun je het grootse Basler Fasnacht meemaken: lentecarnaval.

Zelfs Zwitserse steden hebben een wat krakkemikkige onderbuik: de arbeiderswijk Kleinbasel heeft kroegen waar het er allemaal net even wat ruiger is.

Vind een vlucht naar Basel
Zoek je nog meer leuke reisinspiratie? Bezoek momondo Inspiratie en ontdek onze top budgetbestemmingen en de alternatieve vakantieplekjes waar je heen kunt in 2017

Originele publicatie

04/12/2016