14 reisideeën om je doelen in 2017 te realiseren

Wil je jouw goede voornemens voor het nieuwe jaar niet laten varen? Volg dan onze 14 reisideeën en kijk hoe je het beste kunt halen uit je vakantie-ervaringen in 2017

Categorie Tips & tricks

Datum 28/12/2016

Zoals ieder jaar, heb je voor 2017 vast ook een lijst gemaakt met dingen die je anders wilt doen. Op die lijst kan je hebben staan dat je een frisse start gaat maken met iets, iets helemaal opnieuw gaat doen of een aantal slechte gewoontes een halt zal toeroepen. Het moeilijkste item om te verwezenlijken uit je lijst kan het maken van meer reizen zijn.

Dus in plaats van te zitten te denken over wat je nagelaten hebt in 2016, geef jezelf een kerstcadeautje en ga eens wat meer van de wereld zien in 2017. Kijk maar hoe…

1. Kies bestemmingen binnen je budget en begin te wikken en wegen!

Be honest to yourself and learn how to start travelling on a budget.
Wees eerlijk en leer om te reizen op een beperkt budget

De planning wordt altijd eenvoudiger als je voor je weekendje weg of je vakantie-uitje weet welke bestemmingen jij je wel of niet kunt permitteren. Als je een onbeperkt budget hebt, is dat alleen maar mooi voor je, dan zijn de mogelijkheden eindeloos! Voor alle anderen is het niet meteen helemaal afgelopen, maar je zal wel een beetje tactisch te werk moeten gaan bij het uitstippelen van een reisje.

Voor sommige bestemmingen is de prijs van de vliegticket de grootste kostenpost, terwijl andere bestemmingen (zoals een plekje voor een weekendje weg niet ver van huis) goedkoper bereikbaar zijn. Het is altijd verstandig om je budget in de gaten te houden, dus richt je bijvoorbeeld op plaatsen waar de valutakoersen in jouw voordeel kunnen uitpakken of waar de levensstandaard en leefstijl ter plaatse goedkoper zijn dan thuis.

Het sluitend maken van je begroting kan best lastig zijn, maar probeer het toch. Het zal je stress kunnen verlagen, je voorkomt dat je te veel uitgeeft en je kan zoveel meer uit je reiservaringen halen.

2. Maak je lijstjes

Wij zijn dol op lijstjes en dat zal jij gauw genoeg ook zijn. Bij al je reisideeën is het goed om haalbare doelen voor jezelf te stellen. Maak daarom een lijstje van plekken die je zou kúnnen bezoeken. Voeg daar een aantal die je graag zou wíllen bezoeken aan toe. Wanneer het moment daar is en je bent klaar om op reis te gaan, verwen jezelf dan met een bezoek aan één van deze bestemmingen.

Het is allemaal echt geen hogere wiskunde, maar als je deze doelen opschrijft zal het je aanmoedigen om ze te behalen.

3. Zegt het voort

Heb je ervan gedroomd om naar een yoga-retraite te gaan als in Kerala? Wil je kamperen tussen de wolven in Quebec? Vertel het rond in je omgeving; wie weet zijn er mensen om je heen die deze reis van je dromen al eens gemaakt hebben.

Je plannen delen met mensen in je omgeving kan je verrassende reistips en –verhalen opleveren die je nog meer inspireren om je koffer te pakken en te vertrekken.

4. Durf alleen te reizen

Travel alone and discover the world, and a little bit more about yourself.
Reis alleen en ontdek de wereld … en ook een beetje meer over jezelf.

Ben jij gereed om op het eerstvolgende vliegtuig te stappen en is er niemand die vrij kan krijgen om met je mee te gaan? Laat dat je niet tegenhouden: probeer alleen te reizen. Ervaar de vrijheid om te reizen waarheen, wanneer en hoe je maar wilt. De uitdaging kan uiterst bevredigend zijn en misschien maak je zelfs nieuwe internationale vrienden onderweg.

Lees meer: De beste reisbestemmingen om alleen naar toe te gaan

5. Leg contact met de lokale bewoners

De wereld lijkt zo weids, maar met één klik op een knop kun je al verbindingen maken. Als je iemand kent op je bestemming zal het avontuur wellicht iets minder eng lijken. Er zijn ook verschillende online-gemeenschappen, forums en verblijfsfaciliteiten waar je goede informatie kunt inwinnen over de plek waar je naar toe reist.

6. Kijk eens in je achtertuin

Wie zegt dat reizen betekent dat je ver weg moet gaan en lang moet wegblijven? Er gebeuren zoveel fantastische dingen om ons heen en je reisdoelen kunnen best van start gaan met een paar “vlakbij-huis-vakanties”.

Leer je eigen land kennen, ga naar de museums en bezoek alle toeristische attracties en bezienswaardigheden op je lijst die maar mogelijk zijn. Je hoeft veel minder tijd te besteden aan transport, dus je hebt meer tijd om plaatsen in eigen land te bezoeken, daarover meer te weten te komen en ervan te genieten.

7. Zoek een reisgenoot met dezelfde interesses

Find a travel buddy and get going!
Zoek een reisgenoot en reis de wereld rond.

De juiste reisgenoot kan een vakantie-uitje maken of breken, dus het is verstandig om de tijd te nemen om deze te vinden. Het is niet vanzelfsprekend dat je beste reismaatje een jeugdvriend of je betere helft is, het zou best een nieuwe vriend of een collega kunnen zijn, of die neef die je een tijdje niet hebt gezien met wie je graag weer in contact zou komen. Kortom, durf het aan om daarin te variëren.

Wanneer je iemand gevonden hebt om samen mee op reis te gaan, bespreek dan in ieder geval jullie reisideeën met betrekking tot zaken als het budget, de interesses en de verwachtingen, voordat je op weg gaat. Dit kan je inspiratie geven om plaatsen te bezoeken waar je nog nooit eerder van gehoord had! Je kunt ook eventuele lokale contacten delen, dus je kunt twee keer zoveel plekken hebben om te bezoeken en twee keer zoveel mensen om te ontmoeten.

8. Maak verbinding, zodat je de verbinding kunt verbreken

Het internet is geweldig en kan heel handig zijn, maar het is toch wel lekker om weer met het echte leven in contact te komen wanneer je in het buitenland bent. Stop met oefenen hoe je naar gratis WiFi moet vragen in het Kantonees en kijk in plaats daarvan eens naar onze momondo places – onze eigen stadsgidsen die je kunt downloaden.

Elk van de 21 (en er volgen nog meer!) stadsgidsen heeft offline routebeschrijvingen en informatie over vele kroegen, restaurants, winkels, museums en meer leuke plekken om te bezoeken in de desbetreffende steden, allemaal door ons samengesteld op aanbeveling van lokale bewoners. Download ze op je iPhone voordat je op reis gaat en gebruik ze offline.

Oh, hadden we al gezegd dat de stadsgidsen geheel gratis zijn?! Download ze vandaag en ga de stad verkennen als een lokale bewoner.

9. Wees spontaan

Als je koffer gepakt is en je kunt je vlucht in een mum van tijd boeken, stel dan een Fare Alert in op onze website. Zodra de prijs van een route die jij hebt uitgekozen wijzigt, zullen we je daarover informeren. Het is net een reisloterij, maar jij wint altijd!

10. Omarm lange tussenstops

Book yourself a trip with a long Icelandic layover and visit the extraordinary Blue Lagoon.
Boek een reis voor jezelf met een lange tussenstop in IJsland en bezoek de uitzonderlijke Blue Lagoon. © Traveloscopy

Of het nu een paar uurtjes op een luchthaven is of een overnachting in een onbekende stad, zorg dat je de tijd van een tussenstop optimaal gebruikt.

We bevelen aan om voor de langst mogelijke tussenstop te gaan. Niet alleen zal je waarschijnlijk een goedkopere vliegticket hebben, maar je hebt dan ook de gelegenheid om de luchthaven te verlaten en een beetje meer van die plek halverwege je eindbestemming te zien. Dat is net twee reizen voor de prijs van één!

Lees meer: Wachten? Geen probleem: haal het beste uit een lange tussenstop

11. Ontmoet elkaar halverwege bij familiereisjes

Heel vaak wonen we ver weg van mensen waar we van houden. In plaats van steeds maar op en neer te gaan naar elkaars woonplaatsen, is het slim om een bestemming halverwege uit te kiezen en elkaar daar te ontmoeten. Je hebt dan de kans om plaatsen te bezoeken waar je anders nooit over gedacht zou hebben. Tegelijkertijd kun je tijd doorbrengen met de mensen die je zo veel gemist hebt.

12. Haal het optimale uit je zakenreis

Je bent misschien wel zo fortuinlijk dat je een baan hebt waarbij je moet reizen. Helaas betekent een seminar in Ibiza natuurlijk niet dat je de hele dag op het strand kan liggen. Je hebt misschien echter wel wat vrije tijd over om een paar toeristische uitstapjes te maken of in het bruisende stadscentrum door te brengen om de lokale sfeer te proeven.

Het belangrijkste advies is om jezelf zoveel mogelijk van het werk los te weken en zoveel mogelijk op verkenningstocht te gaan.

13. Put inspiratie uit je reis

A little travel inspiration might just lead you to paradise.
Een beetje reisinspiratie kan je zo naar een paradijs leiden.

Misschien heb jij je zinnen gezet op een weekendje weg naar een bepaalde bestemming, of kan je voor je vakantie-uitje voor elke willekeurige bestemming in elke willekeurige exotische plaats kiezen. Je kunt reisbloggers of reizigers via Instagram volgen, maar je kunt ook onze momondo blog bekijken om op de hoogte te blijven van opwindende bestemmingen en om interessante dingen te weten te komen over diverse culturen.

Soms ontdekken we nieuwe plaatsen waarvan we niet hadden verwacht dat we die zouden kunnen bereiken. Bovendien is het dagdromen bij een plaatje van Whitsundays Beach in Australië nog altijd beter dan uit het raam staren naar de regen. Dat wil zeggen, als je niet van regen houdt, uiteraard.

Lees meer: De 8 mooiste eilanden van Thailand

14. Ga er gewoon voor

Waar wacht je nog op? Er zijn vele manieren om over de wereld te reizen en dit is jouw jaar om al de plaatsen te bezoeken waar je altijd heen wilde gaan! Soms is te lang erover nadenken precies datgene wat je tegenhoudt. Heb je eenmaal je vliegticket gekocht, dan is de rest allemaal een avontuur.

Geïnspireerd? Bezoek de momondo blog om onze 12 favoriete budgetbestemmingen van 2017 te zien, of kijk ook naar onze handige reischecklist.

Originele publicatie

28/12/2016