Plan je een roadtrip? Start met onze 17 reistips

Er is geen twijfel aan, roadtrips zijn geweldig. Welk land je ook doorheen reist, Thelma & Louise en Jack Kerouac zullen zeker meespelen in je gedachten – zelfs al slaap je in 5-sterrenhotels en rij je een topklasse BMW.

Een succesvolle roadtrip zal jou je hele leven bijblijven. De mogelijkheid om gewoon op te staan en te gaan en de absolute spanning van het ongewisse. Waar ga je slapen? Waar ga je eten? Wanneer bereik je de volgende tussenstop?

Het is aan jou om te kiezen waar je heen gaat, wanneer je gaat en wat je budget zal zijn. Onze 17 reistips behandelen allerlei soorten roadtrips in allerlei landen, dus beschouw dit een beetje als jouw roadtrip ABC.

1. Google Maps

Dat is een prima plek om te starten. Voer je startlocatie en je bestemming in om een idee te krijgen hoe lang het zal duren om er te komen. Pas de route aan en bekijk de verschillende wegen die je kunt nemen en hoe lang die op hun beurt zullen duren. Je kunt ook zien of je slechts enkele uurtjes van een bepaalde plek verwijderd bent waar je in eerste instantie niet aan gedacht had, maar waar je wel graag heen zou willen.

Zorg dat je een basisroute uitgestippeld hebt, jouw A naar B, om het maar zo te noemen, maar wees daarin flexibel en maak niet elke uitgezette kilometer tot een wet van Meden en Perzen.
Calculeer in je reisplanner wat ruimte in voor een onverwachte omweg, voor een spontane beslissing en voor momenten waarop je nieuwsgierig bent om iets buiten de route te gaan bekijken.

2. Welke auto?

Wat voor auto je nodig hebt hangt af van je bestemming, het soort reis en met hoeveel mensen je gaat. Bedenk hoe waarschijnlijk het is dat je een 4WD nodig hebt, wat de hoogte van het voertuig moet zijn of dat je liever een cabrio wilt nemen. Zorg dat je vooraf reserveert, kies kilometervrij (tenzij je absoluut zeker bent van de lengte van de reis) en neem een verzekering!

Als het een lange reis wordt van een paar maanden of meer, dan kun je misschien liever een tweedehandse auto kopen en deze weer verkopen wanneer je terugkomt. Zorg wel dat je zo’n kar goed laat controleren voordat je de koop sluit, want het laatste dat je wilt is met panne langs de weg te komen staan, ergens in niemandsland!

3. Muziek

Er zijn weinig dingen die zo goed samengaan als muziek en een brede, verlaten snelweg. Er zal genoeg tijd zijn voor liedjes, dus zorg dat je een aantal goeie playlists gedownload hebt op je smartphone (en vergeet je USB-kabel niet!). Dat gezegd hebbende, het is anders altijd wel slim om de lokale radio te checken en naar muziek te luisteren die je thuis niet zou horen.

Om vast in de stemming te komen, kun je de momondo roadtrip playlist bekijken. Mocht je problemen hebben met je browser, gebruik dan deze link in de plaats.

4. Roadtrippers

Kijk eens naar de geweldige site Roadtrippers. Het is een ware goudmijn van informatie, van leuke dingen die je langs de weg ziet tot allerlei verblijfsplekken. Het bestrijkt de gehele wereld, inclusief miljoenen van de meest interessante bestemmingen en bezienswaardigheden.

5. Minder drukke wegen

Snelwegen zijn snel, maar dan mis je zoveel. Als het kan (rekening houdend met de tijd en het terrein), probeer dan de minder drukke wegen te nemen. Met dit reisadvies zal je echt veel meer bezienswaardigheden kunnen bekijken, de lokale bewoners ontmoeten en wegen inslaan die je anders nooit gezien zou hebben. Evenzo: maak die omweg nou maar! Zie je een bord met de naam van een vreemd klinkend spookstadje of een gekke toeristenattractie? Ga eropaf! Dit is je kans. Spontaniteit is het devies op roadtrips.

6. Eet en verblijf lokaal

Probeer de lokale keuken – al heb je geen idee wat het is. Het kan immers de enige keer zijn dat je deze kans krijgt, want misschien kom je hier wel nooit weer. Hetzelfde geldt voor accommodatie: het is misschien aanlokkelijk om in een blits nieuw resort te verblijven, maar waarom zou je niet een unieke B&B proberen? Of dat kitscherige motel verderop in de straat?

Heb je moeite een keus te maken, bekijk dan de feature ‘Dichtbij voor vannacht’ op onze app (voor iPhone en Android) en kijk welke kamers er bij jou in de buurt beschikbaar zijn voor die nacht.

7. Koeltas

Enig idee wanneer je weer in de gelegenheid zal zijn om wat te eten? Neem een koeltas mee, of gooi er wat geld tegenaan en doe maar een koelbox voor een elektrische auto. Bewaar daarin je dranken en wat snacks voor als je honger krijgt (of als je een beetje verdwaald bent …).

8. Kampeer (zelfs in je auto)

Afhankelijk van je budget – en je voertuig – kun je overwegen om te gaan kamperen in plaats van in hotels of motels te verblijven. Het is goedkoop, simpel en een geweldige manier om mensen te ontmoeten. Heb je een grote auto of een bestelbus, dan mag je zelfs in je auto slapen op sommige campings, of standplaatsen voor caravans, heel soms is dat zelfs toegestaan op parkeerplaatsen van bepaalde pompstations en Walmart-winkels in de VS.

9. Reisgezelschap

Roadtrips kunnen een vriendschap maken of breken. Natuurlijk kun je behoorlijk wat aflachen met een reismaatje, maar stel je voor dat een groepje met elkaar zit opgescheept voor zes uur achtereen, de GPS het begeeft en ze kunnen geen kaart lezen… Als dat je allemaal nog okay lijkt, denk dan eens aan wat jullie gemeen hebben: zijn ze net zo geïnteresseerd in de lokale geschiedenis als jij? Of willen zij alleen weten waar de dichtstbijzijnde bar is?

Zorg dat je het juiste reisgezelschap kiest, een maat die qua temperament bij jou past en die ergens goed in is waar jij geen kaas van gegeten hebt (zoals kaartlezen of een lokale taal spreken) en eentje die met je overweg kan wanneer je op je best bent – en op je slechtst.

10. Koop een GPS

Niet huren. De dagkosten worden gauw te hoog, veel hoger dan de prijs van een nieuwe, en je eigen GPS kun je altijd weer gebruiken, zowel thuis als in het buitenland.

Lees meer: Bekijk meer tips over reisgadgets die je gewoon echt moet hebben

11. Ga offline

Ja, Google Maps is geweldig, maar een papieren kaart heeft toch ook wat – je weet wel, die dingen die je stof kunt zien vangen in de auto van je ouders. Het zal je verbazen hoe handig die kunnen zijn – zowel om uit te vissen waar je bent, als ook om aantekeningen op te schrijven tijdens ongeplande stops (denk ook aan de nostalgische waarde van die krabbeltjes als je weer terug thuis bent).

12. Boek vooruit

Bepaalde attracties, zoals Alcatraz of het kasteel van Versailles, zijn al maanden vooruit uitverkocht. Probeer de voornaamste bezienswaardigheden te vinden die je wilt zien en ga dan daaromheen je roadtrip plannen. Hetzelfde geldt voor sommige hotels in populaire plaatsen, zoals The View Hotel in Monument Valley. Zorg dus dat je geen bot vangt en boek op tijd vooruit!

Lees meer: Pak de beste hoteldeals met deze vijf exclusieve insider tips

13. Wetten van de weg

Zorg dat je bekend bent met de verkeersregels van het land dat je bezoekt. Tips en advies over Europa kun je krijgen van de AA, over Australië van de officiële toeristensite en over de VS (let op, want elke staat heeft weer eigen regels) van USA.gov.

Reis je naar een land in Azië, check dan in elk geval het rij-advies voor toeristen op de website van de overheid van dat land of op de officiële toeristensite.

14. SIM-kaart

Is je telefoon niet gelocked, koop dan een lokale SIM-kaart om je kosten laag te houden en om te zorgen dat men je eenvoudig kan bereiken. Natuurlijk, er is altijd Skype of WhatsApp Messenger, maar daarvoor moet je wel WiFi of een mobiele dataverbinding hebben die het doet.

Lees meer: Bekijk onze ultieme reischecklist om er zeker van te zijn dat je alle belangrijke zaken in orde hebt

15. Pompstations

Pompstations kunnen een godsgeschenk zijn. De grotere hebben toiletten, redelijk eten, koffie die te pruimen is en allerlei verwennerijen voor de vermoeide reiziger. Bij sommige mag je zelfs gebruik maken van de voorzieningen en gedurende de nacht parkeren op hun parkeerplaats.

16. Let op je veiligheid!

Ga gerust de kleinere wegen op, treed buiten je eigen comfort zone en ga op verkenning – maar hou er wel het koppie bij. Luister naar advies, laat altijd iemand weten waar je bent en waar je heen gaat – en neem geen onnodige risico’s.

Een wat praktischer advies is om altijd een paar liter water in je auto te hebben. Dat kan letterlijk je leven redden. Heb je er plek voor, dan is een extra container brandstof ook geen gek idee (maar check wel de regels van het land of het gebied waar je doorheen reist – soms mag je maar een heel kleine hoeveelheid extra brandstof met je meenemen).

17. Download apps

reistips-voor-de-beste-roadtrip

Leef als een local met momondo places

Zorg dat je handige apps op je smartphone gedownload hebt. Voor een goed begin kun je kijken naar onze hele nuttige lijst van top reisapps die niet alleen reisapps zijn – je zou wel eens verrast kunnen worden!

Mogelijk kom je door meerdere steden op je reis, dus bekijk onze momondo places app: een stedengidsreeks met 14 (er zijn meer in de maak!) gratis stedengidsen in het Engels, elk met meer dan 200 lokale tips, elk met een kleurencode naar gelang de sfeer op een locatie en ook met offline kaarten (dus er is geen data roaming).

Nu je alle basisdingen geregeld hebt is het tijd om een reservering te maken voor je auto, om de best mogelijke deal te krijgen . Kom op, gaan!

Naar welk land je ook heengaat, zoek op momondo Inspiratie – dat boordevol zit met nieuws van experts en tips – over waar je kunt eten, wat er te zien valt, waar je kunt verblijven en wat je allemaal kunt doen. Ben je nog niet overtuigd, kijk dan hoe jij je reisdoelen kunt realiseren en vertrek!
Gerelateerd