De beste skiresorts voor beginners in Frankrijk

Eerste skivakantie? Bekijk deze 10 perfecte resorts om te leren skiën en houd deze tips in gedachten tijdens je eerste keer op de helling

Leren skiën in Frankrijk

Leren skiën in Frankrijk

Categorie Strand en natuur

Datum 25/10/2016

Hoewel wij allemaal wel oren hebben naar het idee om de steilste hellingen van Europa’s hoogste bergen af te snellen, kun je er niet omheen dat je toch ergens moet beginnen. We willen onze ski-ervaring zeker niet beginnen in een skiresort waar er geen eenvoudige hellingen zijn. We kijken naar de beste skiresorts in Frankrijk voor beginners (en enkele van de beste resorts buiten Frankrijk)…

1. La Plagne

Ski La Plagne
Door de brede hellingen is La Pagne perfect voor beginners

La Plagne is een van de beste plekken voor beginnende skiërs in Europa, vanwege de brede, eenvoudige hellingen. Zeker 62% van de berg is geschikt voor mensen die pas beginnen of middelmatige ervaring hebben op de latten, dus het resort leent zich goed voor de groentjes. We praten dan over maar liefst 132 runs.

La Plagne bestaat in feite uit 10 dorpen – je kunt het beste hogerop verblijven, in dorpjes als Belle Plagne en Plagne Centre want daar liggen de beste beginnerspistes – boven de boomlijn. Beginners en gemiddeld gevorderden kunnen hier flink oefenen en als je goed je moment kiest, hoef je nooit op een stoellift te wachten. Op de top van de berg heb je overal brede, eenvoudige hellingen en er zijn flink wat skischolen met meertalige instructeurs.

Vluchten naar het nabije Chambery Vind hoteldeals in La Plagne

2. La Toussuire

La Toussuire
Trek je terug in het skidorpje bij La Toussuire nadat je een dagje hebt leren skiën

In het gigantische skigebied Les Sybelles ligt La Toussuire, ideaal voor beginnende skiërs, vanwege het vlakke plateaugebied voor de leerlingen en de grote hoogte (dat betekent dat je op sneeuwbedekking kunt rekenen). La Toussuire heeft eigen stoelliften en aparte skipassen als je binnen 53 kilometer van de eenvoudige hellingen wilt verblijven. Je kunt echter ook het grotere Les Sybelles-gebied in (met 310 kilometer aan skiruns), dat voor skiërs met alleen de basisvaardigheden toch vrij eenvoudig te doen is.

Kinderen kunnen hier al vanaf drie jaar oud lessen krijgen, op enkele van Frankrijk’s beste meertalige skischolen voor beginners. La Toussuire heeft ook een compact dorpje vol restaurants en bars en een hoofdstraat voor voetgangers, dus op je eerste wandeling in skilaarzen hoef je niet steeds uit te kijken voor auto’s. Ze hebben hier zelfs een sneeuwpark voor beginners, als je daar trek in hebt.

Vluchten naar het nabije Lyon Vind hoteldeals in La Toussuire

3. Les Deux Alpes

Les Deux Alpes
Wonderschone uitzichten van Les Deux Alpes

Misschien is wel de grootste kick voor beginners bij Les Deux Alpes het feit dat het normale skiresorts ondersteboven keert – de beste skiruns voor beginners vind je hier op de top van de berg. Die top van Les Deux Alpes ligt overigens ook behoorlijk hoog – 3.200 meter om precies te zijn. In feite kunnen beginners van een gletsjer naar beneden skiën, op de diepste sneeuw die je in Europa kunt vinden en met uitzichten helemaal tot in Zwitserland en Italië toe.

Dit is een nieuw concept – meestal zitten beginners aan de onderkant van de bergen en missen zij die verbijsterend mooie uitzichten en de goede sneeuwlaag. Er zijn ook flink veel beginnersruns binnen loopafstand van het hoofddorp, vele met liften in Poma-stijl, die heel langzaam gaan. Je hebt 222 kilometer aan runs in Les Deux Alpes – wanneer je wat meer vaardigheid hebt ontwikkeld, heb je over de gehele berg pistes voor gemiddelde skiërs tot je beschikking.

Vluchten naar het nabije Genève Vind hoteldeals in Les Deux Alpes

4. Meribel

Meribel
Vlakke paden die tegen het weer beschut zijn door steile hellingen

Eén van de beste aspecten van leren skiën in Meribel is dat je een veel goedkopere skipas kunt kopen, waarmee je in de beginnersgebieden het klappen van de zweep kunt leren – wanneer je dan genoeg vertrouwen hebt opgebouwd ga je verder het veld in, naar ’s werelds grootste met elkaar verbonden skigebieden – Trois Vallées. Meribel heeft vele eenvoudige, vlakke pistes – sommige zijn zo vlak dat je jezelf moet voortduwen.

Dankzij de beschutte setting achter de steile bergwanden, is het weer een beetje aangenamer dan op andere plekken in de Alpen waar je net leert skiën. Er zijn veel restaurants en café’s precies naast de hoofdpistes voor beginners. Heb je de basisvaardigheden eenmaal onder de knie, dan kun je jouw skipas upgraden om de hele regio van Trois Vallées te bestrijken. Dan heb je toegang tot 600 kilometer aan runs en 169 lifts.

Vluchten naar het nabije Chambery Vind hoteldeals in Meribel

5. Les Arcs

Les Arcs
Beginnersroutes als perfect lesmateriaal bij Les Arcs

Les Arcs voorziet echt in de behoefte van de markt van beginnende skiërs – op sommige stukken van de berg heb je geen skipas nodig, je kunt 1, 2, 3, 5 of 10 trips op de stoellift kopen, dus je hoeft niet de hele dag te skiën om waar voor je geld te krijgen.

Er zijn ook delen van de berg waar je gratis kunt skiën. Je hoeft dan niet te betalen voor een liftpas totdat je echt goed gebruik wilt maken van de berg. Maar Les Arcs biedt veel gemakkelijke runs voor de gemiddeld gevorderden. Deze pistes zijn heel breed en niet veel moeilijker dan die voor beginners. Ze zijn niet al te steil, vergeleken met de meeste pistes in Frankrijk. Er zijn veel korte lifts voor beginners, ook net naast het dorp.

Vluchten naar het nabije Chambery Vind hoteldeals in Les Arcs

6. Valmorel

Valmorel
Valmorel is een mooi resort, uitstekend geschikt voor beginners

Valmorel is zeker een van de meest ondergewaardeerde skiresorts van heel Frankrijk – het wordt zo vaak over het hoofd gezien door mensen die op weg gaan naar bekendere resorts, terwijl Valmorel toch vrij gemakkelijk te bereiken is (het ligt dichtbij Genève) en het is een stuk mooier dan vele van de aangelegde Franse resorts. Hier heb je geen betonnen gebouwen die zeer doen aan het oog en het is ideaal voor beginners.

Er zijn zes gebieden verspreid over zeven hectares, allemaal voor beginnelingen – en de meeste instructeurs spreken Engels. Je hoeft ook geen bus te pakken om naar de piste te gaan – de verblijfplekken zijn dichtbij de beginnershellingen gebouwd. Bij Valmorel valt twee-derde deel van het terrein in de klasse van beginners of gemiddelde skiërs. Voor de beginners die nog wat anders willen dan alleen maar proberen goed naar beneden te glijden, zijn er ook fantastische uitzichten van de Alpen op de 43 kilometers lange crosscountry skiroutes.

Vluchten naar het nabije Chambery Vind hoteldeals in Valmorel

7. Vaujany

Skiresorts voor beginners
Even stoom afblazen na een dag op de beginnerspistes in Vaujany, France

Vaujany is een van de beste plekken in de Alpen om te leren skiën – dat komt vooral omdat het lijkt alsof niemand weet dat het überhaupt bestaat. Het werd ooit aan het eind van de jaren 1980 gebouwd als een skiresort en als je hier komt voelt het aan als een geheim skidorpje, verscholen tussen de bergen. Het heeft geweldige beginnershellingen, verborgen in een vallei, maar het is absoluut niet klein. Er zijn 18 lifts die je naar boven brengen, als je de hellingen voor de groentjes voorbijgaat. Het is eenvoudig om naar het veel grotere Alpe d’Huez skigebied te gaan, als je de basisvaardigheden van het skiën eenmaal beheerst.

Vluchten naar het nabije Lyon Vind hoteldeals in Vaujany

Skitips voor Beginners

Huur ski’s en skilaarzen

Je kunt ski’s en skilaarzen huren bij skiresorts voor ongeveer dezelfde prijs die je betaalt als je ze thuis zou huren. Dat scheelt je weer in het vervoer van die dingen (bij de budgetvliegmaatschappijen brengen ze je een vermogen in rekening om je ski’s mee te nemen). Ski’s en laarzen kun je vaak meehuren in je gehele skipakket.

Maar verwacht niet dat je veel meer zal kunnen huren naast je ski’s, laarzen, jassen en skibroeken. Zaken als skibrillen, beanies, fleecetruien of thermisch ondergoed zal je zelf moeten meenemen. Als je bij aankomst in Frankrijk, en ook in Zwitserland, deze items wilt kopen zal je je echt blauw betalen hieraan. Schaf ze liever thuis aan.

Kies liever een echte skibril dan een zonnebril

Veel mensen hebben liever een zonnebril als het wat warmer is, maar voor beginnelingen is het veel veiliger en beter voor je ogen (sneeuwblindheid kan een probleem zijn) om een echte skibril te hebben.

Draag een helm

Het gaat niet eens zozeer om wat je jezelf aandoet, maar meer nog om wat anderen je zouden kunnen aandoen. Skiën kan gevaarlijk zijn, dus waarom zou je niet voor wat meer bescherming zorgen?

Neem les

Leer het meteen vanaf het begin goed te doen. Al is het maar een korte introductieles, je kunt beter de kneepjes leren van de professionals dan van vrienden met een techniek die te wensen overlaat.

Groepslessen zijn niet zo duur als privélessen – vaak zelfs maar een tiende van de prijs.

Slaap dicht bij de skipistes

Sommige resorts bieden goedkopere accommodatie, maar dat is dan weer heel ver van de pistes verwijderd. Het lopen in skilaarzen is niet eenvoudig – zelfs de meest doorgewinterde veteranen gaan onderuit op het ijs – zorg er daarom liever voor dat je verblijfplek op korte afstand van de beginnerspiste ligt.

Wees je steeds bewust van waar je bent

Zorg ervoor dat je van tevoren de piste kent (skiresorts geven kaarten uit waarop alle hellingen van een label voorzien zijn), zodat je weet waar je heengaat. Neem een kaart mee, want je wilt niet weten hoeveel skiërs compleet verdwalen op hun eerste dag op een skiberg.

Kijk altijd naar boven voordat je begint te skiën. Hoewel je VERPLICHT bent voorrang te verlenen aan skiverkeer dat onder je zit, negeren vele skiërs deze regel. Je wilt jouw eerste kennismaking met het skiën echt niet starten met een op hol geslagen skiër die tegen je opknalt.

Hou je bij de runs die jij aankan. Blijf op de beginnerspiste ten minste totdat je goed je bochten kunt maken. Als je eenmaal op een lange run voor experts bent is het een zware weg naar beneden als je jouw snelheid niet kunt beheren.

Tegelijkertijd is het raadzaam om niet je hele vakantie op de beginnerspiste te slijten. Doe eens navraag over welke pistes geschikt zijn voor hen die een stapje verder willen. Skiërs zijn altijd graag bereid te helpen, ze moeten het immers ook allemaal leren.

Skiresorts zijn vaak ver van de luchthaven en soms is je hotel niet precies bij de berg. Een auto huren kan je skivakantie minder stressvol maken. Vergelijk autohuurprijzen om geld te besparen.

Goedkope auto huren
Weet je nog steeds niet waar je heen moet gaan? Bekijk onze gids met bestemmingen voor elk type skiër, zodat je kunt werken aan de planning van je ultieme skivakantie

Originele publicatie

25/10/2016