Slow travel: de kunst van je tijd nemen op vakantie

Waarom haasten? Lees over ons idee van rustig-aan reizen en open de weg naar een vakantie-ervaring die simpeler, betekenisvoller en gedenkwaardiger is

Leer de knop om te zetten, gas terug te nemen en het beste uit je vakantie te halen

Leer de knop om te zetten, gas terug te nemen en het beste uit je vakantie te halen

Categorie Tips & tricks

Datum 10/01/2017

Zeg nou zelf: we leven in een wereld met een duizelingwekkend tempo. Op elk moment krijg je nieuwe informatie onder je vingers en daardoor ben je eenvoudig afgeleid, je kunt gaan twijfelen en je zal niet gauw een nauwer, betekenisvoller contact met iemand leggen, of met de wereld om je heen. Wanneer gevallen van FOMO (fear of missing out) – de angst om iets belangrijks of leuks te missen – zich voordoen, komen deze des te duidelijker tot uitdrukking wanneer je op een dure, welverdiende vakantie bent.

We spreken twee Frans-Canadese voorstanders van “Slow Travel” oftewel het rustig-aan reizen, Livia Posteuca en Laure Juilliard van het tijdschrift Slow Journeys Mag, om van hen te weten te komen hoe je de knop kunt omzetten, gas terug kunt nemen en het beste uit je vakantie en uit je ontmoetingen met anderen kunt halen terwijl je onderweg bent. Doe mee met ons idee van het rustig-aan reizen en help ons de wereld te ontsluiten.

Wat is “rustig-aan reizen”?

De hoofdbestanddelen van een rustig-aan reis: verbinding verbreken, nieuw contact leggen, ontspannen
De hoofdbestanddelen van een rustig-aan reis: verbinding verbreken, nieuw contact leggen, ontspannen

Als een soort zijweggetje van de beweging van rustig leven en rustig eten, dat stamt uit het Italië van de jaren 1980, is rustig-aan reizen als het ware als een zoektocht naar authenticiteit. In een samenleving waar alles en iedereen aan alle kanten met elkaar in verbinding staat, wordt reizen een trip om jezelf en anderen beter te leren kennen, om je ogen en je hart open te stellen voor je omgeving.

Een tegenreactie op de reisgewoontes van de babyboomers – vaak gekenmerkt door toeristen-burn-out, resorts met all-inn-pakketten en allerlei afvinklijstjes van bezienswaardigheden die gezien moeten zijn en bezocht moeten worden – spoort het rustig-aan toerisme de reiziger aan om zich te richten op de kwaliteit in plaats van de kwantiteit, om de verbinding met de technologie te verbreken, het tempo omlaag te brengen en te genieten van het leven.

Het is bijna een anti-prestatie, een anti-schuldgevoel, een reiservaring die je de vrijheid geeft om minder te doen (of helemaal niets als je dat wenst) en gewoon toe te kijken hoe de wereld voorbijraast. Je kunt urenlang blijven dagdromen of diepgaande gesprekken voeren met je reisgenoten.

Millennials, de “Generatie Y”, staan aan de basis van deze beweging, deze meeslepende manier van reizen en het zoeken naar de kans om iets te ervaren dat echt en authentiek is door middel van hun reizen. Het “leven als een local”, het aannemen van nieuwe ritmes voor het leven en het opbouwen van echte connecties met locals zijn de sleutelingrediënten van een succesvolle rustig-aan reis.

Je kunt je laten meeslepen dwars door diepe bossen, gaan paardrijden met een groep cowboys in het westen van Canada, voor een paar dagen vrijwilligerswerk doen in Afrika bij een dierenopvangcentrum, meedoen aan een yogafestival op een verafgelegen Hawaiiaans eiland, de omgeving en lokale cultuur omarmen om nieuwe authentieke contacten aan te gaan. De ultieme missie van rustig-aan reizen? Om je ver weg van huis toch nog thuis te voelen.

Een duurzame reiservaring

Leer de kunst van rustig-aan reizen bij Totoco Eco-lodge in Nicaragua
Leer de kunst van rustig-aan reizen bij Totoco Eco-lodge in Nicaragua

Bij rustig-aan reizen wordt sterk ingezet op duurzaamheid en de wens om een kleinere ecologische voetafdruk te maken. Rustig-aan reizigers en toerisme-experts schenken veel aandacht aan het minimaliseren van de gevolgen voor de natuurlijke omgeving en bijbehorende woongebieden.

Rustig-aan toerisme brengt je ook naar plaatsen en bestemmingen die verre van doorsnee zijn. Durf eens uit je comfort zone te stappen en daag de ontdekkingsreiziger in jezelf eens uit! Soms zal je moeten lopen door woeste landschappen, rivieren moeten oversteken in een motorboot, over tropische bossen moeten vliegen of zelfs een rit maken met een huifkar die door paarden wordt voortgetrokken … de ervaring om een rustig-aan plek te vinden is het allemaal meer dan waard.

De Turtle Surfing Lodge in Nicaragua is de perfecte rustig-aan plek om te ontdekken. Het ligt beschut aan de westkust van Nicaragua, nabij de stad León, en je zal water en land moeten oversteken om uiteindelijk de gouden stranden te bereiken, die je dan helemaal alleen voor jou en je gezelschap hebt. Of je nu kiest voor een designhotel of een ecovriendelijk boetiekhotel, ga je nou “glamping” in een yogacentrum, of neem je een boomhut of een huisje midden in de wildernis, rustig-aan reizigers hebben een uitgebreide keus voor wat betreft hun accommodatie die ook uitstekend in balans is met hun ecovriendelijke praktijken.

Tipi Valley in de Algarve, Portugal, is een ecovriendelijk tentenkamp dat hier een uitstekend voorbeeld van is. Het eco-dorp heeft fraai gedecoreerde tipi’s voor ongeveer 15 gasten, die een intieme ervaring met de omliggende natuur kunnen beleven.

Ten slotte, als je tegen het massatoerisme ingaat, betekent dit ook dat je het principe van “boer tot bord” en “locavore” ecosystemen omarmt, dat wil zeggen met voedsel dat uit het gebied zelf gehaald wordt en lokaal wordt bereid. Of je nu kiest voor een afgelegen bestemming als de Totoco Eco-Lodge, op Ometepe-eiland in Nicaragua, of iets op het Noordelijk Halfrond, zoals Villa Nao (op nog geen twee uur rijden van Montreal, Canada), je zal altijd kunnen genieten van vers geplukte seizoensproducten, slim samengebracht in een uitstekend menu.

5 tips om een rustig-aan reiziger te worden

Laat je meeslepen door de lokale cultuur in Jamaica - een paradijs voor rustig-aan reizen
Laat je meeslepen door de lokale cultuur in Jamaica – een paradijs voor rustig-aan reizen

Organiseer je reis zelf

Koop een reisgids, maak contact met andere medereizigers op Instagram voor tips en inspiratie. Rustig-aan reizen is niet synoniem aan backpacken, je kunt het eerder bestempelen als algehele improvisatie. Met een beetje voorbereiding en het vooraf reserveren van plaatsen zal je des te meer van je vakantie Genieten, vooral als je niet al te lang zal blijven en je tijd wilt besparen.

Lees je in over de regio die je gaat bezoeken: hoe ga je bijvoorbeeld een gesprek aan (anders dan de reguliere babbels over het weer!) met lokale mensen? Dat is een veel natuurlijker ingang naar een betekenisvolle culturele uitwisseling.

Blijf minstens 3 dagen op dezelfde rustig-aan locatie

Je zal genieten van een nieuwe dagelijkse routine, betekenisvolle relaties met lokale verkopers aanknopen en je zal ook tijd hebben om de omgeving te leren kennen en waarderen. Het resultaat: je voelt je hier thuis.

Kies alternatieve accommodatie, ander eten en nieuwe activiteiten

In Jamaica bijvoorbeeld, kun jij je verdiepen in de Rastafaricultuur, met een verblijf in het Kudehya Guesthouse bij Treasure Beach. De eigenaar is een geboren en getogen Rastafarian, die heel graag contact legt met zijn gasten.

Hij zal je uitnodigen om het typische Ital-menu te proberen, dat zich volledig verstaat met de waarden van het leven: een vegetarisch dieet, geen zout, organische ingrediënten en geen alcohol. Een mooie gelegenheid om de lokale cultuur te leren kennen, ver weg van de Bob Marley-clichés.

Doe het rustig aan en verken de nabije omgeving

Als je de tijd hebt, gebruik dan de lokale vormen van vervoer, met minimale gevolgen voor het milieu, om het gebied waar je bent te verkennen. Ook dan zal je een soort “thuisgevoel” krijgen. Bovendien is er best wel iets dromerigs aan wanneer je uit je raam kijkt en je allemaal nieuwe landschappen ziet opdoemen.

Verbreek de verbinding om opnieuw contact te leggen

Doe sociaal, ga wat fitness-oefeningen doen, gun jezelf een gezonde ervaring, ga naar een yogacentrum, leer surfen. Neem een pauze bij het resort Genesis, een geweldige, ecovriendelijke oase nabij de archeologische site Ek’ Balam in Yucatán, Mexico. Of ga anders zeilen over heldere turquoise wateren in het hart van de San Blas archipel in Panama. Dit zijn WiFi-vrije ervaringen die je uitnodigen om van het moment te genieten. Het is echt lekker om social media even achter je te laten.

De Frans-Canadese voorstanders van rustig-aan reizen Livia Posteuca en Laure Juilliard van het tijdschrift Slow Journeys Mag
De Frans-Canadese voorstanders van rustig-aan reizen Livia Posteuca en Laure Juilliard van het tijdschrift Slow Journeys Mag
Wil je meer weten over rustig-aan reizen? Bezoek dan de Slow Journeys Mag website en volg Livia en Laure op Instagram

Originele publicatie

10/01/2017