Mensen van Alledag: Parijs als een local

Onze serie Mensen van Alledag bestaat uit portretten van locals die dol zijn op hun eigen wijk. Gezien door hun ogen krijg je een uniek perspectief van hun mooie stad

Zwerf door Kévi's favoriete wijken en herontdek Parijse monumenten als de zo sterk door de geschiedenis van de zwarten gemarkeerde Sorbonne

Zwerf door Kévi's favoriete wijken en herontdek Parijse monumenten als de zo sterk door de geschiedenis van de zwarten gemarkeerde Sorbonne

Categorie Stedentrips

Datum 22/12/2016

Parijs, dat is het geluid van de accordeon in de metro, de geur van geroosterde kippetjes bij de slager op de hoek en de unieke houding van de stedelingen. Soms heel trots, altijd poëtisch – Parijzenaars zijn dol op hun stad. We besloten enkele van hen wat nader te leren kennen, hun anekdotes aan te horen en hopelijk een beetje van hun liefde voor de stad met ons mee te nemen naar huis.

Wat maakt een stad nou speciaal, of wat maakt een arrondissement (Parijse wijk) aantrekkelijk? Wij geloven dat het door de mensen komt. Onze nieuwe lokale vrienden lichten een tipje van de sluier op over wat hun Parijs nu voor hen betekent en hoe ook jij een Parijs als een local kan beleven.

Al deze restaurants, bars en winkels zijn zorgvuldig gekozen uit onze gratis stadsgids voor Parijs, momondo places, beschikbaar in het Engels voor je iPhone.

Les Invalides, 7e arrondissement

David Toutain – 35 jaar, chef en eigenaar van restaurant David Toutain

Parijs als een local: In zijn restaurant in het 7e arrondissement, denkt David na over de creatieve, aardse gerechten die hij vandaag gaat bereiden
In zijn restaurant in het 7e arrondissement, denkt David na over de creatieve, aardse gerechten die hij vandaag gaat bereiden

Vanuit het dorpje Flers in Basse-Normandie naar de oevers van de Seine in Parijs, was David Toutain vastbesloten zijn voorkeur voor groenten, kruiden en bloemen te delen met de Parijse fijnproevers. Gewapend met professionele ervaring, opgedaan in Spanje en New York en op culinaire reizen door de hele wereld, opende David in 2013 het restaurant dat zijn naam draagt in het 7e arrondissement in Parijs. “Voor ik ging reizen woonde ik in het 7e en ik hou van deze buurt, met de kades van de Seine – je bent zo’n beetje in het hart van de stad.”

Een vrolijk meesterwerk van hout, cement, glas en leer en uitstekend gebruikmakend van natuurlijke lichtinvallen, is elk deel van zijn restaurant tot stand gekomen met behulp van getalenteerde kunstenaars. “Toen ik een plek zocht om mijn restaurant te openen leek het niet meer dan normaal dat ik in deze omgeving zou zoeken – ik zag deze lichte plek en ik voelde mij meteen thuis.”

Vraag of je aan de enorme zware houten tafel mag zitten, het is een knipoog naar de Normandische plattelandsherkomst van David. Let op de seizoensproducten op je bord, zoals jeneverbes, zuring, witte truffels, duif of jonge knoflook, om maar wat te noemen. De wijk Invalides is een Parijse ansichtkaart – misschien zie je David wandelen over de voetgangersstraat Rue Cler, kijkend naar de kleurrijke kraampjes met verse waren. “Wij kopen onze spullen rechtstreeks van de producenten – de persoonlijke interactie met hen, maakt hun producten tot wat ze zijn. Hun producten zijn hun levensverhalen en hun passies.”

Waar: 29 rue Surcouf, 7e arr.
Tel: +33 1 45 50 11 10
Station in de buurt: Invalides / La Tour Maubourg

Les Archives, 3e arrondissement

Alain Blackmann – Meesterkapper en conservator van Alain Maître Barbier

In de traditionele kapperszaak van Alain word je het gladst geschoren
In de traditionele kapperszaak van Alain word je het gladst geschoren

In het 3e arrondissement, vlakbij Boulevard Beaumarchais, tussen de beroemde pleinen Place des Vosges en Place de la République, vind je Alain’s kleine rode kapperszaak. Begonnen in 1938, is de zaak een ware schat op zich, maar binnen hangen de kappers-relikwieën van een ander tijdperk aan de muren.

“Ik zoek altijd naar nieuwe spullen voor mijn [kapperszaak/] museum.” Alain is al twintig jaar de meesterkapper / conservator van de unieke combinatie kapperszaak-museum in Parijs, een taak waar hij zich vol passie en precisie van kwijt.

In deze wijk vind je ook het Nationaal Archief en vele galerieën. Kunst, historie en Frans erfgoed kom je hier overal tegen. “Deze wijk correspondeert het best met mijn traditionele activiteit”. Met elke elegante draai van de pols bespeelt Alain het scheermes en de scheerschuim tot in perfectie en houdt hij een onschatbare vaardigheid in ere. Op het Institut National Formation Coiffure, kunnen leerlingkappers nog flink wat leren van zijn snor-trimmende kwaliteiten.

Alain verwelkomt graag nieuwe en wederkerende klanten die op zoek zijn naar de beste scheerbeurt in de stad. “Mijn klanten zijn allemaal trouw en de nieuwe klanten keren altijd terug!” Maar het zijn niet alleen de reputatie en de vaardigheid waarom men hier steeds terugkomt – “de grootste kwaliteit van een meesterkapper is discretie”.

Wat de klant met Alain bespreekt, blijft tussen de klant en Alain, wat nog meer intrige toevoegt aan de sfeer binnen de museummuren van de salon. Treed binnen in de historie, en als je eruitkomt zie je er fris gekapt en jonger uit. Dat is de paradox van de Rue Claude kapperszaak.

Waar: 8 rue Saint-Claude, 3e arr.
Tel: +33 1 42 77 55 80
Station in de buurt: Saint-Sébastien Froissart

Jules Joffrin, 18e arrondissement

Amine Stambouli – 31 jaar, barman en mixartiest bij Sunset

Zin in een gewaagde cocktail in een Parijs’ restaurant met een Brooklyn-vibe? Vraag ‘t Amine © Antoine Motard
Zin in een gewaagde cocktail in een Parijs’ restaurant met een Brooklyn-vibe? Vraag ‘t Amine © Antoine Motard

“Het 18e is altijd mijn wijk geweest. En de Sunset mijn buurman.” Als kind van Algiers, wonend in Frankrijk, heeft Amine’s culturele verscheidenheid hem ertoe gedreven veel te reizen en in verschillende Europese steden te wonen, maar hij verruilde maar al te graag de zonnige dagen in Marseille voor de nachten in de Sunset in Parijs.

De Sunset is een restaurant en bar met een heldere missie: de klanten uit de buurt een relaxte hangplek gunnen met goed eten en een lekker sfeertje. Het afgelopen jaar heeft het ook als Amine’s laboratorium gediend. Nabij de Butte de Montmartre, achter enorme glazen ramen, daar zal je hem zien roeren en shaken en proeven, mixen en de vlam steken in allerlei heerlijke elixers van zijn palet (zoals hij het zelf noemt) van de beste soorten alcohol.

“Mijn stokpaardje is de Dengue Fever” – mezcal, Tequila, limoen, ananascoulis en peper-bitter. Combineer de cocktail met een paar combinatiegerechten die elke week weer anders zijn en afhankelijk zijn van de seizoensproducten die de chef kan vinden.

Net als de wijk, is de creativiteit van Sunset steeds weer anders. “Het 18e is als een totaal andere planeet – met zoveel verschillende soorten kunstenaars.” Na 12 jaar in de Franse hoofdstad, momenteel aan het nabije Rue Lepic, beschouwt Amine dit als zijn thuis.

Midden in een gesprek, begroet Amine verschillende stamgasten en anderen met een ongedwongen “Salut, ça va et toi?” (Hi, met mij goed, met jou?). Je kunt gerust stellen dat hij met een glimlach zo groot als zijn Afrokapsel, niet gemakkelijk over het hoofd gezien kan worden. Als je hem vraagt wat zijn favoriete plek is voor een goede maaltijd en een recht-voor-zijn-raap wijntje, dan zal het antwoord zijn Bistrot des Halles in het 1e, een typisch Parijse tent.

Waar: 100 rue Ordener, 18e arr.
Tel: +33 1 71 28 99 33
Station in de buurt: Jules Joffrin

Lees meer: een dag in het noorden van Parijs: wat te doen in een van de beste Parijse wijken

Le Quartier Latin, 5e arrondissement

Kévi Donat – 32 jaar, toergids van Black Paris Walks

Parijs zwart geschilderd - Kévi deelt al zijn lokale kennis over het zwarte erfgoed van Parijs
Parijs zwart geschilderd – Kévi deelt al zijn lokale kennis over het zwarte erfgoed van Parijs

Wat een tijdelijke baan als toergids had moeten zijn werd een persoonlijke roeping – een manier voor Kévi om zijn kennis van politieke wetenschappen en vreemde talen toe te passen om vele weetjes van de rijke geschiedenis van Parijs te delen. “Buitenlandse bezoekers zijn vaak verbaasd over de diversiteit van Parijs. Het opzetten van een wandeltoer gericht op de geschiedenis van de zwarten in deze stad was een manier om hun vragen te beantwoorden.”

Sinds 2013 ontmoet Kévi groepen uit Frankrijk en uit het buitenland, die de lichtjes van de stad vanuit een ander perspectief willen bekijken, ver weg van alle cliché’s. Je begint je dag met bijeenkomen in het hart van het Quartier Latin, waar de Sorbonne en het Pantheon liggen.

“Ik hou van het Pantheon, het is een van de monumenten die de enorme complexiteit van de Franse historie laat zien.” Probeer er eentje, of probeer alledrie de tours: The Left Bank (linkeroever) en de pioniers, The Right bank (rechteroever): van Pigalle tot Klein Afrika, en de Paris Noir (Zwart Parijs). Door de ervaringen en invloeden van Aimé Césaire of Richard Wright, kun je de hoogtepunten van de Afrikaanse diaspora ontdekken, gesprekken aanknopen over Jazz, je hebt er de Negritude literaire beweging en je kunt in winkeltjes met Afrikaanse producten rondneuzen.

Kévi legt zijn eigen steen bij in de fundering van de Parijse historie en hij woont toevallig ook in het Quartier Latin. “Hier heb ik zo mijn eigen kleine vaste gewoontes, zoals een lekker kopje koffie op het terras van Café de la Nouvelle Mairie.”

Om meer te zien van Kévi zonder daarvoor in Parijs te hoeven zijn, er wordt beweerd dat hij een eigen podcast aan het ontwikkelen is over de zwarte identiteit in de popcultuur – Le Pitch Black.

Waar: Place du Pantheon, 5e arr.
Station in de buurt: Luxembourg

Le Marais, 4e arrondissement

Karim Laroui – 44 jaar, chef, restaurantconsultant, en dj bij Vins des Pyrénées

Parijs als een local: Karim is overdag de koning van de keuken en ‘s avonds de meester van de draaitafel
Karim is overdag de koning van de keuken en ‘s avonds de meester van de draaitafel

Vanaf zijn 11e groeide Karim op in Le Marais en door de jaren heen zag hij de activiteit van de wijk veranderen van lederateliers tot hippe bars. De wijk loopt vanaf de Rue du Pont Louis-Philippe, waar Karim vroeger werkte als een kok bij Chez Julien, tot aan de Rue Beautreillis, waar hij nu in de potten staat te roeren van Vins des Pyrénées (VDP).

Deze buurt is zijn speelterrein, waar hij zich in al zijn vele facetten kan uitdrukken als een kok, een restaurantconsultant en interieurontwerper, om een frisse nieuwe uitstraling te geven aan nogal klassieke Parijse tenten.

Hier bij VDP doen ze aan een nieuwe trend van bistronomie – gastronomische gerechten geserveerd in een ongedwongen setting. “Zo kun je echt niet overal eten.” Karim’s favoriete gerecht is de blanquette de veau (Franse ragôut) gekruid met vanille en snoeplimoenen, maar je wil vast ook de Pluma de Bellota proeven, een extreem mals stuk van het Iberico Bellota varkensvlees.

‘s Avonds verruilt Karim het fornuis voor de draaitafels en het VDP verandert in een dansvloer. Soul, funk, electro, Franse chansons – “Ik mix alleen de beste muziek, van Alain Souchon tot Pachanga Boys.”

Werken doet hij weliswaar in Le Marais, maar Karim woont in het 9e arrondissement, waar ook de Opéra Garnier en muziekzaal Olympia zich bevinden. “Ik hou van het 9e maar in Marais heb ik verschillende rollen – chef, architect, dj – maar allemaal binnen hetzelfde doel, om iets te creëren.”

Waar: 25 rue Beautreillis, 4e arr.
Tel: +33 1 42 72 64 94
Station in de buurt: Sully-Morland

Vind een vlucht naar Parijs
Voor meer inspiratie, wandel door Parijs en zoek naar deze verscholen plekjes buiten de geijkte paden, en kijk ook naar onze tips van dingen die je gratis kunt doen in Parijs

Originele publicatie

22/12/2016