Travellers we love #002: Fietsen rond de wereld

Maak kennis met Thomas Andersen – volhardend reiziger, fietst zes jaar lang de wereld rond, met ongekende ontmoetingen onderweg. Eindelijk thuis, vertelt hij zijn avonturen

Hallo Ethiopië! De avonturen van Thomas die de wereld rondfietst zijn een bron van inspiratie © Cycling the Globe

Hallo Ethiopië! De avonturen van Thomas die de wereld rondfietst zijn een bron van inspiratie © Cycling the Globe

Categorie Tips & tricks

Datum 15/12/2016

Van 2010 tot 2016 fietste Thomas Andersen zo’n 58.000 kilometer rond de wereld. We spraken hem na zijn thuiskomst in Denemarken om het fijne te weten te komen van hoe het nu is om door 58 verschillende landen te fietsen. Nieuwsgierig, avontuurlijk en ruimdenkend – Thomas is wat ons betreft zonder twijfel één van de leukste reizigers.

Waarom besloot je de wereld te gaan rondfietsen?

Ik ben geboren in Denemarken en ik werd al op een fiets gekwakt bijna voordat ik kon lopen. En sinds die tijd ben ik dol op fietsen. Volgens mij heeft het te maken met de vrijheid van het bewegen, het buiten zijn in de open lucht en de kans om je gedachten de vrije loop te laten.

Ik begon met wat kortere reizen, zoals een zomertour van twee weken in centraal Europa en later heb ik twee maanden India gedaan van noord naar zuid. Nadat ik blogs en boeken had gelezen over andere mensen die rond de wereld fietsen besloot ik zelf ook aan de grote tocht te beginnen.

Wat is nou het beste aan zo’n onderneming?

De eindeloze lucht, de witte Salar de Uyuni, en de oude vertrouwde fiets
De eindeloze lucht, de witte Salar de Uyuni, en de oude vertrouwde fiets © Cycling the Globe

Op een fiets ervaar je de omgeving waar je doorheen reist vanuit de eerste hand; de landschappen die steeds veranderen, de heuvels, het weer, het eten, de manier waarop mensen reageren wanneer ze jou zien.

Ik hou van de vrijheid die het rijden op een fiets schenkt. Je hoeft niet urenlang op een bus te staan wachten die nooit komt. In plaats daarvan ben je aangewezen op je eigen beenspierkracht en wilskracht om van A naar B te gaan. Je hoeft geen kaartje te betalen en er is minimale aantasting van het milieu. Naar mijn mening is fietsen de beste manier om te reizen.

Hoe heb je voor je reis betaald?

Toeren op de fiets is een goedkope manier om te reizen. Mijn budget is $20 per dag, inclusief eten en onderdak. Voordat ik de reis ondernam werkte ik als ingenieur en ik heb geld gespaard voor een jaartje fietsen. Daarmee ben ik van Denemarken naar Australië gereisd, waarvoor ik een visum had voor een werkvakantie. Ik kwam terecht op een enorme veehouderij in de Outback en dat was op zich al een heel avontuur.
Onderweg doe ik op mijn laptop zo nu en dan ook freelance programmeerklusjes.

Wat is de meest opmerkelijke herinnering van je reis?

 Oost West, Thuis Best - Thomas wordt door familie in Denemarken begroet
Oost West, Thuis Best – Thomas wordt door familie in Denemarken begroet © Cycling the Globe

In 2010 zei ik mijn familie en vrienden gedag op het Stadhuisplein in Kopenhagen. Zes jaar en zes dagen later, kwam ik weer op dezelfde plek aan, nadat ik de wereld had gezien vanuit mijn zadel. Met mijn familie en vrienden wachtend met vlaggen en bloemen en champagne, probeerde ik alle ervaringen en herinneringen die ik had verzameld in de voorbije zes jaar te recapituleren.

Hoe ziet een dag onderweg er normaal uit, voor zover je dat zo kunt noemen?

Ik werd wakker bij zonsopkomst, in mijn tent of in een hostel, of thuis bij vrienden van vrienden. Fietstassen pakken, een stevig ontbijt en dan ging ik weer op weg. Een normale fietsdag is ongeveer 100 kilometers lang en daar deed ik zo’n 6 uur van daadwerkelijk fietsen over. Om het uur pauzeerde ik om wat te eten, een praatje met de lokale bewoners te maken, een foto te nemen, of gewoon te genieten van het uitzicht. Een uur voor zonsondergang kwam ik dan aan op mijn dagbestemming. Onder het genot van een avondmaaltijd vertelde ik dan verhalen over mijn reis. Ik had bijna elke nacht een ander bed en viel als een blok in slaap voor een goeie 8 uren.

Hoe reageerden lokale bewoners wanneer ze jou zagen en hoe legde je contact met hen onderweg?

Gewoon een hobbeltje op de weg in Tanzania
Gewoon een hobbeltje op de weg in Tanzania © Cycling the Globe

De reacties van de lokale bewoners waren overal op zijn zachtst gezegd wonderbaarlijk te noemen. Als ik stopte in een klein dorp om wat te eten, kwamen de mensen naar mij toe om te vragen waar ik vandaan kwam en waar ik naar toe ging. Als ik dan zei dat ik de wereld rondfietste snapte men niet altijd dat dit ook daadwerkelijk mogelijk is! In sommige gevallen op het platteland in Zuid-Amerika en Afrika vertelde ik de mensen alleen dat ik naar de volgende grote stad fietste, omdat dit was hoever hun wereld reikte.

Wat is de droombestemming waar je naar toe wilt en waarom?

Ik heb 58 landen doorgefietst op 6 continenten. Ik heb voornamelijk op het vasteland gereden en heb geen eilanden aangedaan. Bovenaan mijn lijst staat Cuba, waar ik graag heen zou willen voordat alles verandert. Er zijn ook eilanden in de Grote Oceaan, zoals Fiji en Vanuatu, waar ik al sinds mijn tienerjaren graag heen wil. Gelukkig raken reisbestemmingen nooit uitgeput!

Wat is je favoriete terrein en waarom?

Kamp opslaan in Argentinië
Kamp opslaan in Argentinië © Cycling the Globe

Ik ben dol op bergen – misschien omdat we ze niet hebben waar ik ben opgegroeid.

Het is een behoorlijke uitdaging om een ogenschijnlijk eindeloze berg op te trappen met een volgeladen fiets. Maar het uitzicht dat je ervoor terugkrijgt maakt alles goed. De mooiste stukjes natuur zag ik toen ik door het majestueuze Andesgebergte trok, tussen Argentinië en Chili. De route was zo afgelegen dat mijn fietsmaatje en ik voor wel 20 dagen eten moesten meetorsen op de fiets. Dat was echt een avontuur.

Ik vind eenvoudigere kustroutes ook prettig, zoals de Great Ocean Road in Australië of de route langs de Mediterrane kust van Spanje en Frankrijk. Op zulke plekken gaat het echt om het genot van het ritje.

Heb je advies voor anderen die ook de wereld over willen fietsen?

Het lastigste onderdeel van een fietstocht is het begin. Het opzeggen van mijn baan en afscheid nemen van familie en vrienden viel me best zwaar. Wanneer de wielen echter eenmaal in beweging zijn gezet, dan bouw je als snel momentum op en dan is het alsof het heel moeilijk is om weer te stoppen.

Ik zou adviseren om heel klein te beginnen, met een weekendrit naar een mooie plek dichtbij huis, een nachtje kamperen en dan de volgende dag terugrijden. Wie weet, als je klein begint doe je misschien inspiratie op om een langere tocht te plannen voor je volgende vakantie.

Ten slotte, maak je niet al te druk over je uitrusting. Dat vind ik niet het meest essentiële van een fietstoer, hoewel sommige mensen er wel behoorlijk veel geld aan besteden. Gebruik eerst maar gewoon de fiets die je al hebt en kijk hoe ver je daarmee komt.

Heb je een bepaald doel gesteld met je reizen?

Overtref jezelf en je wordt beloond met een fraai plaatje, zoals dit strand in Tanzania
Overtref jezelf en je wordt beloond met een fraai plaatje, zoals dit strand in Tanzania © Cycling the Globe

Cycling The Globe is een ontdekkingsreis, zowel innerlijk als uiterlijk. Er zit een element van avontuur in, van opzoeken van grenzen, van verkennen waar je toe in staat bent. Maar misschien nog belangrijker is dat ik gewoon wil kijken. Ik heb vaak het gevoel dat de media een ingewikkeld beeld van de wereld schetst, dus ik wil dingen liever met mijn eigen ogen aanschouwen, voordat ik er een oordeel aan hang. De ultieme ontdekking is om erachter te komen dat de wereld bewoond wordt door goede mensen.

Simpel gezegd: dit is mijn droom, en we zouden allemaal onze dromen achterna moeten gaan.

Hoe geef je betekenis aan jouw reizen?

Het ontmoeten van mensen vormt altijd het hoogtepunt op mijn reizen. Het ervaren van de gastvrijheid die je ten deel valt van vreemdelingen in de verste uithoeken van de wereld sterkt mijn geloof in de mensheid, zelfs in deze complexe wereld waarin wij leven. Ik kan alleen maar hopen dat ik in staat ben iets terug te doen – misschien door mensen te inspireren om hun eigen dromen in het leven achterna te gaan, wat die ook mogen zijn. Dat zou voor mij betekenis geven aan het reizen.

Welke vraag zou jij stellen aan de volgende personen uit onze serie De Leukste Reiziger?

Wat heb je geleerd over de wereld tijdens je reizen?

Thomas Andersen schrijft van alles over zijn fietstourexpedities op zijn website Cycling The Globe. Zoek je meer inspiratie voor fietsreizen, kijk dan naar onze favoriete fietsroutes in de wereld

Originele publicatie

15/12/2016