Glühwein met kersthits toe – de 8 gezelligste kerstmarkten van Nederland

De laatste kerstcadeaus kopen, geurige glühwein drinken en een oliebol naar binnen werken. De kerstmarkten in Nederland komen er weer aan! Dit zijn de 8 leukste van het land.

Gezelligste kerstmarkt van Nederland

Kerstcadeaus inslaan, glühwein drinken en vrienden ontmoeten op de kerstmarkt

Categorie Stedentrips

Datum 24/11/2016

Sta jij in oktober al te popelen om de kerstballen weer van zolder te halen? Is Sky Radio jouw favoriete zender rondom de feestdagen? Zing jij All I Want for Christmas Is You foutloos mee terwijl je met twinkels in je ogen de kerstcadeaus onder de kerstboom legt? Dan ben jij waarschijnlijk een gelukkig mens rondom deze tijd van het jaar. De kerstdagen komen er namelijk weer aan en dat betekent ook dat de altijd gezellige kerstmarkten weer verschijnen. Elk jaar zijn er weer meer kerstmarkten in Nederland en daar worden wij gelukkig van! Wat heeft ons land allemaal te bieden dit jaar? Vind hier de meest romantische, knusse en mooiste kerstmarkten van Nederland.

De Fluweelengrot in Valkenburg

Leukste kerstmarkten Nederland – Fluweelengrot Valkenburg
Ontdek de ondergrondse kerstmarkt in de Fluweelengrot in Valkenburg

Eén van de bekendste en populairste kerstmarkten in Nederland is de sprookjesachtige kerstmarkt in Valkenburg. Deze markt is dan ook wel erg bijzonder: hij vindt plaats in een grot die in de Tweede Wereldoorlog diende als schuilplaats voor de inwoners van Valkenburg en Amerikaanse troepen. Tot op het heden herbergt de Fluweelengrot Romeinse muurschilderingen, vreemde sculpturen en een unieke kapel daterend uit de 18e eeuw. De historie in combinatie met de warme kerstlichtjes, vrolijke decoratie en uitgedoste marktkraampjes maken deze kerstmarkt one of a kind.

De negentiende editie van deze ondergrondse markt mag je zeker niet missen. Zorg daarom dat je tussen 18 november en 23 december in Valkenburg bent om de laatste kerstcadeaus in te slaan. Meer dan 50 winkeltjes stellen hun producten ten toon op deze bijzondere locatie. Er is natuurlijk ook ruimte voor een hapje en een drankje in de grot en op het plein.

Waar: Daalhemerweg 27
Wanneer: 18 november t/m 23 december
Openingstijden: zondag t/m donderdag 10 tot 19 uur, vrijdag t/m zaterdag 10 tot 21 uur, 23 december 10 tot 18 uur.
Entree: 7 euro

Gezelligste kerstmarkt van Nederland
Kerstcadeaus inslaan, glühwein drinken en vrienden ontmoeten op de kerstmarkt
Vind hier een hotel in Valkenburg

De leukste kerstmarkten in Duitsland, die vind je hier!

Kerstmarkt en Dickens Festijn in Deventer

Kerstmarkt Nederland – Deventer Dickens festijn
Wees niet verbaasd als je bij de kerstmarkt in Deventer Mr. Pickwick tegen het lijft loopt

De meest bijzondere kerstmarkt van Nederland vindt zonder twijfel plaats in Deventer. Op zaterdag 17 en zondag 18 december wordt het middeleeuwse Bergkwartier in de binnenstad van Deventer omgetoverd tot een toneelspel van de 19e eeuw waar personages als Oliver Twist, Mr. Pickwick en Scrooge geen vreemde zijn. Meer dan 950 personages uit de beroemde verhalen van de Engelse schrijver Charles Dickens komen dit weekend tot leven. Behalve de verklede mensenmassa is er voldoende punch, een gezellige kerstmarkt en een heus wandelend Dickensorkest. Het Dickens Festijn vindt alweer voor de 26e keer plaats en is elk jaar weer een onmisbare belevenis. Houd wel rekening met een wachttijd bij de ingang!

Waar: Ingang bij de Keizerstraat(t.h.v. de Schouwburg)
Wanneer: 17 en 18 december 2016
Openingstijden: dagelijks 11 tot 17 uur
Entree: gratis

Vind hier een hotel in Deventer

De kerstmarkt in Dordrecht

Grootste kerstmarkt Nederland–Dordrecht
De markt in Dordrecht is met 300 kramen de grootste kerstmarkt van Nederland

De populaire Dordtse kerstmarkt is de laatste jaren uitgegroeid tot de grootste kerstmarkt van Nederland. Onder het mom “Dordrecht heeft geen kerstmarkt, Dordrecht wordt een kerstmarkt” wordt de hele binnenstad van het historische Dordrecht omgetoverd tot een waar kerstdorp.

Op deze levendige markt zal in ieder geval niemand zich een moment vervelen. Behalve de bijna 300 kramen waar je kunt shoppen tot je erbij neervalt, is er een muziekpodium, straattheater en een groot aanbod eet- en drinkkraampjes. Zing een kersthitje mee met de levende kerststal of ervaar hoe Nederlandse ambachtslieden vroeger werkten en woonden. Je weet dus waar je moet zijn op 16,17 en 18 december!

Waar: centrum Dordrecht (Raamstraat)
Wanneer: 16, 17, 18 december 2016
Openingstijden: vrijdag en zaterdag van 10 tot 21 uur, zondag van 11 tot 18 uur
Entree: gratis

Boek hier je hotel in Dordrecht

Magisch Maastricht

Kerstmarkten Nederland – Maastricht Vrijthof
Tijdens de feestdagen wordt het Vrijthof omgetoverd tot een magisch plein

Op het Vrijthof in Maastricht kun je maar liefst een maand lang genieten van alle kerstgekte. Oliebollen, glühwein en de nodige kersthits vliegen je om de oren; knusse chaletjes met rode daken en vrolijke versiering verkopen originele (en soms minder originele) spullen; en het verlichte reuzenrad laat je de vrolijke mensenmenigte vanaf 45 meter hoogte aanschouwen. Er is zelfs een grote schaatsbaan van 800 vierkante meter waar je voor een paar euro pirouetjes kunt draaien tot je er bij neervalt en er zijn uiteraard voldoende eetmogelijkheden. Het Vrijthof laat zich met kerst van haar beste kant zien – verlichte bomen, prachtige guirlandes en warme muzieknoten die je vanuit verschillende hoeken tegemoet komen. Als je wilt meegenieten, zorg dan dat je tussen 2 december 2016 en 1 januari 2017 in de Maastrichtse binnenstad te vinden bent.

Waar: Vrijthof
Wanneer: 2 december t/m 1  januari 2017
Openingstijden: zondag t/m donderdag van 10 tot 24 uur, vrijdag en zaterdag van 10 tot 1 uur, 25 december en 1 januari geopend vanaf 12 uur.
Entree: gratis

Boek hier je hotel in Maastricht

De Castle Christmas Fair in Heemskerk

Kerstmarkten– Castle Christmas Fair Heemskerk
De sfeervolle kerstmarkt naast een eeuwenoud kasteel in Heemskerk @Bertil van Beek

De naam zegt het al: deze kerstmarkt is gelegen op het landgoed naast een eeuwenoud kasteel. Het spectaculaire Slot Assumburg vormt het decor voor de mooie kerstmarkt in Heemskerk. De Castle Christmas Fair is een van de grootste kerstmarkten van Noord-Holland en maakt van kerstinkopen doen een ware belevenis. Van 8 tot en met 11 december zijn de deuren geopend en kun je van alles kopen bij de vele stallen – van mutsen en kaarsen tot kitsch en allerlei lekkernijen. Je gaat zeker niet met lege handen naar huis! Er worden ook allerlei live optredens gegeven tijdens het evenement.

Waar: Communicatieweg 5
Wanneer: 8 december t/m 11 december 2016
Openingstijden: donderdag van 16 tot 22 uur, vrijdag en zaterdag van 11 tot 22 uur, zondag 11 tot 18 uur.
Entree: 7,50 euro

Vind hier je hotel in Heemskerk

De Royal Christmas Fair in Den Haag

Kerstmarkten Nederland – Den Haag
Doe je kerstinkopen bij de Royal Christmas Fair in Den Haag

Voor de derde keer op rij wordt de Royal Christmas Fair op het Lange Voorhout in Den Haag gevierd. Een van de intiemste kerstmarkten van Nederland waar iedereen het naar zijn of haar zin kan hebben. Of je alleen een glühweintje komt drinken en een praatje maakt, geniet van een ovenverse flamkuchen of een cadeau voor de zus van de oma van je partner zoekt – op deze Haagsche kerstmarkt ben je op de juiste plek. Van donderdag 15 december tot en met vrijdag 23 december kun je dagelijks van 12 tot 21 uur de diverse kraampjes bekijken, verschillende versnaperingen proberen en genieten van een divers muzikaal programma.

Waar: Lange Voorhout
Wanneer: 15 december t/m 23 december 2016
Openingstijden: dagelijks van 12 tot 21 uur
Entree: gratis

Vind hier je hotel in Den Haag

De kerstmarkt in Haarlem

Kerstmarkten Nederland – Haarlem
Eén weekend staat het centrum van Haarlem in het teken van de kerst

Terwijl het buiten steeds kouder en donkerder wordt, transformeert de binnenstad van Haarlem in een oase van warmte en licht. In het tweede weekend van december staat het gehele centrum van Haarlem in het teken van de kerst. Honderden kraampjes gepaard met koren die kerstliedjes zingen en de geur van glühwein die je naar binnenlokt in een van de karakteristieke cafeetjes van de stad. In het Straatje van Emma is er de mogelijkheid een kijkje te nemen in het verleden: figuranten in klederdracht, oude ambachten en versnaperingen uit de 19e eeuw. Café Briljant en Jopenbier organiseren dit weekend het Haarlems bierfestival met verschillende speciaalbieren van de tap en op 11 december worden er op de Botermarkt allerlei activiteiten georganiseerd door studenten van hogeschool Inholland.

Waar: centrum Haarlem
Wanneer: 10 en 11 december
Entree: gratis

Boek hier je hotel in Haarlem

Fijne Feestdagen Festival Eindhoven

De leukste markt in Nederland - Eindhoven
Twee maanden lang festiviteiten in Eindhoven tijdens het Fijne Feestdagen Festival

Tot slot is het Fijne Feestdagen Festival in Eindhoven het ultieme evenement om volledig in de kerstsferen te komen. Eindhoven staat bijna twee maanden lang in het teken van de feestdagen, met de intocht van Sinterklaas als startschot voor het begin van de feestelijke periode. Kerstmarkt wordt in Eindhoven geschreven met de grote K: er zijn niet alleen verschillende charmante kerstmarkten op diverse locaties in de stad; er is ook een schaatsbaan, een kerstcircus, een ijssculpturenfestival en een spectaculair verlicht stadscentrum. Bovendien wordt op zaterdag 24 december de traditionele Fakkeltocht gelopen door duizenden mensen (de grootste fakkeltocht van Europa) en vindt op 18 december de hilarische X-mas-sing-a-long plaats op het pleintje voor de Wim van Doorne Muziekkiosk. Een hoop te zien en te beleven dus in Eindhoven dit jaar!

Waar: centrum Eindhoven
Wanneer: 5 december 2016 tot 4 januari 2017
Openingstijden: dagelijks van 11 tot 23 uur, gesloten met Nieuwjaar
Entree: gratis

Boek hier je hotel in Eindhoven

Wil je dit jaar ontsnappen aan de kerst in Nederland? Bekijk hier de leukste alternatieve bestemmingen waar je de feestdagen kunt doorbrengen. Ben je op zoek naar meer reisinspiratie? Bekijk de beste kerstmarkten in Europa of de beste skiresorts. Voor meer nieuwe bestemmingen en goede reistips kun je kijken op de momondo inspiratie pagina.

Originele publicatie

24/11/2016