Reisvoorspellingen: word je volgende vakantie duurder?

Kijk wat verandert in ticketprijzen, transport en accommodatie met ons overzicht van nieuwste reisbranchevoorspellingen voor 2017

Reisbranche voorspelling - Waar ga je volgend jaar heen? Kijk wat er verandert bij het reizen rond de wereld

Waar ga je volgend jaar heen? Kijk wat er verandert bij het reizen rond de wereld

Categorie Tips & tricks

Datum 22/12/2016

Heb je ooit de toekomst willen weten voordat het zich afspeelt? We beweren niet dat we helderziende zijn, maar we kunnen wel de nieuwste reistrends en voorspellingen voor 2017 opsommen op basis van onderzoek in de markt. Wil je weten hoe schommelende ticketprijzen en hoteltarieven je aanstaande reisplannen kunnen beïnvloeden? Wij hebben de informatie hierover voor je klaarliggen.

Wij geven een overzicht van de belangrijkste vliegmaatschappijen, hotels en vervoersmogelijkheden op de grond op elk continent en geven de meest uitgebreide reisverwachtingen van 2017 en later. Deze reistrends zijn gebaseerd op de 2017 Industry Forecast van Advito, een prominente reisadviseur gespecialiseerd in onder andere zakelijke reizen.

Europa

Denk je aan een reis naar Londen? Let op stijgende hoteltarieven
Denk je aan een reis naar Londen? Let op stijgende hoteltarieven

Budgetreiziger, je kunt je lol op! Ondanks stijgende economische en politieke zorgen in de regio kunnen Europese reizigers verwachten dat de reismarkt zich stabiliseert en budgetvriendelijke vluchten en accommodatie zullen ook toenemen.

Vele goedkope vliegmaatschappijen (in het Engels afgekort met LCC’s) zullen hun aantrekkelijke ticketprijzen het komend jaar voortzetten, waardoor de grotere maatschappijen nog meer hun best zullen doen om hun eigen LCC’s op te zetten, zoals Eurowings van Lufthansa of Transavia van KLM.

Interessant genoeg, is het boeken van lange vluchten met tussenstops in het Midden-Oosten of Istanboel goedkoper voor Europeanen. Dat komt omdat vele Europese vliegmaatschappijen terrein verliezen op hun concurrenten uit het Midden-Oosten, die nieuwere, grotere vliegtuigen inzetten voor meer passagiers, tegen veel lagere prijzen.

Hoewel hotelprijzen in grote steden als Londen, Amsterdam en Zürich geleidelijk blijven stijgen, is het goede nieuws dat er overal steeds meer budgetmogelijkheden te vinden zijn, zoals de Ibis AccorHotels en Motel One.

Noord-Amerika

Miami Beach? Overweeg aparte tickets in plaats van een meerstedenvlucht te boeken
Miami Beach? Overweeg aparte tickets in plaats van een meerstedenvlucht te boeken

Vluchten in de VS en Canada proberen een model uit waarbij je “krijgt waar je voor betaalt”. De “Grote Drie” (American, Delta en United) concurreren met LCC’s en doen dat niet alleen door oude vliegtuigen te vervangen door nieuwere, meer sprankelende modellen, maar ook door basistarieven te hanteren waar je geen stoelkeus hebt, geen gratis drank krijgt en geen gratis wijzigingen kan aanbrengen in je reisschema.

Daar gaat je blikje Coca-Cola dan! Volgens het rapport is een meerstedenticket, zoals van New York naar Miami en dan van Miami naar Los Angeles, doorgaans duurder dan wanneer je twee aparte vluchten boekt. Noord-Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen bieden steeds lagere tarieven aan, maar naar verwachting zullen de prijzen van hotels in de VS met zo’n 5-6% stijgen. Bovendien passen veel hotelketens nieuwe managementstrategieën toe zoals het opleggen van resortprijzen en toeslagen bij annuleringen of wijzigingen.

Latijns-Amerika

Vrienden ontmoeten elkaar aan de Malecón, Havana's lokale hangplek
Vrienden ontmoeten elkaar aan de Malecón, Havana’s lokale hangplek

Cuba is pas echt een Assepoesterverhaal. De eilandstaat kent dit jaar een toename van buitenlandse bezoekers, deels doordat er nu dagelijks twintig vluchten uit de VS aankomen. Zes extra vliegmaatschappijen zullen naar verwachting begin volgend jaar goedkeuring krijgen om negen andere Cubaanse steden aan te doen. Aan de andere kant van het spectrum zijn Brazilië en Venezuela niet zo fortuinlijk. De beide landen hebben de vraag naar regionale vluchten zien kelderen vanwege economische en politieke problemen. Voor zakenlui zal het nogal een uitdaging zijn om naar Venezuela te reizen, want vele luchtvaartmaatschappijen zijn van plan zich terug te trekken van de markt.

De vraag naar hotelkamers is ook achteruitgehold, behalve in Colombia. In Latijns-Amerika zijn het vooral de lokale hotelketens die de touwtjes in handen hebben, maar ook internationale ketens tonen interesse in de regio, dus je kunt de bekende namen binnenkort ook hier verwachten. Bestaande hotels hebben dit ook al in de gaten en doen hun best om hun faciliteiten te upgraden met aanbiedingen als verbeterde WiFi en nieuwe zakelijke centra.

Midden-Oosten

Verscheidene vliegmaatschappijen uit het Midden-Oosten verhogen hun aantallen vluchten naar Azië en de VS in 2017
Verscheidene vliegmaatschappijen uit het Midden-Oosten verhogen hun aantallen vluchten naar Azië en de VS in 2017

Zolang reizigers nog vertrouwen hebben dat het wel goed zit met hun veiligheid in de Golfstaten en omliggende gebieden zal de vraag naar accommodatie in het Midden-Oosten blijven toenemen, hotels maakten een stijging van 2-4% door. Terwijl de meeste nieuwe hotels in het hogere segment zitten is er ook een stijging in de vraag naar alternatieve accommodatie, zoals gedeeld onderdak en appartementen.

In het luchtruim breiden Emirates, Qatar en Etihad steeds hun vloot uit in Azië en de VS, dus reizigers kunnen rekenen op nog meer vliegroutes tussen de regio’s in 2017. Momenteel zijn ticketprijzen naar Iran behoorlijk hoog, vanwege de grote vraag en het beperkte aanbod. Naar verwachting zullen de prijzen wel dalen omdat steeds meer vliegmaatschappijen zich weer op deze markt beginnen te begeven. British Airways en Air France zijn al begonnen met vluchten naar grote steden als Teheran. Zakelijke reizigers die naar het Midden-Oosten vliegen zullen een kleine stijging zien in de vliegtarieven, als ze naar een andere bestemming in het Midden-Oosten of richting de Zuid-West Pacific gaan.

De eerste hogesnelheidstrein van Saoedie-Arabië wordt verwacht in 2018, dus bezoekers zullen nog een jaar moeten wachten als zij een express-kaartje voor de Mekka-Jeddah-Medina route willen kopen. Naar verwachting zullen ongeveer 50 miljoen passagiers jaarlijks over deze lijn worden vervoerd.

Azië

Osaka's drukke wijk Dōtonbori is geliefd onder toeristen
Osaka’s drukke wijk Dōtonbori is geliefd onder toeristen

In geheel Azië zitten plezierreizen in de lift en het aantal rechtstreeks vluchten neemt flink toe.

Luchtvaartmaatschappijen zullen hun prijzen ook laag blijven houden met zware kortingen en promotietarieven, want hoe lager de prijs, hoe meer zitplaatsen ze kunnen vullen. De 5/20-regeling in India maakte het onmogelijk voor vliegmaatschappijen om internationale routes te vliegen voordat zij vijf jaar in bedrijf waren en over minstens 20 vliegtuigen beschikten. Deze regeling zal worden versoepeld en reizigers mogen verwachten dat de tarieven zullen dalen wanneer deze vliegmaatschappijen zich in de komende jaren zullen uitbreiden.

Japan is de hotspot voor internationale reizigers, met niet alleen een groei in het aantal buitenlandse bezoekers, maar ook een stijging van 14% in hoteltarieven in het afgelopen jaar. Deze trend zal zich waarschijnlijk doorzetten. Ook in Maleisië en op de Filipijnen zullen de hotelprijzen waarschijnlijk stijgen met 2-4%.

Vergeleken met Europa en Noord-Amerika zijn er heel veel lokale apps voor vervoerders in Azië. Bedrijven als Didi Chuxing, Ola en Grab worden steeds populairder en zijn beschikbaar in meer dan 100 grote steden in de regio. Pak je liever de trein? Er staan nieuwe hogesnelheidslijnen op stapel in China, Japan, Taiwan en Zuid-Korea.

Afrika

De beste manier om Zuid-Afrika te zien is een roadtrip door het hele land
De beste manier om Zuid-Afrika te zien is een roadtrip door het hele land

Als je een vakantie plant door verschillende landen in Afrika, besef dan wel dat vliegen door dit continent een redelijk dure aangelegenheid blijft. Dat komt doordat er maar beperkt gevlogen wordt en doordat de operationele kosten hoog zijn. Daarnaast is de luchtvaart overgereguleerd. De tarieven zijn dus hoog, maar áls ze al zullen stijgen, dan zal dit naar verwachting met niet meer dan 1% zijn.

Zoek je een alternatief voor het vliegen, kijk dan naar lokale Uber-achtige bedrijven als Taxify, Mondo Ride en Afro om er enkele te noemen. Deze apps bieden gebruikers lagere tarieven, gepaard met betere vergoeding voor de chauffeur, in een poging om de grote spelers – vooral Uber – te beconcurreren.

Autohuur is eenvoudig mogelijk in geheel Zuid-Afrika, dus een roadtrip door het land is een prima optie voor avonturiers. Buiten Zuid-Afrika is traditionele autohuur niet bijster populair en er zijn geen tekenen dat dit op korte termijn zal veranderen.

Zuid-West Pacific

Reisbranche voorspelling - Surfers lopen richting Sydney's zandstrand Bondi Beach
Surfers lopen richting Sydney’s zandstrand Bondi Beach

Met de wijdverspreide steden, de oneindige stranden en het warme weer het gehele jaar door zou iedereen toch wel alle uithoeken van Australië willen ontdekken? Welnu, dit blijkt ook inderdaad zo te zijn. De binnenlandse vluchten door het geheel land zitten voller dan ooit.

De hoteltarieven gaan omhoog met 2-4% in het hele land en in Sydney verwacht men een nog grotere stijging vergeleken met de andere steden. Over Sydney gesproken, de bezettingsgraad van hotels daalde zelden onder de 90% in het afgelopen jaar, dus als je denkt aan een reis naar down under, boek je verblijf dan ruim vantevoren. In Nieuw-Zeeland is een zelfde trend te verwachten, met hotelprijzen die door het hele land met 4-6% zullen toenemen.

Chinese vliegmaatschappijen zetten vol in op nieuwe routes naar Australië en Nieuw-Zeeland en de concurrentieslag zal wellicht leiden tot het dalen van de ticketprijzen. Vele nieuwe routes zijn vanaf de ‘mindere’ steden van China, denk bijvoorbeeld aan vliegen van Xiamen naar Melbourne en van Chongqing naar Auckland.

Het jaar 2017 lijkt weer een opwindend jaar te worden om te reizen. Lage olieprijzen zijn bijna een garantie dat de ticketprijzen voor de toeristenklasse heel laag zullen blijven in de meeste markten in de wereld en hoewel hoteltarieven naar verwachting in 2017 zullen stijgen met 1-3% wereldwijd, kun je er gerust op zijn dat ze echt niet in de dubbele cijfers zullen omhoog gaan.

Nu je weet wat je mag verwachten het volgend jaar, kun je beginnen je reis te plannen. We helpen je zelfs met het inpakken en het vinden van de perfecte accommodatie.

Originele publicatie

22/12/2016