De 10 beste jungles uit junglefilms

Speel scenes van je favoriete junglefilms na op deze 10 ongelofelijke plekken in de natuur die dankzij het witte doek beroemd zijn geworden.

Categorie Tips & tricks

Datum 12/01/2016

Slingeren aan lianen, je verweren tegen krokodillen, bevriend raken met berggorilla’s en het op een lopen zetten voor dinosaurussen – wie houdt er nou niet van junglefilms?

Kom die bioscoop eens uit en duik rechtstreeks het Heart of Darkness in met een bezoek aan deze 10 prachtige jungles, regenwouden en wonderen der natuur die zo’n furore maken op het witte doek.

Volcanoes National Park, Rwanda – Gorillas in the Mist

Een nieuwe vriend maken in Rwanda's Volcanoes National Park
Een nieuwe vriend maken in Rwanda’s Volcanoes National Park

Als jij net als de legendarische zoöloge Dian Fossey, een zwak hebt voor de berggorilla, dan is het tijd dat je afreist naar het toevluchtsoord van deze bedreigde diersoort: Volcanoes National Park.

Of je nu op een begeleide gorilla-tour gaat of besluit om een paar maanden tussen hen te leven als een gelijkwaardige primaat, zoals Sigourney Weaver deed in de voor een Oscar genomineerde junglefilm Gorillas in the Mist, dat moet je zelf weten. Welke manier je echter ook kiest om kennis te maken met deze grootste der grote apen, doe het maar gauw.

Hoewel Rwanda gorilla tours als veilig worden beschouwd voor reizigers, zijn de verantwoordelijke toeristenorganisaties ten behoeve van de bescherming van berggorilla’s onder voortdurende dreiging van stropers. Zorg dat je steeds op de hoogte blijft van het laatste nieuws hierover voordat je vertrekt.

Vind een vlucht naar Kigali met momondo.

Pagsanjan, Filipijnen – Apocalypse Now

3-Pagsanjan-laguna-apocalypse-now-locatie
Bij het filmen van Apocalypse Now leek Pagsanjan echt op een oorlogsgebied. Tegenwoordig is het één van de meest populaire toeristenbestemmingen van de Filipijnen.

In een poging alle problemen die gepaard gaan met het filmen van een anti-oorlogsfilm op locatie uit de weg te gaan, gebruikte Francis Ford Coppola het gebied rond Pagsanjan Falls in de Filipijnen als stand-in voor Vietnam en Cambodja. Hij had geen idee dat dit het begin zou zijn van een ware nachtmerrie. Het leek een afdaling in de donkere diepte van krankzinnigheid, gelijk aan die kolonel Kurtz onderging in het verhaal van Joseph Conrad waarop de film gebaseerd is: Heart of Darkness.

Alles dat maar fout kon gaan, ging ook fout bij het filmen van dit episch anti-oorlogsdrama – en nog een beetje meer. Het filmen liep gigantisch vertraging op en de geprojecteerde zes weken werden maar liefst zestien maanden, Martin Sheen kreeg een hartaanval, een tyfoon vernielde de gehele set, Coppola dreigde zelfmoord te zullen plegen, Marlon Brando leek een klap van de mallemolen gehad te hebben en Dennis Hopper die zwaar aan de drugs was, zorgde ervoor dat de toen 14-jarige Laurence Fishburne verslaafd raakte aan heroïne.

Vandaag de dag zijn er geen sporen meer over van alle commotie die de film indertijd veroorzaakte en er is niet veel meer te zien, behalve de waterval van Pagsanjan. Het is echter wel een dagtochtje vanuit Manilla waard om te zien waar een van de grootste films aller tijden werd gemaakt.

Zoek een vlucht naar Manilla met momondo.

Kakadu National Park, Australië – “Crocodile” Dundee

Ga naar het Kakadu National Park in Darwin, Australië, maar kijk uit voor de krokodillen!
Ga naar het Kakadu National Park in Darwin, Australië, maar kijk uit voor de krokodillen!

Drie uur reizen vanaf Darwin, in Noord-Australië, ligt een enorm natuurreservaat met een prestigieuze plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit is ook waar “Crocodile” Dundee op de blote vuist ging met krokodillen in de gelijknamige komedie uit 1986. Toeval? Vrijwel zeker. Immers, de speciale status werd dit reservaat in 1981 toebedeeld vanwege de uitzonderlijke geologische diversiteit en het oeroude culturele erfgoed.

Het Kakadu National Park is bijna 20.000 vierkante kilometers omvang, meer dan twee keer zo groot als Puerto Rico, met een prachtig regenwoud, moerassen en uiterwaarden, mangrovebossen, grasland en rivieren. Alsof dat allemaal nog niet genoeg was is er ook eeuwenoude Aboriginal grotkunst te vinden en huizen hier enorme zoutwaterkrokodillen die best nieuwsgierig zijn naar jou als bezoeker.

Als de filmheld vertolkt door Paul Hogan niet beschikbaar is, stellen we voor dat je een andere dappere lokale gids in de hand neemt.

Vind een vlucht naar Darwin met momondo.

Lees meer: De 10 beste natuurlijke hotspots in Australazië

Veracruz, Mexico – Apocalypto

Bezoek Veracruz voor de weelderige palmbomen, Meso-Amerikaanse archeologische sites en locaties voor junglefilms zoals Apocalypto
Bezoek Veracruz voor de weelderige palmbomen, Meso-Amerikaanse archeologische sites en ongelofelijke zonsondergangen

Eén van de meest gevoelsmatige voorstellingen van de jungle op het witte doek zie je in de Mel Gibson-productie Apocalypto – een onderhoudend verhaal van Maya-indianen die worstelen om hun leefcultuur in stand te houden.

De film is opgenomen in Catemaco en de Los Tuxtlas regio van zuidelijk Veracruz in Mexico. Met uitzondering van de gruwelijke stukjes waar mensen worden nagejaagd en geofferd aan de goden, zal elke andere scene je aanmoedigen om deze jungle in te trekken uitgedost als de moedige, met lichaamsschilderingen getooide hoofdfiguur Jaguar Paw. Alleen misschien dan wel met schoenen aan.

En nu kan dat! Er zijn vele tour opties in de regio, waarbij je de Eyipantla watervallen kunt zien en kunt handen schudden met de slingeraapjes.

Zoek een vlucht naar Veracruz met momondo.

Iquitos, Peru en Amazones, Brazilië – Fitzcarraldo

Een foto van een scene uit Fitzcarraldo, één van vele junglefilms opgenomen in het Amazonegebied.
Er zijn wellicht meer ontspannen manieren om een vakantie in het regenwoud van de Amazone door te brengen …

Tien jaar nadat hij het Peruaanse oerwoud in ging met Aguirre, the Wrath of God, trok de mysterieuze Duitse regisseur Werner Herzog wederom de ‘Groene Hel’ in om Fitzcarraldo op te nemen. Later degradeerde hij de jungle tot een “wanstaltig en vuig” oord, dus je kunt je voorstellen hoe vlot het verliep met de productie.

Als je niet bezig bent om een 340-ton wegende stoomboot er doorheen te slepen, is het dichtbegroeide regenwoud best wel geweldig. Neem een professionele junglegids mee het Amazone-gebied in en ontdek ‘s werelds grootste bio-diverse regio, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over je veiligheid.

Extra tip: Zoek een kamer in La Casa Fitzcarraldo uit de film.

Vind een vlucht naar Iquitos met momondo.

Pench National Park, India – The Jungle Book

 Shere Khan wacht je op in het Pench Tiger Reserve en National Park.
Shere Khan wacht je op in het Pench Tiger Reserve en National Park

Al sinds 1967 draagt Disney’s verfilming van Kipling’s Jungle Book het rustige bestaan en de waardering voor de simpele noden des levens uit en daarmee was de beroemde animatiefilm zijn tijd ver vooruit. Gelukkig voor jou is het nooit te laat om de asfaltjungle achter je te laten en echt op een ontdekkingsreis te gaan – en waarom zou je niet beginnen waar Mowgli, Baloo en Bagheera hun avonturen beleefden? Ga naar Pench National Park.

Het ligt in Madhya Pradesh – een centraal gelegen Indiase provincie bekend vanwege het weelderige regenwoud en een indrukwekkende populatie van grote katachtigen. Pench National Park is een perfecte plek om die voorliefde voor dichtbeboste wildernis uit je kinderjaren opnieuw te ontdekken.

Zoek een vlucht naar Nagpur met momondo.

Iguazu Falls, Argentinië – The Mission

Voel het denderende lawaai van de Iguazu Falls, een uiterst luidruchtige locatie voor een junglefilm
Voel het denderende lawaai van de Iguazu Falls, een uiterst luidruchtige locatie voor een junglefilm

De prestaties van Jeremy Irons en Robert DeNiro in The Mission waren van ongekende kwaliteit en de film was dan ook de winnaar van het Cannes Filmfestival van 1986. Beide acteurs werden in de film slechts overtroffen door de adembenemende achtergrond: het schitterende regenwoud rond Iguazu Falls. Dit oorverdovende wonder van de natuur heeft zo’n 250 verschillende watervallen die over 2.700 meter breed naar beneden storten. Hierbij vergeleken lijken de Niagara Falls, die slechts 1/3 van de hoogte van Iguazu zijn en slechts de helft zo breed, ongeveer zo opwindend als het opendraaien van je keukenkraan.

Om de inheemse bevolking uit de “Keel van de Duivel” te weren – d.w.z. niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk, omdat dit de naam is van de grootste trekpleister van deze watervallen – zette Jeremy Irons zich in de film als een uiterst vrome Christelijke missionaris vol overgave in om de wilde inheemsen tot ware gelovigen te converteren.

Gelukkig hoef jij je geen zorgen te maken over zaken als muiterij en martelaarschap – jij kunt in plaats daarvan gewoon op trektocht om te genieten van ‘s werelds 7 Wonderen der Natuur.

Vind een vlucht naar Iguazu Falls met momondo.

Sherwood, CA, VS – Tarzan and his Mate

Tarzan's achtertuin - schuine streep - country club in Lake Sherwood, Californië, wat ooit gebruikt werd voor vele junglefilms
Tarzan’s achtertuin – schuine streep – country club in Lake Sherwood, Californië. © Alex Beattie

Als er één ding is wat we geleerd hebben uit de Tarzanfilm van Cedric Gibbons uit 1934, dan is het wel dat de bossen en waterwegen van Lake Sherwood in Californië in een jungle kunnen worden omgetoverd met wat simpele filmtrucjes stammend uit de “Gouden Tijden van Hollywood”.

Er is dan wel heel veel groen en bos te zien, maar denk niet dat je hier net zoveel olifanten en leeuwen zal tegenkomen als Tarzan dat deed in de film. Het meest gevaarlijke dier wat je hier waarschijnlijk tegenkomt in dit deel van de Golden State zal een groepje golfers zijn van de Sherwood Country Club.

Het is dan wel niet het echte ding, maar wel een goeie vervanging voor iedereen voor wie de jungle iets nieuws is, om te oefenen met het slingeren aan lianen en het slaken van de beroemde Tarzankreet.

Zoek een vlucht richting Sacramento met momondo.

Puerto Vallarta, Mexico – Predator

Een afgezonderd stuk strand in Puerto Vallerta, met geen Predator (noch Arnold Schwarzenegger) in de verste verte te zien!
Een afgezonderd stuk strand in Puerto Vallarta, met geen Predator (noch Arnold Schwarzenegger) in de verste verte te zien

Dit is waar de cultklassieker Predator uit 1987 met Arnold Schwarzenegger is gefilmd. Het personeel dat hier in het als El Eden bekend staande natuurreservaat werkzaam is, verkleedt zich soms als het afschrikwekkende buitenaardse wezen en besluipt dan de gasten van het resort wanneer ze het niet verwachten.

Best wel een gruwelijk grapje eigenlijk, het is maar goed dat al het overige van dit juweeltje aan de Pacifische Kust zo idyllisch is en zo een lust voor het oog.

Weelderige bossen, stranden en die vechtjas uit de ruimte daargelaten is het stadscentrum van Puerto Vallarta’s city aardig mondain. Je kunt het allemaal aanschouwen als je naar de Oude Stad gaat, dat vooral ook bekend staat om de uitgebreide visgerechten die je hier kunt krijgen.

Vind een vlucht naar Puerto Vallarta met momondo.

Kauai, Hawaii – Raiders of the Lost Ark, Jurassic Park en meer!

Er wachten je allerlei kleine verwennerijtjes op het eiland Kauai, de filmlocatie van vele junglefilms
Er wachten je allerlei kleine verwennerijtjes op het eiland Kauai, de filmlocatie van vele junglefilms

Will je het touw zien waaraan Harrison Ford slingerde in Raiders of the Lost Ark? Of wil je in de voetsporen treden van die lastige T-Rex uit Jurassic Park? Ga dan naar het eiland Kauai in Hawaii: een echte toplocatie voor echte topfilms.

Dankzij het adembenemende landschap en de relatieve toegankelijkheid en veiligheid van Kauai is het eiland al jaren een uitgelezen locatie voor de grote filmstudio’s wanneer ze een exotische setting nodig hebben. Andere beroemde junglefilms die hier zijn opgenomen zijn Tropic Thunder en Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides. Het is dan ook niet zo vreemd dat een groot deel van het toerisme van het eiland zich richt op jungle tours die je langs de meest populaire filmlocaties brengen.

Buiten de films krijg je ook nog ongeëvenaarde zonsondergangen, turquoise lagunes en wandelroutes door het bos. Zoveel luxe is niet goedkoop, maar als jij je de filmsterrenverwennerij kunt veroorloven is dat het wel waard.

Zoek een vlucht naar Kauai met momondo.

 

Zoek je nog meer reisinspiratie? Bekijk de momondo blog voor de 9 alternatieve zomerbestemmingen die je moet aandoen in 2016 en de 7 beste hotels uit films.

Originele publicatie

12/01/2016