Blik op de weg: ontdek Zuid-Afrika van achter het stuur

Rij langs de meanderende kustlijn van de ongeëvenaarde Tuinroute van Zuid-Afrika met ons op maat gemaakte road trip reisplan.

De kustweg langs de Tuinroute.

Rijden langs de Tuinroute.

Categorie Geen categorie

Datum 21/08/2014

Woeste bergtoppen, stoffige woestijnen en meanderende kustlijnen met goudgele stranden die vanaf de Atlantische tot de Indische Oceaan reiken zijn slechts enkele voorbeelden van wat dit uitgestrekte en diverse landschap van de West-Kaap te bieden heeft..

Met zulke uitzonderlijke wegen om over te rijden, is er eigenlijk geen betere manier om Zuid-Afrika’s fantastische Tuinroute te verkennen, dan vanachter het stuur. Het mooie aan zelf rijden is het gevoel van vrijheid. Je bepaalt zelf wanneer en waar je stopt en hoe lang je ergens blijft hangen – niks moet en je kunt rustig je gang gaan.

We hebben de perfecte route uitgezet, het enige dat je hoeft te doen is de auto huren, wat snacks inslaan en de ultieme muziek voor onderweg uitkiezen om de kilometers te verslinden op je rijdende avontuur in Zuid-Afrika.

Startpunt: Kaapstad

De zonnige skyline van Kaapstad.
De skyline van Kaapstad. © King….

Je bent in Kaapstad aangekomen. Voordat je de motor van de auto aanzwengelt om de kust af te sjezen is het misschien een goed idee om eerst deze hoofdstad een beetje te verkennen.

Of je nu het gemeentehuis bezichtigt waar Mandela zijn beroemde toespraak hield, of rondwandelt door het voormalige District Six, de wandelroutes onder begeleiding van een gids zijn een uitstekende manier om de stad en haar aangrijpende historie te leren kennen. De tours zijn ook nog gratis en je hebt dan de gelegenheid om even de benen strekken voordat je de auto start. Dan is het nu tijd om te gaan.

1e stop: Kaapse Wijnstreek

Groep pinguïns op Boulder Beach.
Boulder Beach penguïnkolonie. © leyla.a

De rit van Kaapstad duurt nog geen uur maar deze tussenstop is een extraatje dat je niet mag missen. Ga onderweg naar de wijnstreek even langs in Simon’s Town en bereid je voor op een hele lading schattigheid als je de pinguïnkolonie op Boulder Beach tegenkomt – maar wees wel voorzichtig, ze kunnen bijten!

Stellenbosch Berg en wijngaarden.
Stellenbosch Berg en wijngaarden. © Pictrues

Ga na het schieten van een paar plaatjes van deze aandoenlijke knuffelvriendjes richting de woeste bergtoppen van de Wijnstreek voor adembenemende vergezichten, waardoor je je vreemd genoeg eerder in de Alpen waant dan in Afrika.

Je kunt je tegoed doen aan de zeer hoog aangeschreven fijne keuken en – vanzelfsprekend – met flinke teugen genieten van de beste wijnen die door de statige oude wijnlandgoederen worden geproduceerd. Op een rustige plek gelegen tussen de zonovergoten wijngaarden, kun je een hoge mate van verfijning verwachten, waarna je de reis kunt voortzetten … met een kratje Shiraz op sleeptouw.

2e stop: Hermanus

Een walvis springt uit het water vlakbij de kust van Hermanus.
Een walvis springt uit het water vlakbij de kust van Hermanus. © Thomas Freitag

Het prachtige stadje Hermanus bovenop de uitstekende rots is gelegen aan wat bekend staat als de Walviskust en naar het zich laat raden is het bekend vanwege het spotten van walvissen natuurlijk! Het absolute hoogseizoen voor het zien van deze reusachtige zoogdieren is van juni tot december. Als je hier toevallig in oktober bent, zorg er dan voor dat je het jaarlijkse Walvisfestival van de stad niet mist. Deze majestueuze dieren kunnen vanaf land worden bewonderd, maar liefhebbers van de zee kunnen ook dichterbij een kijkje nemen door middel van allerlei activiteiten te water, van boottours tot kajakken en meer.

Voor degenen die het niet zo voorzien hebben op spetteren in het water is er de gelegenheid om op een quad door de duinen te crossen, een al even opwindende optie, alleen is het wat droger.

3e stop: Oudtshoorn

Ronnie achter de bar.
Ronnie in zijn “Sex Shop”. © cornstaruk

Tijd om weer verder te reizen en je in de stijl van de oude Westerns langs de befaamde Route 62 een weg te banen door de bergen en dalen van de zonovergoten Karoo-woestijn.

Dit deel van de reis is wat langer dus een pauze inlassen is een goed idee. Dit is een goeie plek hiervoor: Ronnie’s Sex Shop. Geen zorgen, de naam is alleen maar een slimme truc om de aandacht te trekken, het is een wat curieuze tent en de barkeeper/eigenaar Ronnie is een leuke kerel.

Rij verder naar Oudtshoorn, huis van de blakende struisvogelindustrie aan het eind van de 19e eeuw. Trek een middagje uit voor een bezoek aan de struisvogelkwekerijen en begeef je tussen dit grappig uitziende gevogelte, of doe eens cultureel en leer wat over het erfgoed van de stad met een tour van de extravagante Victoriaanse ‘verenpaleizen’.

Een meisje maakt een foto van een stalagmiet.
Een stalagmiet fotograferen. © fvfavo

In dezelfde streek zijn ook de Cangogrotten: de tunnels en kamers zijn verlicht als een theater en zijn zeker de moeite van een kijkje waard.

4e stop: Wildernis

Nu is het tijd om te reizen naar het hart van de legendarische Tuinroute van Zuid-Afrika, het land van de natuurreservaten, oeroude inheemse bossen en grappige kleine stadjes die verspreid liggen langs de kust. De poort die naar de Tuin leidt is George, de grootste stad uit de regio, midden op de route gelegen en de ideale plek om voorraden in te slaan. Voor liefhebbers van golven is de nabije Victoriabaai een toplocatie om te surfen.

Tokkelen in Zuid-Afrika.
Zuidafrikaanse tokkelbaan. © jumblejet

In de stad Wilderness tref je kilometers zandstranden en het zo populaire Dolfijnenpunt waar de prachtige tuimelaars gespot kunnen worden.

Het gebied trekt ook veel vogelliefhebbers aan dankzij het vruchtbare landschap van het mooie natuurreservaat van Wilderness, waar de rivieroevers begroeid zijn met riet en inheemse fijnbosplanten welig tieren. Samen met het Tsitsikamma Nationaal Park vormt dit het nationale park bekend als de Tuinroute, een kleurrijk paradijs van verschillende ecosystemen waar er tal van activiteiten mogelijk zijn.

Je kunt er kanovaren, wandeltochten maken, paardrijden, mountainbiken en zelfs op een tokkelbaantour gaan, allemaal temidden van de meest fantastische vergezichten. Deze enorme natuurlijke oase is de perfecte stopplaats voor zowel avonturiers als zonaanbidders.

Onderweg van het ene park naar het andere liggen de twee pittoreske stadjes Knysna en Plettenbergbaai en daar zijn we nu naar op weg…

5e stop: Knysna en Plettenbergbaai

Vissen bij Plettenbergbaai.
Vissen bij Plettenbergbaai. © גבריאל כהן

Knysna is waarschijnlijk het meest bekend vanwege de oesterkwekerij en het zeer populaire Oesterfestival dat jaarlijks in juli gehouden wordt. Het is dan ook geen verrassing dat het water je in de mond loopt bij het zien van al het zeevoedsel dat hier altijd vers te halen is. Dat niet alleen, het is allemaal spotgoedkoop! Naast de prachtig mooie turquoise lagunes heeft Knysna ook nog de leistenen ‘hoofden’ die een schitterend herkenningspunt vormen op zee, bruisende markten, kunstgalerieën en cafeetjes die allemaal bijdragen aan de warme en ontspannen sfeer, waardoor je het liefst wat langer hier zou willen blijven.

Als je uiteindelijk toch maar schoorvoetend vertrekt zul je zien dat Plett – zoals de lokale bevolking het noemt – al net zo pittoresk is, met uitstekende plekjes om te vissen en prachtige roze zonsondergangen, maar ook het duurste onroerend goed van Zuid-Afrika.

Laatste stop: Storms River

Een bungeejumper springt van de Bloukransbrug. ©
Bungeejumpen vanaf de bloukransbrug . © Face Adrenalin

De volgende, tevens laatste stop is Storms River, dat bereikt wordt via het tuinbouwcentrum van Tsitsikamma. Wanneer je de vele ecovriendelijke avonturen van het natuurreservaat hebt verkend, ook omdat het de grote finale is, zou je het mogelijk knallend willen afsluiten. Als dit inderdaad zo is, rest je nog één ding: bungeejumpen vanaf  Bloukrans Bridge! Het heeft de primeur in Afrika en het is de hoogste bungeejump vanaf een publieke brug ter wereld. Met 216 meter hoogte garandeert deze duik dat de herinneringen aan je Zuidafrikaanse road trip voor altijd in je brein geëtst zullen blijven.

Als het niets voor jou is om het lot te tarten, dan is de hangbrug over de Storms River ook zeer geschikt voor een – iets minder intimiderende – wandeling. Dat is dan officieel het einde van je Tuinroute expeditie! Van hier kun je naar Port Elizabeth om een vlucht huiswaarts te pakken.

Als je eenmaal je reisplan klaar hebt hoef je alleen nog de auto te huren.

Originele publicatie

21/08/2014