OntdekTips & tricks

Mooie foto’s maken? Vergeet Facebook: deze plaatjes zijn om in te lijsten!

Camera’s van mobiele telefoons en compacte digitale camera’s hebben een revolutie ontketent in de reisfotografie, waardoor we een overweldigende hoeveelheid foto’s nemen en liefst 350 miljoen daarvan worden op Facebook geladen. Elke dag. Maar wees eerlijk: mooie foto’s maken, daar zou de overgrote meerderheid onder ons best wat fotografietips bij kunnen gebruiken.

Hoe maak je jouw vakantiefoto’s dan net even iets beter, hoe maak je mooie foto’s? We besloten om Thomas Søndergaard erbij te halen, één van Denemarken’s meest vooraanstaande Instagram fotografen, om ons 10 professionele fotografietips te geven voor het maken van betere foto’s.

De beste camera is de camera die je bij je hebt

“Ik ben een groot liefhebber van foto’s maken met mobieltjes en van de mogelijkheden die het biedt voor wat betreft het plaatjes schieten en het bewerken, maar ook ten aanzien van de interactie met andere fotografen op Instagram. Dat gezegd hebbende, heb ik enkele maanden geleden een kwaliteitscamera gekocht die ik meestal bij me heb voor de minder spontane foto’s”.

Thomas-Søndergaard-fotografietips

Uitkijken over Kopenhagen vanaf Domus Portus

Gebruik de flits alleen wanneer je weet wat je doet

“Als je niet weet hoe je de flits op een juiste manier manier moet toepassen, gebruik het dan liever niet. Het fotograferen met flits is bijna een opzichzelfstaande kunstvorm en de effecten ervan kunnen prachtig zijn, maar het is bepaald niet eenvoudig dit goed te doen. Als je heel veel binnenshuis fotografeert, neem dan een geschikte flits en richt het naar het plafond – het vergt wel de nodige oefening! Je kunt ook een hele snelle (oftewel lichtgevoelige) lens voor je camera aanschaffen en de flits helemaal achterwege laten, of je kunt de ISO-waarde van de camera naar boven bijstellen om de lichtgevoeligheid te verhogen. Hierdoor kan er wat ruis en korreligheid op je foto komen – maar dat hoeft nou niet direct slecht te zijn.”

momondo-mooie-foto’s-maken

Schaatsen in Kopenhagen op vrijdagavond

Haal het beste uit de herfst

“De herfst is een uitgelezen tijd om geweldige foto’s te maken, vooral als je van mooie kleuren houdt. Het gebrek aan licht in deze tijd van het jaar hoeft geen probleem te zijn. Probeer gewoon verschillende dingen uit, want juist dan zal je mooie foto’s maken. Schiet bijvoorbeeld plaatjes van kale bomen tegen de achtergrond van een grijze of blauwe lucht, waardoor je een leuk silhouette creëert. En dan die gele blaadjes bijvoorbeeld: gebruik ze als enige kleur in een verder grijs of bijna monochroom plaatje voor een fraaier effect”.

mooie-foto’s-maken-met-Thomas-Søndergaard

Een mistige ochtend in het Kopenhaagse Faelledparken

Met een 50mm lens kun je alles maken

“Als je graag mensen fotografeert, dan is een prime lens heel geschikt om te gebruiken. Het is goedkoop en een geweldige alles-kunner. Voor het fotograferen van landschappen is een statief heel handig, evenals een afstandbediening (dit voorkomt het schudden van de camera en het is een stuk simpeler om jezelf ook op de foto te krijgen). Voor dit soort fotografie heb je ook een breedhoeklens nodig”.

momondo-Thomas-Søndergaard

Even een duik nemen bij Gold Beach City, Alanya, Turkije

Mensen zijn de uitdaging

“Landschappen kunnen heel vergevingsgezind zijn. De meesten onder ons kunnen een fraaie zonsondergang fotograferen, zolang je de horizon maar recht houdt! Het fotograferen van mensen is een stuk lastiger, want je hebt veel minder controle over alles en je krijgt dan ook te maken met hun remmingen. Hoe benader je een vreemde persoon voor een straatportret? Wat moet je nu als je betrapt wordt op het onbeschroomd schieten van plaatjes? Probeer het toch eens – je zal er geen spijt van hebben”.

Mooie-vakantiefoto’s-maken

Nairobi, Kenia

Stiekem op straat

“Fotograferen met je telefoon is vooral handig wanneer je probeert op te gaan in het geheel en je de situatie die je probeert vast te leggen niet wilt beïnvloeden. Straatfotografie is een goed voorbeeld hiervan en ik heb sommige van mijn beste werken geschoten met mijn iPhone. Om het nog stiekemer te doen kun je oortjes indoen en doen alsof je naar muziek luistert terwijl je de sluiter activeert met de volumeknop op het kabeltje”.

momondo-fotografietips-voor-beginners

Op weg naar het werk, over de Dronning Louises Brug, in het centrum van Kopenhagen

Voorkom clichés

“Ik denk dat het de schuld is van Instagram dat clichématige foto’s nu nóg onverdraaglijker zijn en ik moet eerlijk bekennen dat ik ook aardig wat daarvan heb geschoten. Ga je naar Barcelona, dan ben je niet verplicht een selfie te maken voor La Sagrada Familia en niemand dwingt je om een zonsondergang vanaf Williamsburg en het uitzicht vanaf Rockefeller Center op de gevoelige plaat vast te leggen als je in New York bent. Maak in plaats daarvan gebruik van de gelegenheid om je nieuwsgierigheid te bevredigen en ga te voet op ontdekkingstocht. Ga eens de interessante zijstraatjes in en maak een praatje met lokale bewoners voor fotografietips en de beste plekjes om mooie foto’s te maken. Wanneer ik naar een nieuwe bestemming reis neem ik vaak contact op met lokale Instagrammers – het is net of je een eigen, lokale privégids hebt die net zo verzot is op mooie foto’s maken als jijzelf (en nog gratis ook!)”.

Thomas-Søndergaard-en-momondo

Deze zwemmers zijn van veraf nog net te onderscheiden in het Goldcity Spa & Wellness Hotel in het Turkse Alanya

Opgaan in het geheel

“Als je naar een nieuwe bestemming gaat ben je natuurlijk alerter en opmerkzamer en dat zal je helpen om interessante onderwerpen te vinden voor een foto. Stel dat je een stad bezoekt: kies een goed plekje uit in een smal, druk straatje en ga er gewoon staan. Maak een samenstelling van het beeld dat je wilt vastleggen, pas je camera aan (als je er eentje gebruikt), wacht op mensen om het beeld in te lopen en kies het juiste moment voor een schitterend, onbevangen plaatje”.

schiet-mooiere-vakantieplaatjes

Op weg naar het werk, over de Dronning Louises Brug, in het centrum van Kopenhagen

Leg contact

“Er is niets dat je nauwer in contact brengt met je foto’s dan wanneer je na vijf uur donkere kamer eindigt met slechts twee volledige foto’s. Niet iedereen is in de gelegenheid om te fotograferen met een manueel bediende camera of om tijd door te brengen in een donkere kamer, maar als je de kans krijgt, doe het! Je zal enorm veel leren over compositie, belichting en focus. Hoe vaker je spelenderwijs experimenteert en foto’s maakt, des te meer je zal nadenken over de compositie en wat wel of niet eerder werkte en des te vertrouwder je hiermee zal zijn”.

reis-fotografietips-van-een-pro

Op de BMX-fiets in PLUG N PLAY, een activiteitenpark in Ørestad, Kopenhagen

VSCOcam voor al die bewerkingen

“VSCOcam is voor mij de favoriete app, vanwege de heel natuurlijke manier waarop het beeldmateriaal wordt nagebootst. Ik maak ook gebruik van Snapseed (voor kleine aanpassingen die je in VSCOcam niet kunt maken), Mextures en Darkroom.”

landschapsfototips

Magestic Skógafoss, IJsland

Niets kan je meer tegenhouden! Plan je volgende vakantie en ga mooie foto’s maken!

Gerelateerd