Van beginners tot experts: 12 wandeltochten voor stoere avonturiers

Klaar om je wandelschoenen aan het werk te zetten? Op weg naar weer een trektocht? Deze mooie routes inspireren je om naar buiten te gaan en die bergen op te lopen.

Categorie Strand en natuur

Datum 03/11/2016

Het enige dat jou scheidt van de mooiste uitzichten in een land of van de meest adembenemende, Instagram-waardige uitkijkposten, is een goed paar wandelschoenen en de wens om eropuit te trekken, de vrije natuur in. Van het oversteken van  de meest gevaarlijk smalle klippen aan de Hawaiiaanse kust tot het ontdekken van afgelegen dorpjes in de Ecuadoraanse Andes, elke trek is buitengewoon op zijn eigen manier.

Om het vuurtje wat op te stoken voor je volgende belevenis op reis heeft het avontuurlijke schrijfers/fotografen duo Andrew en Emily een lijst van hun meest favoriete wandeltrektochten ter wereld opgesteld, ingedeeld naar wandelervaringcategorieën, van beginnende dagjesmensen tot een Bear Grylls wannabe!

Beste trektochten voor beginners

Grindelwald – Zwitserland

Een rustige wandeling en treinrit naar het alpinedorpje Grindelwald
Een rustige wandeling en treinrit naar het alpinedorpje Grindelwald © othree

Ga op je eigen Zwitserse ontdekkingsreis met de trein die dwars door het mooie heuvellandschap rijdt. Na een goede nachtrust in een traditioneel chalet, kun je de prachtige Alpine-landschappen bewonderen op een eendaagse wandeltocht vanaf Grindelwald.

Er zijn weliswaar een aantal routes en klimmetjes vanaf het populaire basiskamp in het dorp, maar degenen die zoeken naar de ongelofelijke uitzichten van sprookjesachtige dorpjes en indrukwekkende bergketens, die moeten echt de route van First naar Faulhorn nemen. Neem de First-kabelbaan van Grindelwald, zodat je tijd en energie hebt voor de resterende 12 kilometer lange wandeling die je voor je hebt.

De piek van de Faulhorn-berg is op 2.681 meter, dus kijk uit voor hoogteziekte. De eindeloze uitzichten boven de wolken zijn echter wel de moeite waard. Een stop bij het fraaie meer, de Bachalpsee, op weg naar boven of naar beneden mag je niet overslaan. Het is gelegen in een frisse groene vallei, tegen de schitterende achtergrond van de ruige scherpe rotsen en de besneeuwde toppen van Schreckhorn – alsof je een Zwitserse ansichtkaart binnenstapt!

Vluchten naar het nabije Berne

Lizard kustwandeling – Cornwall, Engeland

Vind de verborgen strandjes langs het Lizard schiereiland
Vind de verborgen strandjes langs het Lizard schiereiland

Startend vanaf Kynance Cove is dit een route van 11 kilometer, waarbij je in een rondtrekkende beweging loopt langs de prachtige kustlijn van Cornwall naar Lizard Point, het meest zuidelijke puntje van het Britse vasteland. Onderweg kom je grotten, klippen en baaien tegen en verborgen strandjes met verrassend wit zand en turquoise wateren. Met alle pracht van het landschap zou je bijna de zeehonden en walvissen over het hoofd zien in de zomer.

Toerisme staat hier op een laag pitje en zonder al te veel drukte kun je je hier laven in de schitterende, ruige afzondering. Volgens goed Brits gebruik moet je uiteraard een bezoek brengen aan een lokale pub op je weg terug, om te genieten van de traditionele Cornish pasty en een welverdiende pint!

Vind een vlucht naar Cornwall

Sentiero Azzuro (Blauwe Route) – Cinque Terre, Italië

Riomaggiore, een van de mooie dorpjes langs de Blauwe Route
Riomaggiore, een van de mooie dorpjes langs de Blauwe Route © Fred_78

De groepjes kleurrijke huisjes van Cinque Terre’s prachtige kuststadjes staan op menige wensenlijst van reislustige wandelaars. De eeuwenoude Blauwe Route, die men ook wel route #2 noemt, strekt zich uit over 12 kilometers van zonovergoten kustlijn van de Italiaanse Rivièra en verbindt alle vijf dorpjes. Behalve dat je de pittoreske kustlijn van de regio goed kunt verkennen, brengt de redelijk eenvoudige en goed gemarkeerde route je langs wijngaarden en olijfboomaanplantingen, naar ijssalons waar ze zelf hun ijs maken, intieme cafeetjes en sfeervolle pleintjes. Dit is Italië op zijn best.

Je kunt erop rekenen dat je ongeveer 5 uur op de route zal doorbrengen, dus als je de route wilt afmaken en nog wat tijd op het strand wilt hebben, is het aan te bevelen om te starten vanaf Riomaggiore en te eindigen in Monterosso.

Vluchten naar het nabije Genoa

Best trektocht voor hen die voor de derde keer gaan

Quilotoa Loop – Ecuador

Andrew trekt over de Quilotoa Loop in Ecuador
Andrew trekt over de Quilotoa Loop in Ecuador © Along Dusty Roads

Een fantastisch avontuur voor hen die graag buiten de geijkte paden reizen is de Quilotoa Loop, die vaak wordt overgeslagen in ruil voor de Amazone of de Galapagos. Onterecht, want het zou in feite voor iedereen een essentieel onderdeel moeten zijn van de Ecuadoraanse reisroute.

De ideale reisduur is drie nachten/vier dagen, waarmee de Loop de wandelaars langs spaarzaam gemarkeerde routes brengt, door inheemse Andes-dorpen, over uitgestrekte open vlaktes, langs snelstromende rivieren en groene valleien. Het absolute hoogtepunt van de tocht is een enorm kratermeer.

Je moet je wel aanpassen aan de hoogte en ‘s nachts wordt het behoorlijk koud, dus het is zaak om je goed voor te bereiden voor deze trektocht. Hou je wel van het wandelen, maar heb je een hekel aan kamperen, dan zal je blij zijn te horen dat er uitstekende, goedkope guesthouses langs de route zijn.

Vluchten naar het nabije Quito

Half Dome – Yosemite National Park, Californië, VS

Je bent er bijna – de Half Dome in Yosemite National Park
Je bent er bijna – de Half Dome in Yosemite National Park © mtch3l

Half Dome is een razendpopulaire wandeltocht in de Verenigde Staten en daar is goede reden toe. Deze iconische lap graniet smeekt gewoon om te worden veroverd!

De wandeltocht duurt 10-14 uur, afhankelijk van de route die je kiest en doordat het zo populair is zou je bijna vergeten dat het ook een behoorlijk pittige opgave is, die zeker niet voor watjes is weggelegd. Het ongelofelijke uitzicht over bergen en dalen vanaf de top van de Half Dome kun je alleen bereiken door een klim van 120 meter via staalkabels die in de rots geschroefd zijn. Dus als hoogtes en richels niet jouw ding zijn, is het misschien raadzaam om niet naar beneden te kijken! Je kunt de Half Dome ook doen als een kampeertocht van twee of drie dagen, waarbij je de watervallen op de Mist Trail meeneemt en zo meer kunt zien van de schoonheid van het Yosemite National Park. Je moet wel vooraf je Wildernispas regelen.

Vluchten naar het nabije Fresno

Tongariro Alpine Crossing – Noordelijke Eiland, Nieuw-Zeeland

Laat Tongariro's vulkanisch terrein met de turquoise kratermeren een inspiratie zijn
Laat Tongariro’s vulkanisch terrein met de turquoise kratermeren een inspiratie zijn

Vraag wandelaars of liefhebbers van de vrije natuur naar hun droombestemming en je zal vaak Nieuw-Zeeland genoemd horen worden; het land heeft het echt helemaal.

De 19.4 kilometer van de Tongariro Alpine Crossing in het Tongariro Natuurpark brengt je steile beklimmingen en onvoorspelbare weersomstandigheden, maar deze wandeltocht, die vaak de beste ééndaagse trek van Nieuw-Zeeland wordt genoemd, is de uitdaging meer dan waard. Het wonderlijke natuurschoon, de buitenaards mooie en spectaculaire vulkanische landschappen, de heetwaterbronnen overal om je heen, kleurrijke kratermeren en schitterend uitzicht over de bergkammen. Heb je nog energie over dan kun je Mount Ngauruhoe beklimmen. Je doet dat met een retourtje van drie uur over de hoofdroute, of je kunt dit stuk meenemen in de zware driedaagse van het noordelijke circuit van Tongariro.

Vluchten naar Wellington

Beste routes voor ervaren trekkers

Monte Fitz Roy trek – Patagonië, Argentinië

Het uitzicht bij Laguna de los Tres
Het uitzicht bij Laguna de los Tres

Argentinië’s Fitz Roy-berg is er één voor pure wandelaars en buitenmensen. Het ligt in Argentijns Patagonië en de opwindende route biedt de meest dramatische berg- en gletsjerlandschappen van Zuid-Amerika. Het hoogtepunt van de tocht is zonder twijfel het uitkijkpunt van de adembenemende Laguna de los Tres – hiermee maak je alle thuisblijvers stinkend jaloers, dat staat vast. Trekkers kunnen het park door op verschillende dagtochten of ze kunnen kiezen voor een meerdaagse trek van 2 tot 5 dagen.

Vluchten naar El Calafate

El Camino de Santiago – Spanje

Te voet of op de fiets, de pelgrims van de Camino bereiken uiteindelijk Santiago de Compostela kathedraal
Te voet of op de fiets, de pelgrims van de Camino bereiken uiteindelijk Santiago de Compostela kathedraal

Deze legendarische, 1000 jaar oude pelgrimsroute door het noorden van Spanje is een uiterst goed begaanbare en ontwikkelde optie voor een meerdaagse trektocht. Er zijn verscheidene paden en startpunten (sommige over wel 800 kilometer!), maar ze leiden allemaal naar de kathedraal in Santiago de Compostela.

Wandelaars die maar 5 tot 7 dagen hebben, in plaats van een maand die er eigenlijk voor staat om de gehele pelgrimstocht te doen, is het aan te raden om zich te richten op het laatste deel van de populaire Camino Francés, van Sarria tot Santiago de Compostela, wat in totaal 110 kilometer bestrijkt. Verwacht bergketens, heerlijk platteland, veel heilige plekken en oude dorpjes die je op de open route zal tegenkomen.

Vluchten naar het nabije Biarritz

Tijgersprongkloof – China

Het uitzicht maakt veel goed tijdens de trektocht van de Tijgersprongkloof
Het uitzicht maakt veel goed tijdens de trektocht van de Tijgersprongkloof

Hoog boven de turquoise nevel van de rivier Jinsha, door één van de diepste ravijnen ter wereld, biedt de Tijgersprongkloof een dramatisch en spectaculair schouwspel en dat is precies waarom dit wordt beschouwd als één van de beste wandelroutes van China.

De naam komt van een legende dat een tijger ooit het smalste deel van het ravijn – een afstand van 25 meter – oversprong om te ontsnappen aan een jager. Tegenwoordig is deze trek een favoriet onder onverschrokken en avontuurlijke reizigers. Langs de route van 22 kilometer heb je verscheidene guesthouses, wandelaars kunnen er voor kiezen hier n één of twee nachten door te brengen om zoveel mogelijk te kunnen genieten van dit afgelegen deel van zuidwest China.

Vluchten naar het nabije Lijiang

Beste routes voor de Bear Grylls-wannabe

Kokoda Trail – Papoea-Nieuw-Guinea

Diep in de bossen van Papoea-Nieuw-Guinea doen wandelaars de Kokoda Trail
Diep in de bossen van Papoea-Nieuw-Guinea doen wandelaars de Kokoda Trail © Luke Brindley

Een week of meer langs de van de buitenwereld afgesloten route die de prachtige noord- en zuidkust van Papoea-Nieuw-Guinea verbinden, de intense hitte, de broeierig-vochtige dagen en de ijskoude nachten: dit alles bij elkaar opgeteld is de Kokoda Trail. Dit is een zware fysieke en emotionele opgave, waarvan sommigen zelfs beweren dat het je leven verandert. Het is een route door dichte oerwouden en bossen, over 96 kilometer woest terrein, waarmee trekkers langs afgelegen, maar gastvrije inheemse dorpen gaan. Het staat er bol van de verhalen over bloederige veldslagen uit de Tweede Wereldoorlog tussen  de geallieerde en Japanse strijdkrachten.

Vluchten naar Port Moresby

Kalalau Trail – Kauai, Hawaiiaanse archipel

Verwennerij na de trektocht: dromerige stranden aan de kust van Nā Pali
Verwennerij na de trektocht: dromerige stranden aan de kust van Nā Pali

Ongetemd paradijs – dat levert de afgelegen Kalalau Trail op voor hen die dapper en fit genoeg zijn om de zware tocht over 35 kilometer heen en terug te ondernemen, langs de Nā Pali-kust van het eiland Kauai. Ongerepte stranden, een betoverend-mooie blauwe oceaan en een weelderig tropisch bos vormen de fantastische achtergrond, maar voor beginnelingen is dit geen eenvoudig wandelingetje. Langs de route van Kalalau zijn er rivieren met gevaarlijke oversteekplaatsen en je hebt ook de beruchte ‘crawler’s ledge’ (de kruipersrichel is een smal stenen pad met een afgrond van 91 meter naar beneden, de woeste zee in). Kalalau staat te boek als een van de gevaarlijkste wandeltochten in de VS. Het is mogelijk om de route in één dag af te leggen, maar je kunt het ook wat oprekken, de tijd nemen en enkele overnachtingen doen. Hou er rekening mee dat je een pas moet hebben om de route te mogen bewandelen.

Vind een vlucht naar Kauai

Drakensberg Grand Traverse – Zuid-Afrika

Alleen jij, je rugzak en de eindeloze Drakensberg Mountains
Alleen jij, je rugzak en de eindeloze Drakensberg Mountains © Rick McCharles

De trektocht die al je vrienden het nakijken zal geven wanneer jullie verhalen uitwisselen: 220 kilometer, 8 tot 12 dagen en geheel op jezelf aangewezen.

De Drakensberg Grand Traverse is een van de zwaarste, fysiek meest uitputtende trektochten in Zuid-Afrika, waar de wandelaars moeten klimmen naar de hoogste punten in de regio (allemaal boven de 3.000 meter) met alle uitrusting en proviand op hun rug gedurende de gehele trek. De dichtbegroeide richels en kloven en de vlaktes van KwaZulu-Natal die te zien zijn in dit machtige bergachtige gebied zijn echter een volwaardige beloning. Zorg wel dat je gereed bent om al je blaren te behandelen!

Vluchten naar het nabije Durban
Andrew en Emily schrijven over mooie, onafhankelijke reizen en avonturen op de reisblog Along Dusty Roads. Zoek je meer inspiratie? Kijk naar hun beginner’s gids voor wandeltochten

Originele publicatie

03/11/2016